Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommellink naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Wereldjongerendagen verslag

Van onze correspondent ter plekke

gepubliceerd: zaterdag, 30 juli 2016

Hier in Praag, op de WJD, hebben we aan de zondags­viering mogen deelnemen met Mgr Hendriks. Hij benadrukte het belang van de kleine daden van barm­har­tig­heid die gedaan worden door een blijmoedige gever. Het evangelie van de man die in de nacht aanbelt voor een brood... Het is mooi te beseffen dat je met een sprong van vreugde uit je bed mag gaan om altijd te helpen.

Mgr. Van den Hende benadrukte vrijdag in de Nederlanse catechese in Krakau, na Mgr. de Jong die het had over vergeving, de waarde van een instrument mogen worden van barm­har­tig­heid. Voel ik mij een instrument?

“Make me an instrument of your mercy”. Aangekeken worden en echt gezien worden, verandert je. De barmhartige Jezus van zuster Faustina kijkt je aan. Een stroom van bloed en water komt uit zijn doorstoken hart net als in het WJD logo.

De paus zegt: Jezus is het gezicht van de barm­har­tig­heid van de Vader. Begin dan je dag met een vreugde sprong en zeg eerst als Faustina: “Jezus ik vertrouw op U”. Dan wordt het een goede dag.

Misschien denk je dat instrument zijn van Gods barm­har­tig­heid niet weggelegd is voor je. Heb je het gevoel ik ben maar een (te) klein radertje. Paus Franciscus zegt in de encycliek Lumen Fidei, je niet te laten kleineren: “ik mag een instrument zijn!”.

Hij heeft zelf aan de hand van de roeping van tollenaar Mattheus ervaren: miserando et eligendo. Er rust een barmhartige blik op mijn leven en ik wordt echt gezien en uitverkoren. Besef dat God me uit bewogenheid roept is al genoeg. Leef dan vanuit de werken van barm­har­tig­heid: M25. De zeven fysieke werken en de zeven geestelijke werken.

Bij de kruisweg zei de paus: “De Heer neemt de kwetsbare naaktheid van zonde en schaamte over van Adam en Eva en van jou door zichzelf te laten ontkleden net voor de kruisiging. Leef dan met een zuiver hart dat overstroomt van liefde, zei de Poolse kardinaal in de openings­viering. Want als de mens geen zuiver hart heeft, kun je ook niet werken aan een duurzame wereld. Want onzuiverheid van hart geeft alle vervuiling in ons milieu. Het hangt samen.

Mgr. Van den Hende pleitte daarom voor waakzaamheid. Want de context van de werken van barm­har­tig­heid vormt in het evangelie. Met de ogen en de oren kan Jezus leren kijken naar de ander. Jezus maak mijn hart dan gelijkvormig aan Uw hart... En kies vandaag wat je kunt doen!

Een daad van barm­har­tig­heid. Want “al wat je aan de minsten der Mijnen hebt gedaan heb je aan mij gedaan...”. Maak er geen tattoo van, maar handel in het verborgene. Spoor elkaar aan: jij bent een mens met een gezicht met een naam...

De Letse aarts­bisschop sprak over het fundament van zelfvertrouwen in de gekruisigde. Zou hij je niet helemaal dragen als Jezus tot zoveel in staat was om jou? Durf het aan dan totaal arm met hem te worden, kies niet voor veiligheid, maar voor echtheid.

+ Stefan Schevers

 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Disclaimer