Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel







Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Interview met de pastoor

Nieuwe parochie gaat Franciscus heten

gepubliceerd: donderdag, 26 april 2012
Pastoor Ron van den Hout poseert bij het beeld van de Heilige Franciscus in Hedel. Het beeld is van de hand van de Hedelse kunstenares Irene Janssen.
Pastoor Ron van den Hout poseert bij het beeld van de Heilige Franciscus in Hedel. Het beeld is van de hand van de Hedelse kunstenares Irene Janssen.

Het was uit­druk­ke­lijk de wens van pastor Ben van Bronkhorst bij zijn afscheid in 2009. “Noem de nieuw te vormen fusie­paro­chie in de Bom­me­ler­waard naar de heilige Fran­cis­cus van Assisi.” Zijn wens is uitge­ko­men.

Met ingang van 1 januari 2013 wanneer de zeven pa­ro­chies in de Bom­me­ler­waard zijn gefuseerd, wordt de naam van de nieuw te vormen pa­ro­chie Heilige Fran­cis­cus. Afgelopen week heeft de bis­schop van ’s-Hertogen­bosch Mgr. A. Hurkmans middels een offi­cië­le brief de nieuwe naam toegekend. De naam is over­een­koms­tig de voor­dracht van het bestuur van de ge­za­men­lijke pa­ro­chies. Pa­ro­chi­anen kon­den hun voor­keur uit­spre­ken.

Gelukkig met Fran­cis­cus

Waar­ne­mend pastoor Ron van den Hout is zicht­baar gelukkig met de nieuw gekozen naam. “Het is goed om de nieuwe pa­ro­chie een eigen naam te geven, anders dan die van de bestaande kerken. Het schept dui­de­lijk­heid en mar­keert een nieuw begin. De naam ver­wijst naar de broe­ders en zusters fran­cis­ca­nen die gedurende ver­schil­lende periodes in de zorg, onder­wijs en ziel­zorg in de Bom­me­ler­waard werk­zaam zijn geweest.”

Fran­cis­cus is een serieuze heilig uit de der­tien­de eeuw afkoms­tig uit de streek Umbrië in Italië. Een mens die zijn rijke afkomst achter zich liet en net als de apos­te­len, Jezus wilde volgen. Hij besefte dat Jezus volgen betekent, dat je je moet vrijmaken van aardse goe­de­ren en geven aan, en delen met de armen. Zijn voor­beeld deed velen volgen. Zo ontston­den over de hele wereld kloosters van de broe­ders en zusters fran­cis­ca­nen.

Waar­ne­mend pastoor

Pastoor van den Hout is sinds 1 februari benoemd tot vica­ris wat betekent dat hij aan de staf van het bisdom ’s-Hertogen­bosch is toe­ge­voegd en daar fulltime werk­zaam is. Hij is sinds die tijd waar­ne­mend pastoor en bege­lei­der van het fusie­pro­ces wat al ruim een jaar gele­den is ingezet. “Zolang mijn opvol­ging niet is gere­geld, kan ik moei­lijk uit de Bom­me­ler­waard weg­gaan. Ik woon nog steeds op de pastorie in Hedel en help mee in het pas­to­raat waar dat moge­lijk is.

Ik doe door de week de ochtend­vie­ringen en in het weekend de vie­rin­gen en predi­ca­ties mits ik elders als vica­ris geen ver­plich­tingen heb. Ik kan de mensen niet inde steek laten en ook het fusie­pro­ces heeft een bege­lei­der nodig. De coördinatie van de pas­to­rale taken ligt echter bij pas­to­raal­wer­ker Jos Vriesema. Aan afscheid nemen denk ik nog niet. Mijn werk in de Bom­me­ler­waard is nog niet ten einde.”

Bundeling van krachten

Eén van zijn taken is het be­ge­lei­den van het fusie proces wat op 1 januari 2013 moet resul­te­ren in de nieuwe Sint Fran­cis­cus Pa­ro­chie. “Aan een fusie valt niet te ont­ko­men, hoe pijn­lijk dit ook is. Zowel op finan­cieel gebied als wat betreft man­kracht van pastores en vrij­wil­li­gers, is bun­de­ling van krachten nood­za­ke­lijk. Ik hoop dat de mensen het willen en kunnen zien als een nieuwe uit­daging en deze willen aan­ne­men. De nieuwe pa­ro­chie moet in ons iets wakker roepen, iets losmaken, waar sta ik als Christen en Katho­liek in deze tijd. Mensen moeten durven over hun eigen heg heen te kijken rich­ting de buren om het goede bij een andere pa­ro­chie te kunnen zien zodat we van elkaar kunnen leren en profi­te­ren.

Er zal één bestuur, één leden­ad­mi­ni­stra­tie en één finan­ciële admi­ni­stra­tie komen. Wel zullen de afzon­der­lijke geld­stro­men van de oude pa­ro­chies zicht­baar blijven. Voor mij is het een uit­daging om samen met alle pa­ro­chi­anen uit de vele dorpen te laten zien dat we kunnen samen­wer­ken over tegen­stel­lingen heen. Ook mogen we ons afvragen of de tegen­stel­lingen die we steeds benoemen wel echte tegen­stel­lingen zijn.”

Kerk­slui­ting onontkoom­baar

Wat nog pijn­lijker zal zijn is dat net als op vele plaatsen in het bisdom, in de Bom­me­ler­waard kerken aan de ere­dienst zullen wor­den ont­trok­ken. Op dit moment is een speciale com­mis­sie aan het onder­zoeken hoe de nieuwe pa­ro­chie ook in de toe­komst vitaal en gezond kan blijven. Dit plan valt nog dit jaar dus voor dat de fusie een feit is, te ver­wach­ten.

Hoeveel kerken er dicht gaan is op dit moment nog niet bekend maar men moet wel denken aan minstens 3 of 4 kerken. Ik begrijp dat dit heel verdrie­tig is voor mensen en dat hier zeker sprake zal zijn van een rouw­pro­ces. In een rouw­pro­ces is het nodig dat mensen kunnen luis­te­ren en elkaar kunnen troosten, zoals ook Jezus kon luis­te­ren en troosten. Ik hoop dat we elkaar dan kunnen vin­den en echt mede­mens zijn voor elkaar. Mensen moeten met elkaar een nieuw begin maken.

Samen op weg gaan

Het mag niet zo zijn dat de één zegt: “mijn kerk blijft open ik hoef niets te doen” terwijl de ander zegt: ”mijn kerk gaat dicht ik heb niets meer.” De uit­daging is dat deze elkaar vin­den en samen op weg gaan, dat is de bedoeling van de blijde bood­schap, het evan­ge­lie. Ik reken op de reali­teitszin en een po­si­tie­ve in­stel­ling, zo niet dan wordt het heel moei­lijk en dat komt niemand ten goede.

Bis­schop Hurkmans heeft een heel dui­de­lijke visie op de nieuwe pa­ro­chies. Er moet sprake zijn van een middel­punt. Een plaats waar pas­to­raat, organi­sa­tie en men­se­lijke contacten samen komen. Een zicht­ba­re en herken­ba­re plaats waar ieder dag gebe­den wordt, waar de li­tur­gie wordt gevierd en waar mensen elkaar kunnen ont­moe­ten. Er zullen ini­tia­tie­ven moeten komen om mensen een nieuwe plek, een thuis gevoel te geven in een ander gebouw.

Mobili­teit

De moderne tijd vraagt om mobili­teit, het ver­voer van pa­ro­chi­anen tussen de ver­schil­lende plaatsen moet goed wor­den gere­geld maar ook op pas­to­raal gebied kunnen er nieuwe ini­tia­tie­ven wor­den ontplooid. Rondom de zon­dags­mis in de centrale kerk kan veel meer wor­den geor­ga­ni­seerd zoals bij­voor­beeld bij­een­komsten voor doop­ou­ders. Voor alle ac­ti­vi­teiten zijn veel vrij­wil­li­gers nodig. Zonder hen kunnen we niet.”

Tot slot wil pastoor van den Hout graag poseren bij het beeld van Sint Fran­cis­cus in de kerk van Hedel. Fran­cis­cus een echt heilig mens, voor­beeld voor veel werkers in de Bom­me­ler­waard, hij wordt de patroon van de nieuwe pa­ro­chie.

(dit inter­view door Mirjam Duijts heeft woens­dag 25 april in het Carillon, streek­blad voor Maasdriel gestaan)





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer