Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel







Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Homilie van Ben van Bronkhorst

Tijdens de Franciscusviering van 2 oktober

gepubliceerd: vrijdag, 7 oktober 2016
Fresco door Giotto di Bondone
Fresco door Giotto di Bondone

Op verzoek van een aantal pa­ro­chi­anen om de homilie van emritus pastoor Ben van Bronkhorst tij­dens de fees­te­lij­ke Fran­cis­cus­vie­ring van maan­dag 2 ok­to­ber nog eens rus­tig na te kunnen lezen, plaatsen we hierbij de tekst op onze web­si­te. De over­we­ging is opge­steld n.a.v. Matheus 11,25–30.

Beste pa­ro­chi­anen,

Op het feest van onze pa­ro­chie, de vie­ring van Fran­cis­cus, gaat het vandaag over “Fran­cis­cus en de Kerk”. Op het eind van zijn leven ver­zucht Fran­cis­cus: “Ik ben maar een onnutte knecht; tot nu toe heb ik nog niet veel gedaan. En tot zijn volgelingen zegt hij: Laten we maar opnieuw beginnen, tot nu toe hebben we alleen maar gedaan wat we moesten doen.” Het evan­ge­lie van zojuist riep dit bij me op: God heeft blijk­baar veel op met een­vou­dige en simpele mensen.

In Fran­cis­cus’ tijd nam men het blijk­baar niet zo nauw met de regels van de Kerk. Ja, wet was wet; maar wetten zijn er om overtre­den te wor­den. Dat strookt niet met de visie van Fran­cis­cus. Vaak roept hij zijn broe­ders op om vooral trouw te blijven aan de Kerk van Rome. Dat ligt hem na aan het hart. Hij spreekt er veel en graag over.

En voor misstan­den sluit hij zijn ogen niet. Hij weet dat velen er de kantjes vanaf lopen, dat pries­ters er vaak niets van maken, dat bis­schop­pen in pracht en praal leven. Maar hij blijft, ondanks alles, van die Kerk hou­den. En waarom? Omdat Fran­cis­cus in de Kerk Christus zelf herkent: in brood en wijn en in de Schrift komt die hem tegemoet. Pries­ters breken het brood, pries­ters ver­kon­di­gen het Goede Nieuws. En daar wil Fran­cis­cus bij zijn. Dat betekent voor hem veel meer dan kri­tiek op misstan­den.

Hij wil de Heer ont­moe­ten, Hij wil doen wat die tot hem zegt. Daar­naar is hij op zoek als een ruste­loze zwerver. Zijn stem hoorde hij in het kerkje van San Damiano: “Ga en herstel mijn huis. Je ziet toch dat het in verval raakt!” Als een ruïne had hij Gods Kerk leren kennen en met zijn eigen han­den bouwde hij haar weer op. In de ellende van de ver­val­len Kerk had Fran­cis­cus de liefde van Gods Zoon herkend, de liefde van Hem die zelf de kwets­baar­heid van ons mensen­be­staan op zich geno­men had. Hem herkende hij, Hem wilde hij herkennen in die gekwetste Kerk en in de kleine, een­vou­dige en kwets­ba­re mens.

Fran­cis­cus laat ons zien dat het er in de Kerk niet op aan komt meteen te kritiseren en te oor­de­len. Hij weet dat er verschil is tussen de zwak­heid van de Kerk en de genade die de Heer door zijn Kerk schenkt. Hij wil niet op de kwade kanten letten. Zou dat iets voor ons zijn nu? Zo kijken, zo luis­te­ren, onze aan­dacht zo richten dat we ons niet meer kwaad hoeven te maken? Niet meer letten op “waarom het zo moet” of “wie er nu gelijk heeft”, want er zijn zoveel be­lang­rijker zaken. Of gooien we dat ver van ons af omdat het teveel lijkt op nietszeggende dood­doe­ners of onvoor­waar­de­lijke overgave aan dat machts­in­sti­tuut Kerk!!

Bedenk bij dit alles echter wel dat Fran­cis­cus, geleid door eerbied voor en ge­hoor­zaam­heid aan de Kerk tege­lijk in grote vrij­moe­dig­heid zijn eigen weg ging. Hij wist heel goed wat hij wilde: in armoede en eenvoud de Heer navolgen. Hij wist ook dat hij daarin niet veel mede­wer­king zou krijgen van de ker­ke­lijke lei­ders. Die wan­trouw­den armoede en eenvoud: daar werd je maar ketters van!

Fresco door Giotto di Bondone
Fresco door Giotto di Bondone - Fran­cis­cus vraagt toestem­ming aan de paus

Een oud verhaal ver­telt dat Fran­cis­cus en zijn volgelingen de paus om toestem­ming kwamen vragen voor hun manier van leven. De paus zou toen gezegd hebben: “Ga jij maar naar de varkens en preek voor hen. Daar hoor je thuis.” Fran­cis­cus gaat naar de varkens, wen­telt zich in hun mod­der en komt stinkend en wel terug bij de paus. “Ik heb gedaan wat u vroeg,” zegt hij. “Luister nu even naar mij.” Dan geeft de paus, ver­baasd over deze combinatie van nede­rig­heid en vrij­moe­dig­heid, zijn toestem­ming. Door tege­lijk ge­hoor­zaam en volhar­dend te zijn joeg Fran­cis­cus pries­ters en kerk­lei­ders niet tegen zich in het harnas en kon hij in vrij­heid zijn eigen levens­wij­ze gestalte geven.

Dit vrij­moe­dig optre­den is tege­lijk mee­gaand en volhar­dend. Het komt voort uit het geloof dat niet de machten van de duisternis het laatste woord hebben, maar Gods Geest die is geopen­baard aan kleinen en weer­lozen. Met de slim­heid van iemand zon­der pre­tenties heeft Fran­cis­cus zijn weg gezocht. Met een niet aflatende liefde heeft hij de Kerk bemind. Daar­mee gaf hij blijk van een grote geest­kracht.

Moge die geest­kracht ons, in deze Fran­cis­cus­paro­chie, niet ont­bre­ken. Bidden wij vandaag dat de Heer ook ons, op voor­spraak van Fran­cis­cus, die kracht in het ko­men­de werk­jaar zal geven. Amen.

Emeritus pastoor Ben van Bronkhorst





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer