Pas op voor phishing
Herhaalde poging
Op dit moment worden parochianen benaderd door iemand die zich voordoet als Bertus Bus. Dat gebeurt met het e-mailadres bertusbus.katholiekbommelerwaard@outlook.com. Hoewel dit duidelijk niet een e-mailadres is dat Bertus gebruikt, zullen sommige ontvangers van deze phishing mails misschien toch proberen te helpen.
De e-mail begint met een persoonlijke groet waarbij de voornaam van de geadresseerde wordt gebruikt. Verder wordt de ontvanger ontmoedigd telefonisch contact op te nemen om te voorkomen dat meteen duidelijk is dat het om scam gaat. Bij het onderschrift laat de scammer zich kennen door het woord ‘Vader’ te gebruiken.
Om inzicht te krijgen in de omvang van deze phishing-poging, vernemen we graag wie een dergelijke e-mail ontvangen heeft. Mocht u een reactie gestuurd hebben, vernemen we dat natuurlijk ook graag. Dit zijn de echte e-mailadressen van de pastoor:
Tips tegen Phishing
- Controleer het afzenderadres zorgvuldig. Wees extra op uw hoede als het een e-mailadres betreft waar u nog nooit e-mail van ontvangen heeft.
- Neem altijd telefonisch contact op, voordat u reageert. Negeer een eventuele opmerking dat iemand telefonisch tijdelijk niet bereikbaar is.
- Laat je niet haasten. Oplichters gebruiken vaak tijdsdruk om je snel en ondoordacht te laten handelen.
- Klik nooit zomaar op een link in een e-mail die u niet verwacht.
- Wees extra voorzichtig met bijlagen. Het is sowieso altijd verstandig niet te dubbelklikken op een bijlage maar de bijlage eerst op te slaan op de harddisk zodat je er een virusscanner overheen kunt halen.
- Verstuur nooit zomaar persoonlijke gegevens.
- Ga nooit in op een verzoek om cadeaubonnen aan te schaffen om de geclaimde persoon te helpen.
- Taalfouten geven vaak al weg dat het om een poging tot oplichting gaat. Helaas zit er de laatste tijd verbetering in het taalgebruik van phishing mails.
Niet gehackt
Voor de duidelijkheid vermelden we dat de e-mail van Bertus niet is gehackt. Iedereen kan zich voordoen als iemand anders op gratis e-mail diensten als Outlook.com, Gmail.com, etcetera. Ook hebben we geen indicatie dat er via een hack-poging e-mailadressen zijn buitgemaakt. Alle e-mailadressen die een dergelijke phishing e-mail hebben ontvangen, staan gewoon openbaar op de website of in het parochieblad. Uiteraard is melding gemaakt van deze phishing-poging bij Outlook.com.