Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel







Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Agrarisch perceel wordt ingericht voor de patrijs

Zaterdag 2 november - 9.30 uur - Hoevenseweg Kerkdriel

gepubliceerd: woensdag, 2 oktober 2024
foto: Ton van Balken
Agrarisch perceel wordt ingericht voor de patrijs

Onze pa­ro­chie bezit een flink aantal agra­rische percelen in de Bom­me­ler­waard. Het bestuur heeft op verzoek van de Natuurwacht Bom­me­ler­waard één perceel in Velddriel be­schik­baar gesteld om te wor­den omgezet in een natuur­ter­rein voor patrijzen.

Op zater­dag­mor­gen 2 no­vem­ber wor­den onze pa­ro­chi­anen uit­ge­no­digd om gewapend met spade aanwe­zig te zijn aan de Hoevenseweg om 1400 struikjes te planten. Om 9.30 uur zal pastoor Roland Putman deze lan­de­lijke werk­dag in de natuur offi­cieel openen en het in­for­ma­tiebord onthullen. Een prach­tig Fran­cis­caans project, waar we als pa­ro­chie trots op zijn.

Franciscus en de vogels

Fran­cis­cus en de vogels

In de basiliek van St.-Fran­cis­cus in Assisi zijn vele fresco’s te bewon­de­ren van Giotto. Een van die fresco’s laat Fransciscus zien terwijl hij preekt tot de vogels. Sint Fran­cis­cus wordt alom geprezen om zijn liefde voor de natuur en de schep­ping. Om die reden vindt het bestuur dat we ook als Fran­cis­cus­paro­chie herken­baar moeten zijn. Toen in 2023 het verzoek van de Natuurwacht Bom­me­ler­waard kwam om daad­wer­ke­lijk iets te doen is daar posi­tief op gerea­geerd. Na veel overleg met diverse organi­sa­ties zoals VANL De Capreton en de provincie Gelderland kan het natuur­ter­rein nu daad­wer­ke­lijk wor­den ge­rea­li­seerd.

Biotoop voor patrijzen

Het gaat niet goed met de patrijs in ons land en in de Bom­me­ler­waard. Her en der komen nog enkele paartjes voor. Op het eiland van Nederhemert-Zuid en op enkele lokaties in De Vliert kun je de patrijs nog waar­ne­men. De oor­zaak van de achter­uit­gang is vooral het verlies aan biotoop. Patrijzen hou­den van krui­denrijke graslan­den, waar zich veel insecten ophou­den. Voor het opgroeien van de kuikens zijn die insecten be­lang­rijk. Ook dek­king is be­lang­rijk. In samen­spraak met De Capreton en de Natuurwacht is een plan opge­steld om een perceel van twee hectare aan de Hoevense weg speciaal in te richten voor de patrijs. Het perceel van 400 meter lang krijgt brede krui­dens­troken van 10 meter, een kever­bank en een struweelhaag van 1400 struiken. Ook wordt een poel aan­ge­legd.

Alle pa­ro­chi­anen welkom

Op zater­dag­mor­gen 2 no­vem­ber is iedere pa­ro­chi­aan welkom om te helpen om de 1400 struiken in te planten. Om 9.30 uur zal onze pastoor Roland Putman het startsein geven en als Fran­cis­caan een speciaal in­for­ma­tiebord onthullen. Ook vrij­wil­li­gers van de Natuurwacht en de Capreton wor­den uit­ge­no­digd. Men moet wel een spade mee­ne­men.

 





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer