Goud brengt missionaris Leo van Beurden terug naar geboortegrond
Verhalen vertellen zit hem in het bloed. Je luistert en geniet met volle teugen van de manier waarop hij zijn levenservaringen met je deelt. Vol passie, enthousiasme, humor en gedrevenheid vertelt hij. Hier en daar wat op zijn ‘Driels’, maar dat is een Drielenaar eigen en dat blijft hij natuurlijk. Het is Leo van Beurden ten voeten uit.
Zijn bezoek aan het thuisfront is zeer speciaal dit jaar. Twee gouden feesten binnen zijn familie brengen hem weer naar zijn geboortegrond. Het vijftigjarig priesterschap van zijn broer Chris als pastor in de Dungense parochie van de H. Jacobus de Meerdere en een gouden huwelijksfeest van broer en schoonzus. Alle reden voor Van Beurden om deze bijzondere familiefeesten van dichtbij mee te maken.
Een korte terugblik
In september 1970 is Leo van Beurden door Mgr. Bluijssen tot priester gewijd en hierna door de Drielse bevolking uitgezonden naar Indonesië. “Ik vertrok met een kop zwart haar”, vertelt hij lachend. Dat is nu wel wat anders en met een wat zorgwekkende blik strijkt hij over zijn grijze krullen. Het was een oecumenische viering. De toenmalige dominee heeft hem ook de handen opgelegd, zo weet hij zich dit bijzonder gebaar nog haarfijn te herinneren.
In juni 2011 vierde Leo van Beurden zijn veertigjarig priesterjubileum en was in Kerkdriel om toen ook een moment stil te staan bij de ontvangst van zijn Koninklijke onderscheiding als ridder in de orde van Oranje Nassau.
Actie: ‘Geef ze een rondje’
Nu hij toch hier is, vindt Van Beurden het een goed moment om aandacht te schenken aan de actie ‘Geef ze een rondje’. Voor de 27e keer organiseert de stichting ‘Maasdriel steunt haar missionarissen’ een inzamelactie in de gemeente Maasdriel. De collecte wordt gehouden op 4, 5 en 6 juli aanstaande. De opbrengst is bestemd voor verschillende ontwikkelingsprojecten van de drie Maasdrielse missionarissen Will van Mer, Maria Poulisse en Leo van Beurden.
Om een idee te krijgen van de missionaire activiteiten wordt er op maandag 27 juni een avond georganiseerd voor alle belangstellenden die het leuk vinden om Leo van Beurden en Will van Mer te ontmoeten. De bijeenkomst vindt plaats in het parochiecentrum aan de Hertog Arnoldstraat 57B in Kerkdriel en is van 20.00 – 22.00 uur. U bent van harte welkom.
Op zondag 26 juni zal de stichting met een stand op het terrein van de Hervormde Kerk vertegenwoordigd zijn op d’n Delkant. Leo van Beurden en Will van Mer zullen een deel van de tijd aanwezig zijn. Vindt u het leuk om hen te ontmoeten, kom dan langs en laat u inspireren door hun verhalen.
Bij deze gelegenheid wil Van Beurden graag zijn oprechte dank uitspreken aan alle mensen die deze actie mogelijk maken en ieder jaar opnieuw bereid zijn zich belangeloos in te zetten.
Leo’s project
Dat is het opknappen van een bouwvallige basisschool in Cigugur, een klein dorp in het bisdom Bandung. Bij deze gedeeltelijk nieuwe school wil Van Beurden een laboratorium realiseren zodat kinderen op een creatieve manier kunnen kennismaken met de praktijk. Hij is er vast van overtuigd dat dit project met de financiële ondersteuning van de Drielse bevolking en de Stichting ‘Wilde Ganzen’ een grote kans van slagen heeft.
Gepassioneerd vertelt Van Beurden verder hoe belangrijk onderwijs is voor kinderen en de wijze waarop hij zich al zeventien jaar lang hiervoor inzet. Als voorzitter van een scholenstichting met zeventig scholen, veertienduizend kinderen en duizend onderwijskrachten, bezoekt hij regelmatig deze scholen in het bisdom Bandung. “Scholen moeten een beter ‘home’ worden, dienen een voorbeeld te zijn voor ouders en kinderen zodat ook binnen het gezinsleven warmte en harmonie kan groeien”, aldus een vurig pleidooi van Van Beurden. Hierin investeren is nooit tevergeefs! Op ‘zijn’ scholen is plaats voor iedereen. Niemand wordt buitengesloten.
Toekomstbeeld
In zijn missionaire werkzaamheden is Van Beurden ook een vurig pleitbezorger voor het koesteren van een aantal speerpunten. Steunpilaren die hem vergezellen op zijn levenspad en waar hij zich steeds opnieuw voor wil inzetten. Goede liturgie aanbieden, communicatie ontwikkelen, de dialoog aangaan, een sociaal gezicht laten zien en een actieve bijdrage leveren aan een beter milieu. “Hoe gedraag je je als een goede burger in het leven”, zo besluit Leo van Beurden zijn levendig en boeiend verhaal.
Dan is het tijd om op te stappen. De huishoudelijke hulp is intussen bezig de warme maaltijd voor te bereiden voor de gebroeders Van Beurden. Ditmaal met een geurig Brabants aspergegerecht. Hoe kan het ook anders in deze tijd!
Dit artikel is geschreven door Gerry Verhoeven en verscheen eerder in Carillon.