Geschiedenis Alem
In 1146 werd Alem geschonken aan de Benedictijner abdij van Sint Truiden. Tot de 18de eeuw heeft de abdij het dorp Alem in bezit gehad.
Het kleine dorpje Alem had in de middeleeuwen twee kerken:
- een collegiale kapittelkerk gewijd aan Sint Odrada.
- een parochiekerk toegewijd aan de Heilige Hubertus.
De huidige katholieke H. Hubertuskerk is tussen 1872 en 1875 gebouwd. Pastoor A. Godschalkx was de opdrachtgever.
Sint Odrada
Odrada was een meisje uit een adellijke familie, afkomstig uit Scheps (Balen) in België. De tweede vrouw van haar vader behandelde Odrada erg slecht, maar Odrada klaagde niet.
Tijdens haar leven gebeurden er al wonderen. Op haar sterfbed sprak Odrada de wens uit dat haar dode lichaam in een uitgeholde wilgenstam gelegd moest worden. Deze stam moest op een platte wagen worden gelegd, die door twee hoornbeesten getrokken moest worden. Odrada wilde begraven worden waar de beesten halt hielden.
Het span hield halt in Alem, 15 uur reizen van Balen.
De klokken begonnen op dat moment in Alem te luiden. Enkele zieken werden genezen. Pas rond 1304 zouden de wonderen zijn opgehouden.
Vele mensen denken dat dit verhaal in de Middeleeuwen verzonnen is. Uit onderzoekingen is gebleken dat Odrada in ieder geval een bestaand persoon is geweest. Ook in de kerkelijke heiligenkalender staat haar naam vermeld. Haar feestdag wordt elk jaar gevierd op 5 november.
In de katholieke kerk te Alem staat een houten beeld van Odrada. Dit beeld is vervaardigd in de tweede helft van de 19de eeuw.