Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Nieuwjaarsgroet van Leo van Beurden

gepubliceerd: vrijdag, 24 januari 2014
klik op de foto voor een uitvergroting
klik op de foto voor een uitvergroting

Graag plaatsen we de brief met de nieuwjaarsgroet van Leo van Beurden uit Bandoeng, Indonesië. Ook ontvingen we nog een foto van het pastoresteam van de kathedraal.

Beste familie en vrienden,

Het was een drukke en tijd opeisende december maand. Het begon met vele uren in de biecht­stoel zitten en de vele verhalen van ontrouw te aanhoren. Toen begon de rukte rondom de kerk. Er verscheen een 12 meter hoge kerstboom met meer dan 300 kleurbellen en duizenden flikkerlichtjes. Een attractie voor de vele lokale toeristen, die graag bij de kunstboom op de foto wilde. De kerststal kreeg een plaats voor de Mariakapel.

Toen uit­ein­de­lijk alle voor­be­rei­dingen klaar waren kon de Kerst­nacht beginnen. Dat was een kleinigheidje voor mij. Ik had alleen de kinderdienst met de oma’s en opa’s. Maar wat was die dienst vol. Uit alle hoeken en gaten en steden trok men op naar de kathedraal. Zo’n 2000 mensen stonden en zaten overal. Die nacht tussen de vier nachtmissen in moest ik ook nog de nodige journalisten en fotografen te woord staan. Een filmster zou er jaloers op worden. Ook de Gouverneur met het hoofd van de provinciale politie was erbij. Ze kwamen kijken of alles veilig was. Zeer sympathiek. Ik heb ze bedankt voor hun bezorgde mede­wer­king en na een hartelijke omhelzing gingen ze weer verder.

Om 2 uur in de ochtend keerde de rust even terug en konden we naar bed, om kracht op te doen voor de 25e, eerste kerstdag. Na de mis van 11.30u kwamen de islamitische leiders, met de dominees en de hindoeleider met de Boeddhisten en de ver­te­gen­woor­digers van de burgerlijke overheid opdagen. Een clubje van zestig mensen. Als hoofd van de kathedraal heette ik ze welkom en vertelde. dat wij, broze mensen, maar één keer leven en dat we daarom beter als vrienden door het leven kunnen gaan dan met elkaar in vijand­schap te leven. Ik kreeg een applaus als bijval! We hebben vredesduiven los gelaten en toen een hapje gegeten met elkaar en zijn als goede vrienden uit elkaar gegaan. Ik moet eerlijk zeggen, het is een beetje een show, maar ik wil het andere gezicht van de relatie met de ver­schil­lende godsdiensten aan de mensen laten zien.

Hopelijk blijft alles rustig in 2014. Maar helaas zijn er in 2013 nog vele botsingen geweest. Meestal veroorzaakt door de fanatieke islam­groepen. Ook het feit dat de islamieten mij een Zalig Kerstmis toewensten is druk besproken in de pers. Dat doet een ‘goede Islamiet’ niet. Wat een zakken zijn er toch!

Na ook Kerst met de zieken, bejaarden en de dag daarop met de kinderen gevierd te hebben. was de drukte rondom en in de kerk voorbij. Nu alleen nog de ver­schil­lende kerst­vie­ringen in de wijken. Dan zit het erop. Denk nou niet dat ik de hele tijd met lekker eten en kerstbrood onder de kerstboom heb gezeten. De scholen moesten ook behartigd worden. Een goede driedaagse vergadering met de zeventig hoofden van de scholen heeft ook veel energie opgeëist. Op
9 januari zijn de scholen weer met nieuwe moed begonnen.

Tussen de bedrijven door heb ik mijn verjaardag gevierd. Dat is altijd een druk gedoe. Veel mensen over de vloer, veel kadootjes, kaarten, sms’jes, e-mails en handjes geven. Leuk, maar ik ben altijd blij als dat ook weer achter de rug is. Nu ga ik even alle e-mails beantwoorden en dan mijn kamer opruimen. De overvloedige kadootjes heb ik uitgedeeld aan mijn personeel, die er erg blij mee zijn. Alles bij elkaar waren het drukke maar ook best sfeervolle dagen en heb ik vele tevreden gezichten gezien.

Helaas is Indonesië zelf nog steeds in de ban van corruptie. Het wordt er niet beter op. Het recht is helemaal krom of weg. Iemand die oude sandalen van een politieagent heeft gestolen wordt bedreigd met vijf jaar gevangenisstraf en iemand die voor miljarden de zaak heeft opgelicht wordt vrij gesproken. Gelukkig wordt de stem van het volk steeds krachtiger, maar als de overheid zelf de strijd tegen de corruptie niet steunt, zal het een lange ge­schie­de­nis worden.

Ik wens jullie allemaal een heel goed 2014 toe. Laat er maar vrede en gerechtigheid groeien onder ons mensen. Blijf goed gezond en vergeet vooral niet te lachen, want lachen is gezond. Gelukkig voel ik me ook nog goed gezond en kan ik best slapen. Als een blok zelfs.
Hartelijke groeten en nogmaals de beste wensen voor 2014.

Leo van Beurden, Bandoeng, Indonesië

 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer