Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Het wapen van paus Leo XIV

gepubliceerd: zondag, 11 mei 2025
foto: Poznaniak
Wapen paus Leo XIV
Wapen paus Leo XIV

Het wapen van paus Leo XIV, die op 8 mei 2025 werd verkozen, weer­spie­gelt zijn Augus­tijnse wor­tels en spi­ri­tu­ele visie. Hierbij een beschrij­ving en de bete­ke­nis van de ele­menten.

Schild

Het schild is diago­naal ver­deeld van linksboven naar rechtson­der in twee vel­den:

  • Linksboven (blauw veld): Een zilveren fleur-de-lis (lelie­bloem) met drie bloem­bla­den, een symbool van de Maagd Maria, zuiver­heid en de Heilige Drie-een­heid. Dit ver­wijst ook naar de Franse afkomst van Prevosts familie via zijn vaders­kant, aangezien de fleur-de-lis sterk verbon­den is met Frank­rijk (denk aan de vlag van Quebec of de Franse monarchie).
  • Rechtson­der (crèmekleurig veld): Een gesloten boek in bruin met gou­den ran­den, waarop een rood hart ligt dat doorboord is door een zwarte pijl met een gou­den punt. Dit is een klassiek Augus­tijns symbool, geïn­spi­reerd door Sint-Au­gus­ti­nus’ Belij­denissen (Boek IX), waarin hij spreekt over zijn beke­ring: “Vulnerasti cor meum verbo tuo” (“U hebt mijn hart doorboord met Uw Woord”). Het boek staat voor de Schrift, het hart voor god­de­lijke liefde, en de pijl voor de impact van Gods woord.

Pau­se­lijke symbolen

  • Gekruiste sleu­tels: Achter het schild staan twee sleu­tels afge­beeld, een gou­den (rechts) en een zilveren (links), kruiselings geplaatst en verbon­den door een rood koord met kleine kwastjes aan de uit­ein­den. Dit sym­bo­li­seert de pau­se­lijke autori­teit en de sleu­tels van de hemel, zoals aan Petrus gegeven (Matteüs 16:19).
  • Mijter: Boven het schild een zilveren mijter met twee hangende linten (infulae). De mijter heeft drie hori­zon­tale gou­den ban­den, die de drie machten van de paus ver­te­gen­woor­digen: ordenerende (wij­ding), rech­ter­lijke (juris­dic­tie) en lerende (magisterium) macht. Een klein gou­den kruisje siert de top van de mijter.

Wapen­spreuk

  • Onder het schild staat op een witte ban­derol met zwarte letters de spreuk "In Illo Uno Unum" (“In de Ene zijn wij één”). Deze spreuk is ontleend aan een com­men­taar van Sint-Au­gus­ti­nus op Psalm 127, waarin hij de een­heid van chris­te­nen in Christus bena­drukt. Het weer­spie­gelt Leo XIV’s focus op een­heid binnen de kerk, een thema dat hij in zijn eerste Urbi et Orbi-toe­spraak op 8 mei 2025 bena­drukte.

Sym­bo­li­sche bete­ke­nis

  • De fleur-de-lis verbindt Leo XIV’s Franse erf­goed met zijn devotie voor Maria, die hij tij­dens zijn tijd als bis­schop van Chiclayo (2015-2023) vaak bena­drukte in preken.
  • Het Augus­tijnse symbool (hart, boek, pijl) onder­streept zijn lidmaat­schap van de Augus­tijner orde en zijn spi­ri­tu­ele vor­ming, waarin de liefde voor Gods woord centraal staat.
  • De kleuren (blauw, zilver, crème, rood, goud) volgen heral­dische tradities: blauw voor hemelse waar­heid, zilver voor zuiver­heid, rood voor liefde en opoffe­ring, en goud voor god­de­lijke glorie.
  • De spreuk "In Illo Uno Unum" (In de Ene zijn wij één) bena­drukt zijn missie om ver­deeld­heid in de kerk te overbruggen, een priori­teit gezien de polari­sa­tie binnen de katho­lieke ge­meen­schap in 2025.

Context

Het wapen werd ont­huld kort na zijn verkie­zing en is te zien op offi­cië­le do­cu­menten, vlaggen en tij­dens de inauguratie­mis op 18 mei 2025 op het Sint-Pieters­plein. Het ontwerp volgt de Vati­caanse traditie maar personaliseert deze met ele­menten die Leo XIV’s ach­ter­grond en visie weer­spie­gelen.

Wapens van eer­dere pausen

Wapen paus Franciscus Wapen paus Benedictus XVI Wapen paus Johannes Paulus II
paus Fran­cis­cus paus Benedicuts XVI paus Johannes Paulus II




 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer