Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg

Al ruim 15 jaar actief in de Bommelerwaard

gepubliceerd: zondag, 28 december 2014
Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg

Als de zorg voor een stervend familielid te zwaar wordt, kunnen vrij­wil­lig­ers van de Vrij­wil­lig­ers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) thuis hulp bieden. In Nederland sterven jaarlijks ruim 135.000 mensen. Ongeveer de helft daarvan sterft thuis. Dit aantal wordt steeds groter. Mensen willen het liefste thuis in hun eigen vertrouwde omgeving sterven.

Thuis sterven brengt vaak een ziekbed met zich mee. Een ziekbed waarbij partners, kinderen, familieleden en kennissen (ook wel mantelzorgers genoemd) de stervende zo goed mogelijk proberen te helpen en te verzorgen. Het verzorgen van iemand in de laatste levensfase is echter erg zwaar, ook als er hulp is van wijkverpleging, gezinsverzorging en huisarts. Als partner moet je bij­voor­beeld 24 uur per dag be­schik­baar zijn. Daarnaast vraagt zo’n situatie ook geestelijk veel. Je probeert de stervende zoveel mogelijk bij te staan, terwijl je zelf ook veel te verwerken hebt. Dat is moeilijk lang vol te houden.

Vrij­wil­lig­ers van VPTZ-organisaties kunnen in zo’n situatie hulp bieden. In ons land bestaan reeds meer dan 200 VPTZ-organisaties met ruim 10.000 vrij­wil­lig­ers. Ook in de Bom­me­ler­waard is ruim 15 jaar een VPTZ-afdeling werkzaam.

Waaruit bestaat de hulp van een vrij­wil­lig­er van een VPTZ-organisatie?

De vrij­wil­lig­ers van VPTZ Bom­me­ler­waard bieden hulp bij de verzorging van de zieke en zorgen ervoor dat de partner of familie even op adem kan komen. De vrij­wil­lig­er verrichten geen verpleegkundige of huishoudelijke taken. De hulp is niet ter vervanging van de pro­fes­sio­nele zorg, maar uitsluitend ter onder­steuning van de mantelzorg en de zieke.

Als de vrij­wil­lig­er aanwezig is, kan de mantelzorger even rust nemen, een bood­schap doen, sporten, een bezoekje afleggen, naar de kapper, enz. Zo is de vrij­wil­lig­er een belangrijke steun voor zowel de zieke als de mantelzorger(s).

Wanneer kan er hulp aangevraagd worden?

Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (foto: Bob Rayner)Zodra de mantelzorger merkt dat de zorg voor zorgvrager (te) zwaar wordt, kan er telefonisch hulp aangevraagd worden bij de VPTZ-organisatie. Ook als een ziek familielid in het ziekenhuis ligt, maar graag thuis wil sterven, kan er hulp aangevraagd worden.

Na de aanvraag zal de coördinator een afspraak maken voor een gesprek bij de hulpvrager thuis. Tijdens dit gesprek kan de hulpvrager aangeven op welke tijden de hulp van een vrij­wil­lig­er het meest gewenst is. Als er veel hulp nodig is worden er meerdere vrij­wil­lig­ers ingezet.

Wacht niet te lang met het aanvragen van hulp. Door sneller hulp te vragen, houdt de mantelzorger het langer vol.

Wat zijn de kosten?

Er zijn geen kosten verbonden aan de hulp van VPTZ.

Voor een aanvraag of meer informatie

Meer informatie vindt u op de website. Voor een aanvraag of per­soon­lijk contact kunt u bellen of mailen met de coördinator

 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer