Het wapen van paus Leo XIV
Het wapen van paus Leo XIV, die op 8 mei 2025 werd verkozen, weerspiegelt zijn Augustijnse wortels en spirituele visie. Hierbij een beschrijving en de betekenis van de elementen.
Schild
Het schild is diagonaal verdeeld van linksboven naar rechtsonder in twee velden:
- Linksboven (blauw veld): Een zilveren fleur-de-lis (leliebloem) met drie bloembladen, een symbool van de Maagd Maria, zuiverheid en de Heilige Drie-eenheid. Dit verwijst ook naar de Franse afkomst van Prevosts familie via zijn vaderskant, aangezien de fleur-de-lis sterk verbonden is met Frankrijk (denk aan de vlag van Quebec of de Franse monarchie).
- Rechtsonder (crèmekleurig veld): Een gesloten boek in bruin met gouden randen, waarop een rood hart ligt dat doorboord is door een zwarte pijl met een gouden punt. Dit is een klassiek Augustijns symbool, geïnspireerd door Sint-Augustinus’ Belijdenissen (Boek IX), waarin hij spreekt over zijn bekering: “Vulnerasti cor meum verbo tuo” (“U hebt mijn hart doorboord met Uw Woord”). Het boek staat voor de Schrift, het hart voor goddelijke liefde, en de pijl voor de impact van Gods woord.
Pauselijke symbolen
- Gekruiste sleutels: Achter het schild staan twee sleutels afgebeeld, een gouden (rechts) en een zilveren (links), kruiselings geplaatst en verbonden door een rood koord met kleine kwastjes aan de uiteinden. Dit symboliseert de pauselijke autoriteit en de sleutels van de hemel, zoals aan Petrus gegeven (Matteüs 16:19).
- Mijter: Boven het schild een zilveren mijter met twee hangende linten (infulae). De mijter heeft drie horizontale gouden banden, die de drie machten van de paus vertegenwoordigen: ordenerende (wijding), rechterlijke (jurisdictie) en lerende (magisterium) macht. Een klein gouden kruisje siert de top van de mijter.
Wapenspreuk
- Onder het schild staat op een witte banderol met zwarte letters de spreuk "In Illo Uno Unum" (“In de Ene zijn wij één”). Deze spreuk is ontleend aan een commentaar van Sint-Augustinus op Psalm 127, waarin hij de eenheid van christenen in Christus benadrukt. Het weerspiegelt Leo XIV’s focus op eenheid binnen de kerk, een thema dat hij in zijn eerste Urbi et Orbi-toespraak op 8 mei 2025 benadrukte.
Symbolische betekenis
- De fleur-de-lis verbindt Leo XIV’s Franse erfgoed met zijn devotie voor Maria, die hij tijdens zijn tijd als bisschop van Chiclayo (2015-2023) vaak benadrukte in preken.
- Het Augustijnse symbool (hart, boek, pijl) onderstreept zijn lidmaatschap van de Augustijner orde en zijn spirituele vorming, waarin de liefde voor Gods woord centraal staat.
- De kleuren (blauw, zilver, crème, rood, goud) volgen heraldische tradities: blauw voor hemelse waarheid, zilver voor zuiverheid, rood voor liefde en opoffering, en goud voor goddelijke glorie.
- De spreuk "In Illo Uno Unum" (In de Ene zijn wij één) benadrukt zijn missie om verdeeldheid in de kerk te overbruggen, een prioriteit gezien de polarisatie binnen de katholieke gemeenschap in 2025.
Context
Het wapen werd onthuld kort na zijn verkiezing en is te zien op officiële documenten, vlaggen en tijdens de inauguratiemis op 18 mei 2025 op het Sint-Pietersplein. Het ontwerp volgt de Vaticaanse traditie maar personaliseert deze met elementen die Leo XIV’s achtergrond en visie weerspiegelen.
Wapens van eerdere pausen
![]() |
![]() |
![]() |
paus Franciscus | paus Benedicuts XVI | paus Johannes Paulus II |