Koororgel in Martinuskerk Zaltbommel
Naast het monumentale C.F.A. Naber-orgel (1828) beschikt de St. Martinuskerk te Zaltbommel sinds half 2019 over een bijzonder Koor-orgel. De bouwer hiervan is de vlaamse orgelbouwer Adam Binvignat. Het is geplaatst links voorin de kerk op het priesterkoor tegen de linkerzijwand.
Het is een rein mechanisch orgel met één klavier en pedaal. Als bouwjaar wordt vermeld 1842. Het zou dan gemaakt zijn voor de Nedederlands Hervormde Kerk te Sittard. Door omstandigheden komt het ‘vrij’ in 1966.
Dan verhuist het als Opus 628 naar de katholieke H. Hartkerk aan de Ploegstraat in Eindhoven, waar het in Sacramentskapel geplaatst wordt. Als deze kerk zijn deuren moet sluiten in 2013 moet er wederom een bestemming worden gezocht voor dit instrument.
Medio 2019 komt Zaltbommel in het licht als mogelijke plaats van bestemming. Het word opgesteld zoals het in Eindhoven ook stond, met dien verstande dat het geheel in Zaltbommel op een verrijdbaar plateau is geplaatst.
De orgelbank is niet orgineel. Deze is afkomstig van het in 1922 gebouwde orgel door Winkels Boxmeer voor de katholieke St. Rochuskerk in Rijkevoort.
De toets en registertractuur is rein mechanisch. De windlade is een mechanische sleeplade. Het ‘hand’ manuaal telt zes registers het pedaal drie. De winddruk is 62 mm, temparatuur evenredig zwevend en de toonhoogte A' = 435 Hz.
Manuaalomvang: C-f3 ( 53 tonen) heeft in het groot octaaf geen cis. Pedaalomvang : C-d (14) heeft ook in het groot octaaf geen cis.
Als speelhulp is er de koppel van Pedaal - Manuaal.
De dispositie van het ‘Binvignat-orgel’ is : Bourdon 8', Prestant 4', Fluit 4', Octaaf 2', Quint 1 ⅓' en Mixtuur 2 st. Pedaal : Gedekt 4', Fluit 2' en Fagot 8'.
(de fotoserie werd gemaakt door Wim Koopman)