Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommellink naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Interreligieus debat

Ontmoeten en verbinden

gepubliceerd: woensdag, 27 april 2016

Na de succesvolle bijeenkomst tegen radicalisering vorig jaar organiseren de kerken en de moskee van Zaltbommel een nieuwe conferentie op donderdag 19 mei 2016 in Het Anker. Zaltbommel loopt met dergelijke initiatieven voor op de grote steden, zeggen de initiatiefnemers.

Op de poster waarmee de avond wordt aangekondigd staat een afbeelding van de Bommelse brug. “Een mooi symbool voor het thema: verbinden”, vindt Sascha van Oostrom. Hij zit in de organisatie namens de Raad van Kerken. De andere drijvende krachten zijn Marokkaanse vereniging Al Amal en de moskee Ennasser.

Bespreekbaar

De organisaties sloten elkaar definitief in de armen toen ze vorig jaar april samen de conferentie 'Islam veroordeelt radicalisering' hielden. In de Sint Maartens­kerk werd een vruchtbare discussie gevoerd. "Niet alleen die avond was goed, we merkten ook daarna een positief effect. Er is meer openheid, het onderwerp is bespreekbaar geworden", zegt Said Kaaouass van Al Amal.

Volgens Kaaouass is Zaltbommel één van de weinige plaatsen waar zulke multiculturele bijeenkomsten worden gehouden. "We lopen in dit opzicht voor op de grote steden. Ook met onze buurtvaders zijn we vrij uniek. In veel andere plaatsen zijn soortgelijke initiatieven na een tijdje gestopt."

Goede sfeer

De sfeer in Zaltbommel is goed, concludeert hij, "zeker vergeleken met een jaar of tien geleden". De barbecue die de kerken en de moskee in september organiseerden ter gelegenheid van Burendag is daar een goed voorbeeld van. Die krijgt dit jaar dan ook een vervolg.

Doel van de conferentie is het bevorderen van onderling contact tussen mensen uit verschillende culturen. Kaaouass: "We geven hiermee het signaal af: in de Bommelerwaard gaan we anders om met de multiculturele samenleving dan de beelden die je op tv ziet."

Farid Azarkan

Imam Mustapha Ottmani zal als eerste het woord voeren, gevolgd door pastor Bertus Bus. Hoofdspreker is Farid Azarkan. Hij leidde enkele jaren geleden ook het debat in de Gasthuiskapel, gericht op Marokkaanse jongeren. Landelijk wordt Azarkan veel gevraagd als vertegen­woor­diger van de ‘Marokkaanse Nederlanders’, onlangs bijvoorbeeld nog na de opmerking van Johan Derksen over Marokkanen die voor problemen zouden zorgen op het voetbalveld.

“Azarkan staat heel eerlijk in de samenleving. Dat zoeken wij ook”, zegt Kaaouass. Van Oostrom vult aan: “Op elkaar schelden of naar elkaar wijzen heeft geen zin, met elkaar praten wel.”

Negatief

Dat op een debat­avond vooral mensen komen die toch al het beste voor hebben met die multiculturele samenleving, weten de organisatoren maar al te goed. “Er zullen altijd mensen zijn die negatief denken. Het enige wat je kunt doen is zelf het tegendeel bewijzen.”

De conferentie op donderdag 19 mei begint om 19.30 uur in Het Anker, Vergtweg 87 in Zaltbommel. Het officiële programma begint om 20.00 uur. Er is ruim gelegenheid voor vragen en opmerkingen vanuit het publiek.

Programma

19.30 uur - Ontvangst
19.45 uur - Opening
20.00 uur - Dhr. Mustapha Ottmani (imam)
20.10 uur - Pater Bertus Bus
20.20 uur - Dhr. Farid Azerkan
21.00 uur - Vragen vanuit het publiek
21.30 uur - afsluiting

Lokatie

 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Disclaimer