Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommellink naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Vrijwilligersbijeenkomst en afscheid Rossumse kerk

gepubliceerd: dinsdag, 8 maart 2016

De contact­groep van Rossum/Hurwenen vond het belangrijk om voor de definitieve sluiting van de kerk nog een keer met alle vrijwilligers in de kerk bij elkaar te komen, om op een gezellige manier hen te bedanken en van sommigen afscheid te nemen.

Bertha opende met een woord van dank voor de grote opkomst en bedankte allen voor hun trouwe inzet. De meeste vrijwilligers hebben zich vele jaren ingezet, sommigen meer dan 50 jaar. Nadat we allen konden genieten van een drankje, sprak pastoor Van den Hout de vrijwilligers toe en bedankte hen. Alle vrijwilligers kregen een plaatje met afbeelding van Maria met een persoonlijk geschreven gebedje.

Na een lekker hapje eten nam Jos Vriesema het woord. Jos bedankte de vrijwilligers en vertelde hoe we nu verder gaan. Hij hoopte op steun van de vrijwilligers die nog door gaan, o.a.de kerkhof­groep, de bezorgers van het parochieblad, het blad blijft gewoon komen met een Rossumse rubriek, de ledenadministratie, de contact­groep,en de verzorgers voor de diensten in de ‘Vaste Burcht’ en de ‘Beuk’. Jos vindt het fijn dat er na het opheffen van ons koor ‘Pro Musica’ enkele leden zich bij het koor van Alem gaan aansluiten. Zo hebben zich ook enkele vrijwilligers bij de andere kerken aangemeld.

Ook blijft er aandacht voor de zieken en ouderen. Marleen en Bertha zijn het aanspreekpunt, ook de pastores blijven zich inzetten voor ons. Zo hopen wij dat onze geloofs­gemeen­schap mag voortleven ook zonder kerk. Na de toespraak van Jos kregen alle vrijwilligers een lijstje met een mooie foto van onze kerk cadeau. Na de koffie gingen allen tevreden en voldaan naar huis en konden terug zien op een mooie afsluiting.

P.S. Alle vrijwilligers die nog nodig zijn gaan gewoon door. Hulde voor onze vrijwilligers.

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.

Afscheid

Ja, en dan is het zover. Al heel lang weten we dat het er aankomt. De sluiting van onze kerk. Heel triest eigenlijk. De kerk ruim gevuld met parochianen, geen bomvolle kerk. Het lijkt een beetje op een dienst met Pasen. Helaas is dat niet zo. Een gewone zaterdag­avond. Hoewel, het is geen gewone zaterdag­avond. Het is de laatste dienst in de H.H. Martinus en Barbarakerk van Rossum.

Maar liefst vier voor­gangers: pater Bertus Bus, pastor Stefan Schevers, diaken Peter de Snoo en pastoraal medewerker Jos Vriesema, om de laatste dienst op te luisteren. Samen met de koren Lavande en Pro Musica. Toch voelt het niet goed. Het is ook net of de kerk zich weigert over te geven.

Aan het begin van de tafelvoor­bereiding weigert het wierookvat om het altaar met wierook te omgeuren. Het orgel klinkt bij aanvang veel te hard. Maar langzaam aan wordt het weer een dienst zoals we die gewend zijn. De herdenking van de overledenen lijkt het een schier oneindige lijst te zijn. Veel familieleden willen nog één keer hun geliefde genoemd horen worden. En zo gaat de dienst verder. De woorden afgewisseld met zang door de koren.

Het klinkt niet meer zoals vroeger. Iedereen doet zijn best. Toch is het omfloerst met een zekere treurigheid. Afscheid nemen doet pijn. Het is haast voelbaar. Met de laatste Zegen lijkt de dienst afgelopen. Maar niet helemaal. Pastor Vriesema neemt het woord en vertelt dat de inwijding van de kerk een hele ceremonie inhoudt. Maar voor het sluiten van een kerk bestaat er niet zoiets.

De procedure is kil en koud. De kelk met overgebleven hosties verlaat met diaken de Snoo de kerk op weg naar het kerkgebouw in Kerkdriel. De kaarsen in de kerk worden gedoofd. Zo ook de vlam van het godslampje. En als laatste ritueel wordt het witte kleed van het altaar gehaald, wat symboliseert dat de kerk aan de dienst is onttrokken. Wat overblijft is een kille kerk, de parochianen verlaten de kerk met gemengde gevoelens.


Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Disclaimer