Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel


link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Sacramenten van genezing

Dinsdag 11 april 19.00 uur Boeteviering

gepubliceerd: zondag, 2 april 2017

Ieder mens loopt in zijn leven kwetsuren op. Hij raakt gewond, en het litteken blijft soms pijnlijk of zichtbaar aanwezig. Dat geldt voor het lichaam: je kunt ziek worden, en er iets aan over houden waarmee je verder moet in je leven.

Je kunt ook een geestelijke wond oplopen, innerlijk gekwetst worden of teleurgesteld in je medemensen. Een bepaalde pijnlijke gebeurtenis raak je niet kwijt. Het blijft je dwars zitten en in bepaalde omstandigheden komt het weer boven.

Jezus ontmoet ook gekwetste mensen, en mensen die zijn uitgestoten vanwege een besmettelijke ziekte. Hij ontmoet blinden, doven en lammen. Hij blijft niet op een afstand, maar gaat naar hen toe, of laat zich benaderen.

Heel dikwijls vindt er een genezing plaats en Jezus zegt hierbij dikwijls: “uw geloof heeft u genezen.” Dit is een wonderlijke uitspraak. Wij vragen ons misschien af: heeft er werkelijk een lichamelijke genezing plaats gevonden? kon de blinde echt weer zien? kon die lamme toen echt weer lopen?

Ik ga er vanuit dat een wonder een wonder is, en dat er iets onverklaarbaars gebeurde. Maar de woorden “uw geloof heeft u genezen” boeien mij nog het meest.

Het geloof kan mensen genezen. De ontmoeting met Jezus doet wonderen. De ontmoeting met Hem heeft een verandering in het bestaan van de dove, de blinde en de lamme gebracht.

Sacrament van Boete en VerzoeningEr zijn twee sacramenten die gaan over genezing: het sacrament van de biecht en dat van de ziekenzalving. Beide zijn bedoeld voor de gekwetste en zwakke mens, de mens die wellicht ten einde raad is of merkt dat zijn of haar leven gaat eindigen.

Je kunt met je geestelijke problemen natuurlijk naar de huisarts of de psycholoog gaan, en soms is dat ook de juiste weg. Maar er zijn ook situaties dat de huisarts of de psycholoog niets meer kunnen doen. Soms gaat het over je geestelijk leven, je leven met God. Als je daar kwetsuren hebt opgelopen, fouten hebt gemaakt die je niet meer kunt terugdraaien, dan kun je in geloof tot God gaan, dan kun je je richten op de tekenen van verzoening die God geeft in de sacramenten.

Beide sacramenten worden bediend door een priester. Hij is de man die God gezonden heeft en die de ontmoeting met de geneesheer Christus kan bemiddelen.

Waar heb jij kwetsuren in je leven opgelopen? Was je daar zelf schuld aan? Was er zonde in de leven? Heb je ooit echt gebroken met God of met de medemens? Het bekennen van schuld is niet eenvoudig, maar het kan bevrijdend en genezend werken. Soms lukt de verzoening met de medemens niet meer, ook al zou je het ten diepste verlangen. De confrontatie met de ander die jij iets hebt aangedaan of die jou iets hebt aangedaan, is soms een brug te ver. De ander is misschien al overleden. God biedt altijd de mogelijkheid je met Hem te verzoenen en zo ook de diepe band met de medemensen te herstellen.

Je moet hierin wel eerlijk zijn. Je voelt zelf goed aan dat het niet goed is als je denkt of zegt: “och, God vergeeft me toch wel.” In het diepst van je hart spreekt je geweten.

Het sacrament van de biecht, of moderner gezegd: het sacrament van boete en verzoening of het sacrament van genezing is er om je tijdens je leven te helpen op de goede weg te blijven, de weg van de ware liefde en de authentieke overgave.

Als het mensenleven heel kwetsbaar gaat worden, als het vermoedelijk ten einde gaat lopen of als er sprake is van een ernstige of doodsbedreigende ziekte of situatie/operatie, dan kan het sacrament van de zieken of de ziekenzalving worden ontvangen. De ziekenolie die wordt toegediend op het voorhoofd en de handen trekt de huid in, het gebed van de priester en de familie en de vrienden draagt de zieke en stelt gerust.

Als de ziekenzalving bewust kan worden ontvangen, omdat de zieke er op tijd aan denkt, dan is een biecht­gesprek op zijn plaats.

Als je op een of andere wijze ziek bent, weet je dat je overgeleverd bent en afhankelijk. Je kunt je dan ook bewust overgeven vanuit een gevoel van vertrouwen en geloof in God. Je kunt je door je geloof laten dragen en genezen.

Ik heb ooit de Eifeltoren beklommen. Ik nam een kussen mee vol met veertjes. Toen ik boven kwam, stak ik het kussen kapot en alle veertjes dwarrelden over Parijs uit. Ik wist: die krijg ik nooit meer bij elkaar. En ik geloofde: God kan meer vergeven dan ik kan denken. Hij is groter dan mijn hart.

Ron van den Hout
waar­nemend pastoor

Boete­viering

Op dinsdag 11 april in de Goede Week wordt in de H. Martinus­kerk te Kerkdriel een boete­viering gehouden. De viering begint om 19.00 uur en er is tevens biecht­gelegenheid met pastoor Van den Hout en pastor Schevers.


 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Disclaimer