Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel







Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Zorg voor het leven!

Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV)

gepubliceerd: dinsdag, 19 januari 2016
Zorg voor het leven!

Handen die elkaar vast­hou­den en een oor dat luistert. Een hart dat wordt geraakt door een gesprek of een gebaar. Deze beel­den laten zien wie de NPV is en wat de NPV doet. De NPV komt op voor het leven. De NPV biedt onder­steu­ning daar waar het leven kwets­baar is, in welke levensfase dan ook.

Het leven is een gave van de Schepper zelf. Dat leven is kost­baar, vanaf het allerprilste begin tot aan het einde. Te­gen­woor­dig lijkt het soms dat we het leven in eigen hand kunnen nemen. De medische weten­schap is al zo ver gevor­derd, dat het soms lijkt of we zelf kunnen bepalen wie wel of niet geboren wordt, of hoe we willen sterven. Dat miskent echter dat het leven een geschenk is. Een geschenk dat niet alleen mooi, maar ook broos en kwets­baar is.

“NPV - Zorg voor het Leven” is in de jaren tach­tig van de vorige eeuw opgericht om stem te geven aan ie­der­een die zich zorgen maakte over ont­wik­ke­lingen rond abortus en eutha­na­sie.

In de eerste jaren bestond het werk van de NPV vooral uit het bijdragen aan het publieke debat over de bescherm­waar­dig­heid van het leven. In de jaren die volg­den is het takenpakket van de NPV uit­ge­breid. Nu zijn er tien­tal­len afdelingen in het land en is er een lan­de­lijk bureau in Veenendaal. En er is de steun van 58.000 leden. Zij wer­den lid met een warm hart voor de missie van de NPV.

Het bij­zon­dere van de NPV is dat de vereni­ging niet alleen met woor­den opkomt voor de kwets­baar­heid van het leven, maar zij voegt ook de daad bij het woord. Veel lokale afdelingen or­ga­ni­se­ren (terminale) thuis­hulp. Dit zijn net­werken van vrij­wil­li­gers die zorg bie­den aan zieken of oudere mensen. Deze vrij­wil­li­gers geven han­den en voeten aan de missie van de NPV. De NPV heeft niet alleen wat te zeggen; ze steekt ook de han­den uit de mouwen!

De vereni­ging wordt aan­ge­stuurd vanuit het Lande­lijk bureau te Veenendaal. Er is een tele­fo­nisch consul­ta­tie­punt waar 24 uur per dag 7 dagen in de week dringende vragen m.b.t. medisch-ethische vragen gesteld kunnen wor­den. Ook is er een dage­lijks spreekuur waar min­der dringende vragen gesteld kunnen wor­den.

Vanuit het lan­de­lijk bureau wor­den ook de tien­tal­len afdelingen in het land aan­ge­stuurd. De NPV-Bom­me­ler­waard is zo'n afdeling.

NPV in de Bom­me­ler­waard

Als afdeling hebben wij een grote mate van zelf­stan­dig­heid, met een eigen bestuur, een coördinator en een aantal contact­personen. Met elkaar geven wij invulling aan de taken binnen de Bom­me­ler­waard. Ongeveer 1100 inwoners van de Bom­me­ler­waard zijn lid van onze vereni­ging. Verder staan circa 120 vrij­wil­li­gers klaar om hulp te bie­den. Wat doen wij dan zoal? Onze hulp bestaat in twee vormen: de NPV-thuis­hulp en de NPV-Terminale-Thuis­hulp. Deze hulp is er voor ie­der­een, voor jong en oud, ongeacht zijn of haar levens­over­tui­ging. Onze vrij­wil­li­gers onder­schrij­ven het chris­te­lijke gedachten­goed van de NPV en willen daar graag een prak­tische invulling aan geven.

NPV Thuis­hulp

Wij bie­den onder andere de volgende hulp aan:

  • Oppassen bij een zieke, (demente) oudere of iemand met een handicap (met evt. licht ver­zorgende taken)
  • Opvangen van kin­de­ren en/of eten koken bij kort­du­rende ziekte van de ver­zorgende ouder en afwe­zig­heid van hulp van familie of buren
  • Be­ge­lei­den of ver­voer naar de huisarts, het zie­ken­huis, de winkel, e.d.
  • Psycho­so­cia­le steun (bijv. het bezoeken van eenzame mensen)
  • Invallen voor de man­tel­zor­ger en de naasten zodat hun taken wor­den verlicht
  • Doen van bood­schappen
  • Halen van medicijnen
  • Be­ge­lei­den bij wan­de­len

NPV Terminale Thuis­hulp

Vrij­wil­lige terminale thuis­hulp wordt gebo­den aan mensen in de laatste levensfase. Deze zorg kan thuis wor­den gebo­den maar ook in een hospice of zorgin­stel­ling.

Welke hulp bie­den we?

  • Het er zijn voor de mensen
  • Helpen bij licha­me­lijk ver­zor­ging van de pa­tiën­ten (naast de pro­fes­sio­nele thuis­zorg)
  • Licht huishou­de­lijke taken
  • Onder­steu­ning van de man­tel­zor­gers
  • Waken bij de patiënt
ZORG - het nieuws- en verenigingsblad van de NPV
ZORG
het nieuws- en vereni­gings­blad van de NPV

Onze terminale hulp is er niet ter ver­van­ging van pro­fes­sio­nele zorg maar ter onder­steu­ning en ter ver­lich­ting van familie, buren en vrien­den. Ook deze hulp is be­schik­baar voor ie­der­een ongeacht zijn of haar levens­over­tui­ging.

Naast deze vormen van hulp or­ga­ni­se­ren wij twee keer per jaar een in­for­ma­tie­avond: één keer in het najaar en één keer in het voor­jaar. Ook is onze afdeling betrokken bij de ac­ti­vi­teiten van het Alzheimer­café in Am­mer­zo­den.

Meer in­for­ma­tie

Mocht u, nadat u dit allemaal gelezen hebt, nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de coördinator voor de NPV Bom­me­ler­waard, Liesbeth Broere, of met onze secretaresse, Ada van Bruchem:

Verdere in­for­ma­tie kunt u ook vin­den op de web­si­te:





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer