Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Palmtakjes gezocht!

gepubliceerd: donderdag, 28 februari 2019

Er dreigt dit jaar een tekort aan palmtakjes vanwege de rupsenplaag van vorig jaar. Palmtakjes worden jaarlijks vlak voor Palm­zondag (dit jaar 14 april) geoogst van de buxusstruik.

Bij deze daarom een verzoek aan mensen die een buxushaag hebben en takjes willen afstaan, om contact op te nemen met de pastoor. In overleg wordt dan een afspraak gemaakt om in de week vóór 14 april te komen snoeien.

De symboliek van het Palmtakje

Volgens kerkhistoricus Toon Brekelmans ondernam de Franse kloosterzuster Egeria rond 400 een bede­vaart naar het Heilige Land. Ze vertelde, dat ze op Palm­zondag in Jeruzalem een processie meemaakte onder leiding van de bisschop. Er werden hymnen gezonden met het refrein: ‘Gezegend die komt in de naam des Heren.’ Het volk liep met takken in de hand voor de bisschop uit. Sommigen hadden palmtakken en anderen takken van olijfbomen.

In de westerse kerk dateert de viering van Palm­zondag met een palm­pro&ces­sie vanaf de zesde eeuw, eerst in Spanje en later in andere landen. Het is de liturgische viering van de intocht van Jezus in Jeruzalem. Toen dit gebruik echter in onze streken werd overgenomen, waren hier geen palmen te vinden en hoewel ze er niet erg op lijken gingen de takjes van de buxusstruik voor palmtak spelen. Daardoor wordt de buxus ook wel ‘palmboompje’ genoemd en het hout ‘palmhout’.

Betekenis

De palmtakjes (bij ons dus gewoon buxus) hebben een bijzondere betekenis. De Kerkvaders, Hieronymus en Augustinus hebben de palmtakken uitgelegd als een teken van over­win­ning. De antieke basis hiervan was de over­win­ningspalm die de oude Romeinen bij terugkeer in Rome, uitgereikt kregen na een gewonnen oorlog.

Over de takken op Palm­zondag zegt een wijdings­ge­bed: “Heer, op deze dag herdenken wij dat de kinderen van Israël U met takken van olijven en palmen tegemoet liepen om U te huldigen, zodat alle volken mogen erkennen dat U de over­win­ning hebt behaald op de wereld en de duivel. Dat deze takken, in vroom geloof naar huis meegenomen, ziekten en aanvallen van de vijand afweren.”

Zo symboliseren de palmtakken dat Jezus door zijn lijden, dood en verrijzenis, de over­win­ning heeft behaald op de duivel.Het oude gebed van de palm­wij­ding wijst naar een oud volksgebruik. Het palmtakje in huis, in de stal of in een akker gestoken, werd gezien als bescherming tegen het kwaad.

Godsdienst en volksgeloof horen bij elkaar. Gelden voor de Kerk de palmtakken als herdenking van de intocht van Jezus in Jeruzalem, voor het volk hadden de gewijde palmtakken een wereldsere toepassing.

Onweer

Gewijde palmtakjes beschermen bij­voor­beeld tegen onweer. Vroeger werd een palmtakje ingemetseld onder de bovenste stenen van een schouw of achter het kruisbeeld dat aan de schouw hing gestoken omdat daar het eerst de bliksem insloeg. Een meer moderne plaats voor palmtakjes tegen blikseminslag is de meterkast. Boeren steken ook palmtakjes in stallen en schuren, dat is nog altijd doeltreffender dan een brand­ver­ze­ke­ring.

Mollen

Een andere toepassing bij boer en tuinders is de strijd tegen de mollen. Mollen worden in Limburg al eeuwen verjaagd door gewijde palmtakjes te steken op drie hoeken van tuin of veld. De vierde hoek blijft open zodat de mollen weg kunnen komen.

Welkom op zondag 14 april

Zondag 14 april nemen we allemaal weer een gewijd, vers groen palmtakje mee naar huis, als herdenking van de intocht en als voor­be­rei­ding op de Goede Week en het daaropvolgende Paasfeest. Het mag een jaarlang de plek sieren die we ervoor uitkiezen en als het geel en verdord is dient zich gelukkig een nieuwe Palm­zondag aan.

 

(overgenomen van de website van de Emmaus­parochie van Tilburg)

 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer