Paasmandjes gezegend
Stille Zaterdag in Kerkdriel
Als op paaszaterdag, om kwart voor vijf ’s middags de middendeur van de kerk opengaat, staat al een groepje Polen geduldig te wachten. Er blijkt enige onduidelijkheid over de begintijd van de viering, die is om half zes, maar sommigen dachten dat de viering – net als de maandelijkse eucharistieviering in de Poolse taal – om vijf uur zou beginnen.
De kerk stroomt vol, allemaal Polen en opvallend veel kleine kinderen, ze komen uit de hele Bommelerwaard. Als de viering om half zes begint zitten er zo’n driehonderd Polen in de kerk. Ieder gezin heeft één of meerdere paasmandjes meegenomen en die op de treden voor het altaar geplaatst.
Swieconka
Het is een dierbare gewoonte in Polen, maar ook in Zuid-Duitsland en Oostenrijk. In het Pools wordt het ‘Swieconka’ genoemd, de wijding van de mandjes met voedsel voor het paasontbijt: eieren, brood en cake, een lam van boter of suiker, worst, mierikswortel, zout. De mensen vragen de voorganger om de mandjes te zegenen, zodat er zegen mag rusten op hun viering van het paasfeest.
Het is een oude Poolse gewoonte, maar wel een gewoonte die nog steeds leeft onder de mensen, de zegening hoort net zozeer bij Pasen als het eten van eieren. Er volgt een korte gebedsviering, kort, want de eigenlijke liturgie van Stille Zaterdag is natuurlijk de Paaswake. We lezen het verhaal van Pesach, er wordt een zegengebed uitgesproken en de mandjes worden gezegend met wijwater.
Dan komen alle Polen naar voren om hun mandje op te halen, en snel gaat iedereen naar huis om het Paasfeest verder voor te bereiden. Alles bij elkaar een eenvoudige maar indrukwekkende plechtigheid, die voor de Polen niets meer of niets minder is dan de start van het paasfeest.
Video van Omroep Gelderland
Dit jaar heeft Omroep Gelderland een korte reportage gemaakt, over Paasrituelen in de provincie. Heel erg de moeite waard om nog eens te bekijken.