Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel







Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Gedenkwaardige bijeenkomst

Herdenkingsplaquette Zaltbommel onthuld

gepubliceerd: zaterdag, 24 september 2016
foto: Wim Koopman
Gedenkwaardige bijeenkomst

De ont­hul­ling van een her­den­kingsplaquette over de joodse Mary Wolff en drie verzetsstrij­ders uit de Tweede Wereld­oor­log Jan en Tilly Klingen en Louis Boelen vond Zater­dag 24 sep­tem­ber plaats op de R.K. begraaf­plaats aan de Virieu­sin­gel te Zalt­bom­mel.

Een grote groep belang­stel­len­den was aanwe­zig waar­on­der vele fami­lie­le­den van Louis Boelen en Jan en Tilly Klingen. Jaar­lijks komen zij bijeen tij­dens de 4 mei her­den­king bij het oorlogs­mo­nu­ment in Alem aan de Jan Klingenweg. Nu was dat op de sterf­dag van de drie verzetsstrij­ders, dat maakte het voor beide families een zeer bij­zon­dere bij­een­komst.

Klein­zoon Jan Klingen, vernoemd naar zijn opa Jan Klingen en de jarige Helianthe Dubbeld (klein­doch­ter van Louis Boelen) verrichte de ont­hul­ling van de her­den­kingsplaquette na de toe­spraak van burge­mees­ter A. van den Bosch en het voordragen door Sita Struijke (14 jaar) van haar prach­tige winnende gedicht “een vogel”.

Na de ont­hul­ling werd de taptoe geblazen en één minuut stilte in acht geno­men, een in­druk­wek­kend moment waarbij de zon uitbun­dig aanwe­zig was.

Klein­zoon Jan Klingen gebruikte in zijn toe­spraak het woord trots. Hij had aan zijn eigen zoon gevraagd waarom hij mee­ging naar de ont­hul­ling? En stelde: “dat hij trots was op zijn overgroot­va­der omdat hij voor het verzet had gekozen”.

Ook werd er ge­spro­ken door Gerard Dubbeld en Lodewijk Boelen. Waarde­vol voor volgende gene­ra­ties is dat in de afgelopen jaren veel onder­zoek is gedo­cu­men­teerd over de verschrikke­lijke gebeur­te­nissen op 23 en 24 sep­tem­ber 1944 in Alem.

Als afslui­ting wer­den er bloemen gelegd bij de graven van Mary Wolf door een ver­te­gen­woor­diger van het Mikwe Zalt­bom­mel, door de familie Boelen bij Louis Boelen en bij Jan en Tilly Klingen door de familie klingen. Pastor Bus legde bloemen bij het monu­ment voor onge­doopte kin­de­ren. In zijn toe­spraak ging hij in op de ver­schil­lende vormen van vrij­heid vanuit je zelf.

De grote opkomst, de aan­grij­pende toe­spra­ken, een prach­tig voor­ge­dragen gedicht, het mooie weer en de dank­baar­heid die de families uitte maakte de bij­een­komst tot een gedenk­waar­dig samen­zijn. Dit sfeer­beeld is in de bij­gaande foto­se­rie prach­tig vast­ge­legd.





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer