Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel







Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

‘De Kerk is van de Armen’

Verslag - Verhalen rond de haard

gepubliceerd: maandag, 14 oktober 2024

De aanwe­zigen op de eerste Haard-avond van het tweede seizoen, hingen wel haast aan de lippen van de gast­spre­ker ‘pater Gerard van Buul’. Evenals pastoor Roland is hij pater Fran­cis­caan, alleen niet zo herken­baar aan zijn kle­ding.

Het was overdui­de­lijk dat pater Gerard wel vaker heeft mogen ver­tellen over zijn leven en werken. Als een docent nam hij ons in een mooi onder­bouwd betoog mee in zijn leven en werken in het Zuid Ameri­kaanse land Brazilië.

Wie dan denkt aan een verhaal van de ver­trouwde mis­sio­na­ris die daar de mensen gaat helpen, nee dat wil pater Gerard graag wat anders uitleggen.

Brazilië

Zijn verhaal in Brazilië begint bij de koloni­sa­tie enkele hon­der­den jaren gele­den door de Europeanen. In Brazilië waren dat de Portugezen. Zij zorg­den er niet alleen voor dat de plaat­se­lijke mensen, evenals de mee­ge­brachte slaven, voor hun moesten gaan werken, maar ook dat zij min of meer ge­dwon­gen wer­den zich te bekeren tot het Chris­ten­dom met al zijn westerse gebruiken. Mede door deze koloni­sa­tie was en is er helaas nu ook nog in de Zuid Ameri­kaanse lan­den een grote kloof tussen arm en rijk, de mensen die be­zit­tin­gen, vaak land, hebben en diegenen die dat niet hebben.

Rond de jaren ’60 van de vorige eeuw ontstond mede door Katho­lie­ke theologen, pries­ters, en reli­gi­euzen een bewe­ging die inzag dat de mensen alleen kon­den wor­den geholpen als zij zelf kans zagen vanaf onderaf aan, hun leven te ver­an­de­ren.

Hierbij ver­wij­zen zij naar het Evan­ge­lie waarin Jezus niet alleen de nadruk legt op het elkaar ver­ge­ven, maar ook dat Hij daarna de mensen concreet op weg helpt met goede raad of door hen te genezen.

Nieuwe bewe­ging

De nieuwe bewe­ging in Zuid Amerika noemt men de Be­vrij­dings - Theo­lo­gie. Mis­sio­na­rissen pries­ters en reli­gi­euzen wil­den er niet alleen voor de mensen zijn maar vooral met ze zijn; Het moest de Kerk wor­den van de armen.

Vanuit de Rooms Katho­lie­ke Wereld­kerk is er ver­schil­lend op deze bewe­gingen gerea­geerd. Ook het Vati­caan wil nogal eens de kapi­taal­krach­tigen de hand boven het hoofd hou­den, maar staat daar­naast niet afwijzend voor steun aan de armen. Onze hui­dig paus die zelf uit Latijn Amerika afkoms­tig is, staat sympathiek achter deze be­lang­rijke bewe­ging.

Toch horen wij niet zoveel meer van de be­vrij­dingstheologen, ondanks dat er in Zuid Amerika nog steeds veel sociale onge­lijk­heid is. Op de vraag waarom dat zo is, wist de pater geen dui­de­lijk ant­woord te geven. Mis­schien wel omdat de rol van de Katho­lie­ke Kerk ook daar wat min­der be­lang­rijk is gewor­den. Evan­ge­lische Kerken hebben daar wat taken van de Katho­lie­ken over­ge­no­men.

Voor alle aanwe­zigen maar ook voor alle armen had pater van Buul nog wel een mooi advies: De hoop is de laatste die sterft.

Het was nog lang gezellig in Bruchem.

Volgende avond

Wilt u ook een keer een open Haard- Avond meemaken? De Volgende staat gepland:

datum: vrij­dag­avond 8 no­vem­ber 2024
tijd: 19.30 uur - welkom
20.00 uur - start pro­gram­ma
plaats: Weikes­straat 14 Alem, Familie Van der Linden
spreker: Roland Putman
thema: Heiligen: Kent u ze?

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.




 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer