Bart van Helvoort in de krant
Parochiaan Bart van Helvoort (81) heeft zich twaalf jaar lang toegelegd op het in kaart brengen van honderden soldaten uit de Bommelerwaard, Langstraat, en het Land van Heusden en Altena die in het leger van Napoleon Bonaparte vochten.
Zijn interesse werd gewekt door zijn voorvader Hermanus van den Brand, die onder Napoleon diende. Van Helvoort bezit een vrijgeleide, een document dat bevestigt dat Hermanus krijgsgevangen was genomen door de Oostenrijkers na de Slag bij Leipzig in 1813.
Van Helvoort wil de namenloze soldaten, vaak slechts als kanonnenvoer beschouwd, een gezicht geven. Hij verdiept zich in hun levens en heeft inmiddels 679 soldaten opgespoord. Hij maakt gebruik van stamboeken van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en Franse regimentsstamboeken, die gedigitaliseerd beschikbaar zijn. Het doel is om voor elke soldaat een pagina te maken met informatie over hun leven en naasten.
Naast historische feiten en persoonlijke verhalen, voegt Van Helvoort foto's van gebouwen uit de tijd van de soldaten toe om de verhalen te illustreren. Zijn werk is uitgegroeid tot meer dan 1300 pagina’s, met nog meer te verwachten.
Bart ontdekte dat Napoleon jonge mannen via conscriptie dwong te dienen vanwege een tekort aan soldaten door zijn vele veldslagen. Hermanus, een van de ingelote soldaten, overleefde de veldtocht naar Rusland, trouwde uiteindelijk, kreeg meer dan tien kinderen en werd burgemeester van Nieuwkuijk. Het boek van Van Helvoort herstelt de herinnering aan deze soldaten, die anders in de vergetelheid zouden zijn geraakt.