Inluidmoment Actie Kerkbalans 2016
Jhreronimus Bosch (geacteerd door Danny van den Hout), Roger Schouten, Burgervaojer van Oeteldonk, Addy van den Krommenacker, couturier, en Plebaan Geertjan van Rossem luiden op zaterdag 16 januari om 12.00 uur de klokken van de Sint-Jan in ’s-Hertogenbosch.
Zo luiden zij letterlijk de actie Kerkbalans in, een actie om binnen de kerk een financiële bijdrage op te halen. Dankzij Kerkbalans kunnen kerkgemeenschappen functioneren en hun maatschappelijke functie blijven vervullen.
Kerkbalans
De actie Kerkbalans, waarmee verschillende kerkgenootschappen jaarlijks een onmisbare bijdrage vragen aan hun leden, wordt dit jaar letterlijk ingeluid. Op zaterdag 16 januari wordt in ten minste vijftien steden om 12.00 uur verdeeld over de provincies de klokken geluid. Het zijn bekende Nederlanders en/of plaatsgenoten die in de deelnemende stad aan het ‘klokkentouw trekken’. Daarmee maken ze duidelijk dat zij het maatschappelijke belang van de Kerk onderstrepen en roepen ze op daaraan bij te dragen. De actie Kerkbalans loopt van 17 tot 31 januari 2016.
Klokken luiden
Jheronimus Bosch vraagt aandacht voor het belang van de kerk: “De kerk brengt mensen samen en dan was in mijn tijd meer dan 500 jaar geleden ook al zo. Door alle dreigingen in de huidige samenleving hebben wij elkaar nog steeds hard nodig. In het jaar 2016, waarin ik herdacht wordt, vind ik het belangrijk dat er aandacht is voor de positie van de kerk in de samenleving.”
Plebaan Geertjan van Rossem: “Uw bijdrage aan Kerkbalans maakt het mogelijk dat we het goede nieuws van Gods liefde blijven doorgeven, in liturgievieringen en sacramenten, in verkondiging en catechese, in gemeenschapsopbouw en pastorale zorg. Dit draagt ook bij tot samenhang, duurzaamheid en verbondenheid in de samenleving.”
Ook couturier Addy van den Krommenacker is bij het inluidmoment betrokken: “Ik doe mee aan het inluidmoment voor Kerkbalans omdat ik rooms-katholiek ben en de kerk en de Sint-Jan – het boegbeeld van ’s-Hertogenbosch – een warm hart toedraag. Vroeger heb ik zelfs een jaar het seminarie gevolgd. Het werd uiteindelijk de mode.”
Burgervaojer Oeteldonk: “De Sint-Jan is van iedereen en vooral ‘ècht Bosch’. Dus we moeten ook met z'n allen zorgen voor het behoud van onze ouwe Sint-Jan.”
Waarom Kerkbalans?
Met een infographic van de twee grootste deelnemende kerkgenootschappen (de Rooms-Katholieke Kerk en Protestantse Kerk in Nederland) maakt het campagneteam van Kerkbalans inzichtelijk wat de kerk doet en betekent voor Nederland. Anna Kruse, woordvoerder van het landelijke campagneteam: “Voor iedereen heeft de kerk een eigen betekenis. Het is een plek om je geloof te vieren en te beleven, en ook een plek waar mensen zorgen voor een ander. Zonder steun redden de kerken het niet. Met het luiden van de kerkklokken vragen we kerkleden dus ook: geef voor de kerk in uw wijk, dorp of stad!”