Zorg voor het leven!
Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV)
Handen die elkaar vasthouden en een oor dat luistert. Een hart dat wordt geraakt door een gesprek of een gebaar. Deze beelden laten zien wie de NPV is en wat de NPV doet. De NPV komt op voor het leven. De NPV biedt ondersteuning daar waar het leven kwetsbaar is, in welke levensfase dan ook.
Het leven is een gave van de Schepper zelf. Dat leven is kostbaar, vanaf het allerprilste begin tot aan het einde. Tegenwoordig lijkt het soms dat we het leven in eigen hand kunnen nemen. De medische wetenschap is al zo ver gevorderd, dat het soms lijkt of we zelf kunnen bepalen wie wel of niet geboren wordt, of hoe we willen sterven. Dat miskent echter dat het leven een geschenk is. Een geschenk dat niet alleen mooi, maar ook broos en kwetsbaar is.
“NPV - Zorg voor het Leven” is in de jaren tachtig van de vorige eeuw opgericht om stem te geven aan iedereen die zich zorgen maakte over ontwikkelingen rond abortus en euthanasie.
In de eerste jaren bestond het werk van de NPV vooral uit het bijdragen aan het publieke debat over de beschermwaardigheid van het leven. In de jaren die volgden is het takenpakket van de NPV uitgebreid. Nu zijn er tientallen afdelingen in het land en is er een landelijk bureau in Veenendaal. En er is de steun van 58.000 leden. Zij werden lid met een warm hart voor de missie van de NPV.
Het bijzondere van de NPV is dat de vereniging niet alleen met woorden opkomt voor de kwetsbaarheid van het leven, maar zij voegt ook de daad bij het woord. Veel lokale afdelingen organiseren (terminale) thuishulp. Dit zijn netwerken van vrijwilligers die zorg bieden aan zieken of oudere mensen. Deze vrijwilligers geven handen en voeten aan de missie van de NPV. De NPV heeft niet alleen wat te zeggen; ze steekt ook de handen uit de mouwen!
De vereniging wordt aangestuurd vanuit het Landelijk bureau te Veenendaal. Er is een telefonisch consultatiepunt waar 24 uur per dag 7 dagen in de week dringende vragen m.b.t. medisch-ethische vragen gesteld kunnen worden. Ook is er een dagelijks spreekuur waar minder dringende vragen gesteld kunnen worden.
Vanuit het landelijk bureau worden ook de tientallen afdelingen in het land aangestuurd. De NPV-Bommelerwaard is zo'n afdeling.
NPV in de Bommelerwaard
Als afdeling hebben wij een grote mate van zelfstandigheid, met een eigen bestuur, een coördinator en een aantal contactpersonen. Met elkaar geven wij invulling aan de taken binnen de Bommelerwaard. Ongeveer 1100 inwoners van de Bommelerwaard zijn lid van onze vereniging. Verder staan circa 120 vrijwilligers klaar om hulp te bieden. Wat doen wij dan zoal? Onze hulp bestaat in twee vormen: de NPV-thuishulp en de NPV-Terminale-Thuishulp. Deze hulp is er voor iedereen, voor jong en oud, ongeacht zijn of haar levensovertuiging. Onze vrijwilligers onderschrijven het christelijke gedachtengoed van de NPV en willen daar graag een praktische invulling aan geven.
NPV Thuishulp
Wij bieden onder andere de volgende hulp aan:
- Oppassen bij een zieke, (demente) oudere of iemand met een handicap (met evt. licht verzorgende taken)
- Opvangen van kinderen en/of eten koken bij kortdurende ziekte van de verzorgende ouder en afwezigheid van hulp van familie of buren
- Begeleiden of vervoer naar de huisarts, het ziekenhuis, de winkel, e.d.
- Psychosociale steun (bijv. het bezoeken van eenzame mensen)
- Invallen voor de mantelzorger en de naasten zodat hun taken worden verlicht
- Doen van boodschappen
- Halen van medicijnen
- Begeleiden bij wandelen
NPV Terminale Thuishulp
Vrijwillige terminale thuishulp wordt geboden aan mensen in de laatste levensfase. Deze zorg kan thuis worden geboden maar ook in een hospice of zorginstelling.
Welke hulp bieden we?
- Het er zijn voor de mensen
- Helpen bij lichamelijk verzorging van de patiënten (naast de professionele thuiszorg)
- Licht huishoudelijke taken
- Ondersteuning van de mantelzorgers
- Waken bij de patiënt
het nieuws- en verenigingsblad van de NPV
Onze terminale hulp is er niet ter vervanging van professionele zorg maar ter ondersteuning en ter verlichting van familie, buren en vrienden. Ook deze hulp is beschikbaar voor iedereen ongeacht zijn of haar levensovertuiging.
Naast deze vormen van hulp organiseren wij twee keer per jaar een informatieavond: één keer in het najaar en één keer in het voorjaar. Ook is onze afdeling betrokken bij de activiteiten van het Alzheimercafé in Ammerzoden.
Meer informatie
Mocht u, nadat u dit allemaal gelezen hebt, nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de coördinator voor de NPV Bommelerwaard, Liesbeth Broere, of met onze secretaresse, Ada van Bruchem:
- Liesbeth Boere
(0418) 67 24 69
coordinator@npvbommelerwaard.nl - Ada van Bruchem
secretaris@npvbommelerwaard.nl
Verdere informatie kunt u ook vinden op de website: