Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel









Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Onthulling plaquette Zaltbommel - Toespraak burgemeester

gepubliceerd: woensdag, 19 oktober 2016
foto: Wim Koopman
Onthulling plaquette Zaltbommel - Toespraak burgemeester

Dames en heren,

Ook ik heet u allen welkom op de Rooms Katho­lie­ke Begraaf­plaats en in het bij­zon­der heet ik de families Boelen, Dubbeld-Boelen, en Klingen welkom. Na­tuur­lijk ook welkom aan Sita die straks haar gedicht gaat voordragen, ver­te­gen­woor­digers van het Mikwe en raadsle­den.

Voor u moet deze bij­een­komst en de ont­hul­ling van de plaquette wel een heel speciaal en emo­tio­neel moment zijn. Het ini­tia­tief hier­voor ligt bij de heren Peter Laghuwitz, Anton Klijmij en Piet de Lange. Zij hebben de plaquette en deze bij­een­komst geor­ga­ni­seerd en ik dank u daarvoor.

We zijn hier bij elkaar voor het onthullen van een plaquette met daarop de namen van vier slacht­of­fers die tij­dens de Tweede Wereld­oor­log zijn omge­ko­men en hier liggen begraven. Ik ga hun namen noemen. Dat is èn blijft be­lang­rijk omdat wij ze nooit mogen vergeten:

  • Mary Wolff. Op 18 jarige leef­tijd doodgeschoten bij de tap­kast van hotel Gottschalk...
  • Louis Boelen. Op 32 jarige leef­tijd doodgeschoten in Alem...
  • Jan Klingen. Op 59 jarige leef­tijd doodgeschoten in Alem...
  • en zijn dochter Tilly Klingen. Op 26 jarige leef­tijd doodgeschoten in Alem...

Zij zijn alle vier in 1944 gestorven. Een wrede, zin­loze dood. Zo ont­zet­tend zonde...

Mary Wolff, had als schuil­naam Coba Jansen. Zij stief op zater­dag 8 juli, tij­dens een razzia bij de tap­kast van hotel Gottschalk. Ze was daar ondergedoken, verfde haar haren blond en hielp in de bedie­ning. Mary kon er toch niks aan doen dat zij een Joods meisje was….

Louis Boelen was betrokken bij vlucht­rou­tes naar het bui­ten­land voor geallieer­den en gaf met gevaar voor eigen leven onderdak aan verzets­men­sen en Joodse vluch­te­lingen. Het gezin moest in 1944 evacueren vanuit Zalt­bom­mel en kwam terecht bij de familie Klingen in Alem.

Jan en dochter Tilly Klingen woon­den in Alem en zaten in het verzet, zoals meer­dere ge­zins­le­den. Zoon Jan zond vanuit het broe­derhuis in Heem­ste­de radio­be­richten naar de Neder­landse rege­ring in Londen. Op 24 januari 1942 is hij gefusilleerd op de Waals­dorper­vlak­te bij Den Haag. De ver­slagen­heid van de familie maakte plaats voor meer inzet en toe­wij­ding aan het verzets­werk in de regio. Zoon Leo is het vierde oorlogsslacht­of­fer in het gezin Klingen. Hij overleed op 9 februari 1945.

Jan en Tilly Klingen en Louis Boelen wer­den door twee Duitsers in de val gelokt en in de vroege zon­dag­mor­gen 24 sep­tem­ber in Alem omgebracht. Een vre­se­lijk verlies...

Deze drie mensen zaten in het verzet. Natúúrlijk wisten ze dat dat gevaar­lijk was, maar ze kon­den en wil­den niet anders. In elke vezel voel­den zij recht­vaar­dig­heid en de wil om daarvoor te strij­den...

En deze vier mensen gedenken wij vandaag. Dat doen we door samen hierbij stil te staan en de plaquette te onthullen.

Onthulling plaquette Zaltbommel - Toespraak burgemeesterWat mooi dat de klein­zoon van Jan Klingen, hij heet ook Jan Klingen en de klein­doch­ter van Louis Boelen, Helianthe Dubbeld dat straks gaan doen.

Het is goed om hierbij stil te staan maar we moeten ook vooruit kijken. Nog steeds zijn er oorlogen en brandhaar­den. En ik maak me oprecht zorgen. Het lijkt wel alsof mensen weer recht tegen­over elkaar staan in plaats van naast elkaar. Weder­zijds begrip en respect is soms ver te zoeken of is er helemaal niet meer.

Ook nu vallen er zin­loze slacht­of­fers zoals Mary. En ook nu weet ik dat er mensen zijn zoals Louis, Jan en Tilly. Die niet aan kunnen zien hoe het nu gaat en daar tegen in verzet gaan. Mis­schien wel tegen beter weten in….

We horen en zien de verhalen. Die raken u en mij. We moeten er met z’n allen voor waken dat wij in vrij­heid en met respect naar elkaar èn naast elkaar blijven leven. Alleen dan gaat dat lukken.

Maar we moeten ook vieren dat het leven doorgaat en wij al vele jaren in vrij­heid leven. En wat ooit een zwarte dag was in Alem, 24 sep­tem­ber 1944, was vele jaren later, in 1973 een mooie dag. Op die dag werd Helianthe Dubbeld geboren, de klein­doch­ter van Louise Boelen die zo meteen de plaquette ont­huld.

En daar­mee zie je dat het leven doorgaat. Er is altijd weer een mooie dag. Er is altijd weer hoop. En er zijn altijd mensen die blijven strij­den voor vrij­heid en respect.

En daar heb ik bewon­dering voor...

Burge­mees­ter A. van den Bosch





 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer