Cyclus over joods leven
Pastoraal Centrum Zaltbommel
In het pastoraal centrum, Oliestraat 26 te Zaltbommel worden rond bevrijdingsdag drie bijeenkomsten georganiseerd.
Introductie jodendom en wandeling over de Joodse begraafplaatsen
Zondag, 26 april 2015 van 11.00 tot 14.30 uur
Theoloog Herman Teerhöfer geeft een introductie over het joodse leven tijdens het koffie drinken na de viering van 11.00 uur. Daarna begeleidt hij ons naar de Joodse begraafplaatsen.
Leven met en na Auschwitz: Getuigenissen van onstuitbare levenskracht
Woensdag 29 april van 19.30 tot 22.00 uur
Onstuitbare levenskracht inspireert. Theoloog Herman Teerhöfer heeft zestig overlevenden van Auschwitz (in de leeftijd van 81 tot 97 jaar) geïnterviewd in Nederland, België, Duitsland en Israël. Waaruit mensen kracht putten in extreme omstandigheden, dat staat centraal. Hoe geven mensen zin aan hun verdere leven na traumatische ervaringen? Aan de hand van korte interviewfragmenten (5 à 7 min) met Auschwitzoverlevenden, zien we hoe ze zich geestelijk staande hebben gehouden in Auschwitz, balancerend tussen hoop en vrees.
Kunstenares in een verkeerde tijd: Film Charlotte Salomon
Woensdag 6 mei van 19.30 tot 22.00 uur
Pastor Stefan Schevers leidt een filmvertoning in van de film “Charlotte” van Franz Weiz: “De oorlog woedde voort en ik zat bij de zee en keek diep in het hart van de mensheid.”
De Joods-Duitse schilderes Charlotte Salomon werd in 1917 in Berlijn geboren. Ze was de dochter van ziekenhuisarts Albert Salomon en Franziska Grunwald. Toen Charlotte 9 jaar was, pleegde haar moeder zelfmoord. Na haar dood hertrouwde haar vader met een operazangeres Paula Lindberg. In september 1936 werd Charlotte Salomon toegelaten tot de kunstacademie. Toen zij een prijs zou winnen, kwam uit dat ze Joods was en moest ze de kunstacademie verlaten. In 1939, na de Kristallnacht, vluchtte ze op advies van haar vader en stiefmoeder naar haar grootouders in Zuid-Frankrijk. Vluchtend won de kunstenares-in-haar het en zo ontstond de meer dan 1300 autobiografische gouaches tellende reeks “Leben? oder Theater?”. Dit omvangrijke expressionistische kunstwerk rondde ze in 1942 af. Ook in Zuid-Frankijk was ze niet veilig. Op 10 oktober 1943 is ze vermoord in Auschwitz.