Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Bij het overlijden van paus Franciscus

Reactie van Mgr. De Korte

gepubliceerd: dinsdag, 22 april 2025
foto: Vatican Media
Bij het overlijden van paus Franciscus

Kar­di­naal Farrell, camerlengo van de paus, heeft op paasmaan­dag 21 april met diepe droef­heid de dood van paus Fran­cis­cus bekend­ge­maakt: ‘Dier­ba­re broe­ders en zusters, met diepe droef­heid moet ik het over­lij­den van onze Heilige Vader Fran­cis­cus aankon­digen:

“Vanmorgen om 07.35 uur keerde de bis­schop van Rome, Fran­cis­cus,
terug naar het huis van de Vader.”

In reacties op zijn sterven vragen kar­di­naal Eijk en voor­zit­ter mgr. Van den Hende namens de bis­schop­pen­con­fe­ren­tie alle gelo­vi­gen om te bid­den voor de zielenrust van paus Fran­cis­cus. Hier­on­der plaatsen we de reactie van Mgr. De Korte op het toch nog on­ver­wachte over­lij­den.

Verbon­den met alle mensen
en heel Gods schep­ping

De laatste tijd was dui­de­lijk dat paus Fran­cis­cus kwets­baar was gewor­den. Heel bij­zon­der werd dat toen hij met een dubbele longontste­king in het zie­ken­huis werd opgeno­men. Katho­lieken over de hele wereld hebben voor hem gebe­den. Om moed en ver­trouwen maar ook om gene­zing. Helaas mocht dat laatste niet het geval zijn. De paus heeft in dit Paasoctaaf zijn leven terugge­ge­ven aan zijn Schepper.

Fran­cis­cus de Eerste

Paus Fran­cis­cus was voor mij in maart 2013 een onbekende kar­di­naal uit Argentinië. Zijn naam­keuze was bij­zon­der en verwees naar Fran­cis­cus van Assisi. Gedurende zijn pon­ti­fi­caat heeft de paus zijn naam waar­ge­maakt. Voort­du­rend kwam hij immers, in navol­ging van zijn mid­del­eeuwse naam­ge­noot, op voor de armen, de vluch­te­lingen en de schep­ping als Gods eigendom. De erva­ringen in Zuid-Amerika zullen daarbij zeker een rol hebben gespeeld. Ik doel op de scherpe sociale tegen­stel­lingen in de meeste lan­den daar. Paus Fran­cis­cus was voor velen binnen en buiten de Kerk een van de weinige morele lei­ders van dit moment. Niet alleen als het ging om de sociale ethiek. Maar ook als hij opkwam voor het ongeboren leven, de trouw binnen het huwe­lijk en de zorg voor de ouderen. Zijn beleid werd bepaald door het besef dat wij voort­du­rend moeten luis­te­ren naar Gods Geest. Dat vormde ook de ach­ter­grond van het synodale proces van de afgelopen jaren.

Ont­moe­tingen

In de afgelopen twaalf jaar heb ik de paus enkele keren per­soon­lijk mogen ont­moe­ten. Het meest uit­ge­breid tij­dens het Ad-Limina­be­zoek van de Neder­landse bis­schop­pen in no­vem­ber 2022. Wij spraken de paus toen -in het Vati­caan- op een in­for­mele wijze als broe­ders in het bis­schops­ambt. De paus was harte­lijk en wilde ons bemoe­digen. Hij besefte dat lei­ding­ge­ven aan een bisdom in een land met een sterke ont­ker­ke­lij­king veel van bis­schop­pen vraagt. Bij die gelegen­heid riep de paus ons op open te staan voor ieder­een en gastvrij te zijn voor allen. In dat ver­band sprak hij de bekende woor­den: de Kerk is er voor ‘tutti, tutti, tutti’.

Pas­to­rale leraar

Als een va­der­lijke paus koos hij voor de weg van de gelei­de­lijk­heid. De een­heid van de Wereld­kerk mag immers niet in gevaar komen. Deze paus wilde een pas­to­rale leraar zijn. Hij besefte dat mensen kwets­baar zijn en moreel kunnen falen. Tegen die ach­ter­grond wees hij op Gods barm­har­tige en ver­ge­vende liefde die wij allemaal nodig hebben. De paus was een leraar die mensen omarmde en intens verbon­den was met heel Gods schep­ping. Ik noem in dat ver­band zijn be­lang­rijke en­cy­cliek Laudato Si(2015). Hij wist dat opvat­tingen binnen onze Kerk kunnen evolueren. De kerkge­schie­de­nis laat zien dat een orga­nische groei moge­lijk is. Denk aan de ont­wik­ke­ling van het katho­lieke denken over de­mo­cra­tie, gods­dienst­vrij­heid, oecumene, interreli­gi­euze dialoog en de doodstraf.

Gebed en con­se­quent dienen

Voor zover ik kan zien, heeft het gebed het bestaan van deze paus bepaald. Hij wist zich ook gedragen door het gebed van vele gelo­vi­gen. Al bij zijn start op het balkon van de Sint-Pieter, nu dus twaalf jaar gele­den, boog hij het hoofd en vroeg hij om het gebed van de aanwe­zigen op het plein. Voor deze paus stond dienen voorop. In die zin heeft hij de navol­ging van Christus waar­ge­maakt. Christus is immers niet geko­men om gediend te wor­den maar om te dienen en zijn leven te geven. Jezus heeft zich­zelf wegge­schon­ken tot onze ver­zoe­ning en heeft de macht van de dood gebroken. Christus wil ons verzoende bestaan richten op het beminnen van God en de naaste. Die over­tui­ging bepaalde, naar mijn over­tui­ging, het leven en de ver­kon­di­ging van paus Fran­cis­cus.

Grote devotie voor Maria

In de vor­ming van een katho­lieke pries­ter heeft ook Maria van­zelf­spre­kend een plek. Zeker zal dat ook in Argentinië het geval zijn geweest. Bij deze paus kwam een klassieke Maria­de­vo­tie in beeld. Na iedere bui­ten­landse reis bracht hij in Rome een bezoek aan de basiliek van Maria Maggiore om de moe­der van de Heer te danken voor een veilige thuis­komst. Maria was voor hem nauw verbon­den met ons geloof in de incarnatie, de menswor­ding van God in Christus. Maria is de eerste van de heiligen en voor­spreek­ster bij de Heer. De moe­der van de Heer verwees paus Fran­cis­cus steeds opnieuw naar Christus, onze ge­krui­sig­de en opgestane Heer.

Grote dank­baar­heid

Wij gedenken onze overle­den paus met grote dank­baar­heid. Wij leven vanuit het ver­trouwen dat hij nu, in deze Paas­tijd, is thuisge­ko­men bij de Heer, die hij heel zijn leven heeft willen dienen.

 

+ Mgr. dr. Gerard de Korte
bis­schop van ’s-Hertogen­bosch





 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer