Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel









Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Pelgrims van Hoop in een instabiele tijd

Kersttoespraak Mgr. De Korte

gepubliceerd: dinsdag, 24 december 2024
foto: Wim Koopman
Pelgrims van Hoop in een instabiele tijd

Mgr. De Korte sprak zijn kerst­bood­schap uit tij­dens het jaar­lijkse kerst­con­cert van de Schola Cantorum in de Sint-Jans­kathe­draal.

Wapen van Mgr. De Korte

Kerst­bood­schap 2024
Pelgrims van hoop in een instabiele tijd

Broe­ders en zusters,

Als bis­schop bezoek ik ieder jaar in au­gus­tus het Chris­te­lijk Sociaal Congres te Doorn. Ook dit jaar was ik van de partij. Het centrale thema was: Op span­ning met als onderti­tel: ‘onzeker­heid als nieuwe constante’. Onze hui­dige samen­le­ving is op span­ning komen te staan. Op tal van terreinen is er instabili­teit. Voor­uit­stre­vende groepen staan vaak tegen­over behou­dende groepen, en om­ge­keerd. Helaas wordt dan meestal de eigen bubbel niet of nau­we­lijks verlaten; het komt dan in ieder geval niet tot een vrucht­ba­re dialoog. Ieder zit in zijn eigen loop­graaf. De ander wordt beschoten en daar blijft het bij. Iedere ont­moe­ting wordt zo geblok­keerd. Het re­sul­taat is vooral veel negativisme en wanhoop. Veel woede en frustratie ook. Maar een andere hou­ding is meer vrucht­baar. Ook om de maat­schap­pe­lijke ver­bon­den­heid te waar­bor­gen. Een hou­ding van creativi­teit in de ont­moe­ting; het overbruggen van kloven en het bevor­de­ren van het on­der­lin­ge gesprek. Dus: geen schutters­putjes maar een zin­volle dialoog. Graag maak ik de overstap van de samen­le­ving naar de Kerk.

Hoop­volle verhalen

In de Neder­landse Rooms-Katho­lie­ke Kerk van vandaag is de ergste polari­sa­tie wel voorbij. Toch kent ook de hui­dige Kerk de nodige span­ning en instabili­teit. Het is niet van­zelf­spre­kend dat voor­uit­stre­vende en behou­dende katho­lie­ken elkaar opzoeken. Men sombert in eigen kring en zoekt de ellende vooral buiten de eigen sub­cul­tuur. Het effect is niet zel­den het plakken van etiketten. Het effect is ook groeps­vor­ming en aantas­ting van de on­der­lin­ge ver­bon­den­heid. Onze Kerk heeft behoefte aan het aan­gaan van een zin­volle dialoog. Een dialoog juist ook over hoop­volle ini­tia­tie­ven binnen onze geloofs­ge­meen­schap. Ini­tia­tie­ven die de on­der­lin­ge saam­ho­rig­heid en ver­bon­den­heid binnen de Kerk kunnen bevor­de­ren. Ini­tia­tie­ven die bemoe­digen en de gelo­vi­gen nieuwe hoop geven. Geloof, hoop en liefde zijn de drie god­de­lijke deug­den. Hoop geeft dyna­miek aan geloof en liefde. Geen samen­le­ving, maar ook geen Kerk, kan uit­ein­delijk zon­der de deugd van de hoop. Hoop is overigens wat anders dan opti­misme. Chris­te­lijke hoop heeft met God van doen. De ge­schie­de­nis van de mens­heid en die van ieder van ons, loopt niet uit op een donkere afgrond maar is gericht op de ont­moe­ting met de Heer van aange­zicht tot aange­zicht. En de hoop op Gods toe­komst veran­dert ons heden.

Synodaal proces

In het jaar 2021 heeft paus Fran­cis­cus het synodaal proces gestart. Voor katho­lie­ken blijft dat een moei­lijk woord. Let­ter­lijk betekent het Griekse woord synode ‘samen op weg’. Wij zijn als katho­lie­ken samen op weg naar de ont­moe­ting met God van aange­zicht tot aange­zicht. Samen met andere chris­te­nen en hope­lijk alle mensen van goede wil. Afgelopen ok­to­ber werd de tweede sessie van de synode in Rome gehou­den. Met input van katho­lie­ken uit de hele wereld. Het synode­rap­port doet een oproep om missio­nair te zijn. Om nieuwe mensen voor Christus te winnen. Na­tuur­lijk leven er zorgen over de toe­komst van de Kerk in ons land. Wij weten van vergrij­zing. Maar dat mag ons nooit verlei­den tot cynisme en somber­heid, integen­deel: wij moeten elkaar veeleer bemoe­digen, juist motiveren met hoop­volle verhalen. Uit steeds meer pa­ro­chies krijg ik berichten dat jonge mensen zich spon­taan mel­den. Een deel van hen is zo geboeid door het onder­wijs van Jezus dat zij katho­liek willen wor­den. In ons bisdom groeit het aantal -vaak jonge- nieuwe katho­lie­ken.

Iconen van hoop

Laten wij in onze dagen de deugd van de hoop inoefenen. Wij kunnen ons daarbij laten in­spi­re­ren door iconen van hoop. Ik noem twee mensen die mij als bis­schop in­spi­re­ren: Titus Brandsma en paus Fran­cis­cus. Twee katho­lie­ken die wisten en weten van imperfectie en lij­den maar toch mensen van hoop zijn ge­ble­ven. Pater Titus, zijn beeld staat in de kooromgang van de Sint-Jans­kathe­draal, verzette zich fel en principieel tegen het natio­naalso­cia­lis­me. Hij verde­digde de waar­dig­heid van iedere mens als schepsel van God. Zo bleef pater Titus, tot in Dachau, trouw aan zijn geloof. Als tweede icoon noem ik graag paus Fran­cis­cus. Ikzelf, en de grote meer­der­heid van ons katho­lie­ken, zijn dank­baar voor de hui­dige Petrus. Vanuit een diepe vriend­schap met Christus verzet de paus zich tegen alle onver­schil­lig­heid. Paus Fran­cis­cus pleit juist voor soli­da­ri­teit en de barm­har­tig­heid. Het gaat om een ver­bon­den­heid met de vluch­te­lingen van vandaag en de vele miljoenen armen op deze wereld, maar het heeft ook te maken met een goed beheer van Moeder Aarde.

Hoop maakt dienst­baar

Juist mensen als pater Titus en paus Fran­cis­cus maken dui­de­lijk dat ver­ti­caal en hori­zon­taal in ons chris­te­lijk geloof helemaal bij elkaar horen. Onze vriend­schap met de Heer, gevoed door li­tur­gie, gebed en stilte geeft de voe­ding om hoop­vol gestalte te geven aan on­der­lin­ge dienst­baar­heid. De aanbid­ding van God en de dienst aan de naaste horen bij elkaar. In ons land zijn nog duizen­den pro­tes­tantse en Rooms-Katho­lie­ke geloofs­ge­meen­schappen. Stuk voor stuk plaatsen van hoop. Hier wordt gevierd, geleerd en gediend. Dat dienen kent een hele waaier van ac­ti­vi­teiten. Ik noem het bezoeken van zieken, ster­ven­den en het ver­werken van rouw maar ook de man­tel­zorg voor een familielid, vriend of buur; het actief zijn bij een voedsel- of kle­ding­bank of een hospice; het steunen van organi­sa­ties die zich inzetten voor vrede, ge­rech­tig­heid of de heel­heid van de schep­ping; het helpen bij de opvang van mi­gran­ten en vluch­te­lingen. Eerder schreven de Neder­landse bis­schop­pen een brief met als de titel ‘Herberg­zaam Neder­land’. Juist nu wij opnieuw het Kerst­feest gaan vieren is het goed te beseffen dat voor onze Heer geen plaats was in de her­berg en dat Hij al vroeg met Maria en Jozef moest vluchten naar Egypte. Dat zou chris­te­nen gevoelig moeten maken als het gaat om dak­lo­zen en vluch­te­lingen.

Jubel­jaar 2025: Pelgrims van hoop

Broe­ders en zusters, wat geeft ons de kracht om ons voor een samen­le­ving van hoop in te zetten? Chris­te­lijke dienst­baar­heid vraagt om te kijken met de ogen van Christus. Hij is be­schik­baar voor alle mensen die langs de kant van de levensweg liggen. Als Christus nood ziet, wordt Hij tot in zijn binnenste geroerd. Zo moet ook chris­te­lijke hoop gestalte krijgen; geraakt wor­den en steeds meer een naaste wor­den, juist ook van mensen in nood. Aan het einde van deze maand zal paus Fran­cis­cus in Rome het Heilig Jaar 2025 openen. Wij zullen dat ook doen op zon­dag 29 de­cem­ber met een fees­te­lij­ke Eucha­ris­tie om 16.00 uur, in de Sint-Jans­kathe­draal in ’s-Hertogen­bosch. Het centrale motto luidt: Pelgrims van hoop. Een heel jaar lang gaan wij samen op weg in ons eigen bisdom en de gehele Wereld­kerk als pelgrims van hoop. Ik kijk nu al uit naar de Natio­nale Bede­vaart, die wij eind april en begin mei naar Rome zullen maken met meer dan 800 gelo­vi­gen uit geheel ons land.

Broe­ders en zusters, recent las ik wijze woor­den: Chris­te­nen zijn mensen van hoop, omdat zij zien dat God iedere dag weer moge­lijk­he­den geeft te bouwen om onze naaste lief te hebben en ons in te zetten voor elkaars wel­zijn. Wij doen dat vanuit onze ver­bon­den­heid met Christus. Twee­dui­zend jaar gele­den werd Hij in Beth­le­hem geboren. Helaas horen wij dage­lijks over veel geweld in het Heilig Land. Bidden wij juist in deze dagen dat in het land waar Jezus zijn evan­ge­lie van vrede verkon­digde, de wapens spoe­dig gaan zwijgen. En dat kin­de­ren in het Heilig Land, en in andere brandhaar­den van deze wereld, niet meer het slacht­of­fer wor­den van het geweld van vol­was­se­nen. Christus wil ons lei­den op de weg van de vrede!

Vanuit die over­tui­ging wens ik u en uw dier­ba­ren een zalig en gezegend Kers­feest.

 

+ Mgr. dr. Gerard de Korte
bis­schop van ’s-Hertogen­bosch

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.




 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer