Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel







Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Tentoonstelling christendom en slavernij

Catharijne Convent Utrecht

gepubliceerd: dinsdag, 23 juli 2024

Aan de hand van his­to­rische bronnen, onder­be­lichte perspectieven, oude en nieuwe kunst krijg je inzicht in de vaak onbe­spro­ken relatie tussen het chris­ten­dom en het Neder­landse slavernijverle­den. Het chris­ten­dom had een cruciale invloed op het denken over slavernij. Zowel de voor- als tegen­ar­gu­menten wer­den uit de Bijbel gehaald. Dit had een impact op miljoenen mensen.

De ge­schie­de­nissen werken door tot op de dag van vandaag. Nooit eer­der is er op deze schaal zo'n veelom­vat­tende ten­toon­stel­ling over dit on­der­werp geor­ga­ni­seerd. Alvast meer weten? Beluister hier het inter­view met curator Madelon Grant in Nieuws­week­end (Radio 1). En hier het inter­view met gastcurator Vincent van Velsen in Kunststof (Radio 1).
Deze ten­toon­stel­ling toont het ware gezicht van de rol van de kerk en het chris­ten­dom in de slavernij. Maar door de toevoe­ging van de heden­daag­se kunst geeft het ook onze voor­ou­ders een gezicht. Deze combinatie maakt het absoluut de moeite waard om eens te gaan kijken.

Lezingen

De Evan­ge­lische Broe­der­ge­meen­te en slavernij

Donder­dag 25 juli om 14.00 uur - Catha­rij­neconvent

Hoe hebben de tot slaafgemaakten de ont­moe­ting met de Herrnhutters wer­ke­lijk ervaren? Lezing door Maurice San-A-Jong, die een be­lang­rijke bijdrage leverde aan het begrip van de complexe relatie tussen kerk, kolo­nia­lisme en slavernij. In de negen­tien­de eeuw kregen Herrnhutter-zen­de­lingen toestem­ming om tot slaafgemaakten te onder­wij­zen in de chris­te­lijke leer.

Dialoog­bij­een­komst

Zater­dag 21 sep­tem­ber 2024 14.00 - 15.30 Grachten­zaal Museum Catha­rij­neconvent

Dialoog­bij­een­komst Chris­ten­dom en Slavernij. Door­wer­king in wit per­spec­tief.
Organi­sa­tie: Stich­ting Heilzame Verwer­king Slavernijverle­den.

Afro Magazine - Chris­ten­dom, koopman en staat

Chris­ten­dom en slavernij werpt nieuw licht op een complexe en bela­den ge­schie­de­nis. De ten­toon­stel­ling bestrijkt alle gebie­den waar Neder­land in het koloniale verle­den actief was. Het omspant de periode van 1596 - het moment waarop voor het eerst een schip met slaafgemaakten aanmeerde in Middel­burg - tot nu.

Neder­lan­ders raakten let­ter­lijk met de Bijbel in de hand betrokken bij slavernij. Op de schepen voeren koopmannen en predi­kanten samen uit om de dubbele bood­schap van commercie en chris­ten­dom te ver­sprei­den. Dominees over­zee kregen vaak een aantal tot slaafgemaakten ter beschik­king, en kerken profi­teer­den van de wel­vaart die met slavernij werd ver­diend.

Voors en tegens

Ondanks de dominante steun voor slavernij waren er in de Neder­landse koloniale periode ook altijd tegen­stem­men. Welke argu­menten gebruikten mensen om het chris­te­lijk geloof te verenigen met de uitbui­ting van andere mensen, of zich daar juist tegen te ver­zet­ten? Waarom voel­den som­mi­ge tot slaafgemaakten zich aan­ge­spro­ken door het chris­te­lijk geloof? Hoe verliep de interactie tussen de religies van de slaafgemaakten en het chris­ten­dom van de Neder­lan­ders? Welke rol speel­den de kerken in de uit­ein­delijke afschaf­fing van slavernij? En hoe wordt er nu naar dit verle­den gekeken?

 





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer