Dodenherdenking
Stilstaan bij Patrick Kenneth Pearce
Deze vierde mei, Nationale dodenherdenking staan we stil bij het militaire oorlogsgraf van de Engelse Lance Corporal Patrick Kenneth Pearce op de begraafplaats bij de kerk van Velddriel.
Sobere herdenking
Helaas kan ook dit jaar de reguliere dodenherdenking waarbij iedereen welkom is geen doorgang vinden. De burgemeester van Maasdriel en zijn vrouw zullen een krans leggen bij het oorlogsgraf van Patrick Kenneth Pearce. Hiervan zal een videoverslag worden gemaakt die later te bekijken zal zijn.
Tentoonstelling nog een jaar uitgesteld
De tentoonstelling die in 2020 was gepland bij gelegenheid van 75 jaar bevrijding kan ook dit jaar helaas niet doorgaan. De Dorpsraad hoopt de expositie in 2022 in de zijbeuk van de H. Martinuskerk te kunnen houden.
Marinier Pearce
Patrick Kenneth Pearce was een Engelse marinier, die vanaf het begin van de oorlog deel nam aan de strijd. Hij bleef zijn verantwoordelijkheid nemen en bleef strijden tegen onrechtvaardigheid. De vijand moest verslagen worden om de vrijheid terug te kunnen laten keren en om een einde te kunnen maken aan willekeur en rechteloosheid.
Patrick Kenneth Pearce heeft zich niet afgevraagd wat de consequenties zouden kunnen zijn van de inzet, die hij toonde. als hij gevraagd werd deel te nemen aan weer een volgende militaire operatie. Er was slechts een doel: De mens moet in vrijheid kunnen leven!
Het mocht echter niet zo zijn dat Patrick Kenneth Pearce meemaakte dat ook dit gebied bevrijd werd. Kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog raakte hij gewond in de uiterwaarden nabij Velddriel, nadat hij met andere soldaten de Maas was overgestoken om Duits afweergeschut onklaar te maken. Hij overleed op 22 maart 1945 aan zijn verwondingen en werd toevertrouwd aan de Velddrielse aarde.
Herdenken is van groot belang! Elk jaar moeten wij stilstaan bij alle gesneuvelde militairen en voor ons is dit in het bijzonder de marinier Patrick Kenneth Pearce. Wij moeten elk jaar stilstaan bij alle burgerslachtoffers, waaronder onze dorpsgenoten, die door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen.
Het geven van een gezicht aan en het noemen van de naam van deze Engelse marinier verbindt ons telkens weer met de opdracht, die hij ons door zijn daden heeft meegegeven.
Aan vrijheid moet je blijven werken!
(bron: Dorpsraad Velddriel)