‘De Kerk is van de Armen’
Verslag - Verhalen rond de haard
De aanwezigen op de eerste Haard-avond van het tweede seizoen, hingen wel haast aan de lippen van de gastspreker ‘pater Gerard van Buul’. Evenals pastoor Roland is hij pater Franciscaan, alleen niet zo herkenbaar aan zijn kleding.
Het was overduidelijk dat pater Gerard wel vaker heeft mogen vertellen over zijn leven en werken. Als een docent nam hij ons in een mooi onderbouwd betoog mee in zijn leven en werken in het Zuid Amerikaanse land Brazilië.
Wie dan denkt aan een verhaal van de vertrouwde missionaris die daar de mensen gaat helpen, nee dat wil pater Gerard graag wat anders uitleggen.
Brazilië
Zijn verhaal in Brazilië begint bij de kolonisatie enkele honderden jaren geleden door de Europeanen. In Brazilië waren dat de Portugezen. Zij zorgden er niet alleen voor dat de plaatselijke mensen, evenals de meegebrachte slaven, voor hun moesten gaan werken, maar ook dat zij min of meer gedwongen werden zich te bekeren tot het Christendom met al zijn westerse gebruiken. Mede door deze kolonisatie was en is er helaas nu ook nog in de Zuid Amerikaanse landen een grote kloof tussen arm en rijk, de mensen die bezittingen, vaak land, hebben en diegenen die dat niet hebben.
Rond de jaren ’60 van de vorige eeuw ontstond mede door Katholieke theologen, priesters, en religieuzen een beweging die inzag dat de mensen alleen konden worden geholpen als zij zelf kans zagen vanaf onderaf aan, hun leven te veranderen.
Hierbij verwijzen zij naar het Evangelie waarin Jezus niet alleen de nadruk legt op het elkaar vergeven, maar ook dat Hij daarna de mensen concreet op weg helpt met goede raad of door hen te genezen.
Nieuwe beweging
De nieuwe beweging in Zuid Amerika noemt men de Bevrijdings - Theologie. Missionarissen priesters en religieuzen wilden er niet alleen voor de mensen zijn maar vooral met ze zijn; Het moest de Kerk worden van de armen.
Vanuit de Rooms Katholieke Wereldkerk is er verschillend op deze bewegingen gereageerd. Ook het Vaticaan wil nogal eens de kapitaalkrachtigen de hand boven het hoofd houden, maar staat daarnaast niet afwijzend voor steun aan de armen. Onze huidig paus die zelf uit Latijn Amerika afkomstig is, staat sympathiek achter deze belangrijke beweging.
Toch horen wij niet zoveel meer van de bevrijdingstheologen, ondanks dat er in Zuid Amerika nog steeds veel sociale ongelijkheid is. Op de vraag waarom dat zo is, wist de pater geen duidelijk antwoord te geven. Misschien wel omdat de rol van de Katholieke Kerk ook daar wat minder belangrijk is geworden. Evangelische Kerken hebben daar wat taken van de Katholieken overgenomen.
Voor alle aanwezigen maar ook voor alle armen had pater van Buul nog wel een mooi advies: De hoop is de laatste die sterft.
Het was nog lang gezellig in Bruchem.
Volgende avond
Wilt u ook een keer een open Haard- Avond meemaken? De Volgende staat gepland:
datum: | vrijdagavond 8 november 2024 |
tijd: | 19.30 uur - welkom 20.00 uur - start programma |
plaats: | Weikesstraat 14 Alem, Familie Van der Linden |
spreker: | Roland Putman |
thema: | Heiligen: Kent u ze? |