Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel







Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Bart van Helvoort in de krant

gepubliceerd: maandag, 29 juli 2024
foto: Marc Bolsius
Bart van Helvoort toont een vrijgeleide van Hermanus van den Brand, een van zijn verre voorvaderen, die onder Napoleon diende (foto geplaatst met toestemming van Marc Bolsius)
Bart van Helvoort toont een vrijgeleide van Hermanus van den Brand, een van zijn verre voorvaderen, die onder Napoleon diende (foto geplaatst met toestemming van Marc Bolsius)

Pa­ro­chi­aan Bart van Helvoort (81) heeft zich twaalf jaar lang toe­ge­legd op het in kaart brengen van hon­der­den soldaten uit de Bom­me­ler­waard, Lang­straat, en het Land van Heus­den en Altena die in het leger van Napoleon Bonaparte vochten.

Zijn in­te­res­se werd gewekt door zijn voor­va­der Hermanus van den Brand, die onder Napoleon diende. Van Helvoort bezit een vrijgeleide, een do­cu­ment dat beves­tigt dat Hermanus krijgsge­vangen was geno­men door de Oos­ten­rijkers na de Slag bij Leip­zig in 1813.

Van Helvoort wil de namen­loze soldaten, vaak slechts als kanonnen­voer beschouwd, een gezicht geven. Hij verdiept zich in hun levens en heeft inmiddels 679 soldaten opgespoord. Hij maakt gebruik van stam­boeken van het Neder­lands Instituut voor Mili­tai­re Historie en Franse regi­mentsstam­boeken, die gedigitaliseerd be­schik­baar zijn. Het doel is om voor elke soldaat een pagina te maken met in­for­ma­tie over hun leven en naasten.

Naast his­to­rische feiten en per­soon­lijke verhalen, voegt Van Helvoort foto's van gebouwen uit de tijd van de soldaten toe om de verhalen te illustreren. Zijn werk is uitgegroeid tot meer dan 1300 pagina’s, met nog meer te ver­wach­ten.

Bart ontdekte dat Napoleon jonge mannen via conscriptie dwong te dienen van­wege een tekort aan soldaten door zijn vele veld­slagen. Hermanus, een van de ingelote soldaten, overleefde de veld­tocht naar Rusland, trouwde uit­ein­delijk, kreeg meer dan tien kin­de­ren en werd burge­mees­ter van Nieuwkuijk. Het boek van Van Helvoort herstelt de her­in­ne­ring aan deze soldaten, die anders in de verge­tel­heid zou­den zijn geraakt.





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer