Nieuwe benoeming Stefan Schevers
Van Gemert naar Eersel
Priester Stefan Schevers heeft een nieuwe benoeming gekregen van Mgr. Gerard de Korte. Hij verruilt de H. Willibrordusparochie Gemert-Bakel voor de H. Willibrordusparochie te Eersel.
Stefan heeft vanaf september 2012 in onze H. Franciscusparochie gewerkt tot zijn afscheid in februari 2018. Na drie jaar moet hij in Gemert-Bakel alweer afscheid nemen omdat hij per 1 juni is benoemd in Eersel. Hij zal gaan wonen in de plaats Duizel.
Verhuizen
Van de Bommelerwaard verhuisde Stefan naar Gemert-Bakel, ten noord-oosten van Helmond en nu zoekt hij het nog een stukje zuidelijker ten westen van Veldhoven. Als het zo doorgaat zit hij de volgende keer in België.
Hartelijke ontvangst
De parochie schrijft op hun website: “Wij zijn erg blij met de komst van deze priester naar onze parochie. Hij is een geboren Brabander, afkomstig uit de plaats Esch. Zijn huidige standplaats is de parochie van Gemert. Hij is 45 jaar en in 2009 gewijd voor ons bisdom.”
Stefan stelt zich in een uitgebreid schrijven voor aan de nieuwe parochie:
Pastor Stefan Schevers benoemd in parochie Heilige Willibrordus te Eersel
Pastor Stefan Schevers is afkomstig uit een Brabants dorpje Esch onder de rook van Den Bosch. Per 1 juni wordt hij door monseigneur de Korte, bisschop van Den Bosch benoemd in parochie Heilige Willibrordus te Eersel onder gelijktijdig eervol ontslag uit parochie Heilige Willibrordus te Gemert Bakel. Dezelfde patroonheilige, de Heilige Willibrordus tekent zijn missie. Dat was een pionier. Een benoeming is geen keuze. Het is een zending door de bisschop die om aanvaarding en vertrouwen vraagt vanuit een open geloofshouding. Hij deelt met u over de wijze waarop hij in het leven staat.
Twaalf jaar ben ik nu werkzaam als priester in het bisdom van Den Bosch. Eerst in twee Gelderse parochies, een tweetal jaar in Maas en Waal en zeven jaar in de Bommelerwaard. En vervolgens in Brabant, enkele jaren in de parochie van Gemert Bakel en nu volg ik in parochie Eersel diaken Gust Jansen op. Dat betekent dat een priester een diaken opvolgt. Een pastorie was dan ook niet meteen voorzien. Er is door het parochiebestuur een woning gevonden in de directe nabijheid van de kerk van Duizel. Deze woning mag een open huis zijn voor goede gesprekken.
Helaas staan enkele kerken noodgedwongen op de nominatie om gesloten te worden. Dat stelt de gemeenschap voor de uitdaging om tot nieuwe vormen van kerkzijn te komen. Ik hoop daarom met u op een pioniersgeest die samengaat met inspirerende relaties en goede collegialiteit. Ik verheug me op de samenwerking met pastoor van Lamoen. In mijn huidige parochie, in Gemert Bakel, belichaamde hij net als ik het herderschap van Christus en staat hij als zeer authentiek bekend.
De benoeming van een tweede priester in gemeente Eersel, lag niet direct in de lijn der verwachting van het kerkbestuur. Maar de bisschop ziet kansen in de ondernemende geest van parochie Eersel en stelt ons samen voor de opgave om de gemeenschapsvorming nieuw leven in te blazen juist daar waar kerken gesloten worden. We gaan tegen de stroom in. Het glas is half vol en niet half leeg. Als vijf en veertig jarige ben ik zeer zeker enige tijd het jongste lid van het pastorale team.
Na de basisschool in Esch, ben ik gaan studeren op het gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Dat betekent dus ook zes jaar Latijn studeren en een bezoek aan Rome. Daar proefde ik dat ik meer geïnteresseerd was in de levende kerkelijke cultuur dan in de oude klassieke cultuur. Er groeide een steeds grotere onrust om betekenisvol vanuit de geest van de kerkgemeenschap te willen werken en leven. Maar ik had het beeld dat priesters vooral de ‘status quo’ leken te bevestigen.
Ik wilde liever echt wat betekenen en geneeskunde gaan studeren: mensen helpen in de marge. Maar ik werd uitgeloot. Zo begon ik na wat gezonde twijfel aan een studie psychologie in Tilburg. Maar ook in die studie stootte ik op grenzen, want psychologie richt zich vooral op het afwijkende. Ik ontdekte: ik wil liever voorkomen dan genezen. Daarom ben ik me gaan bezighouden met de vraag naar wat bepaalt onze ‘mentaliteit’.
Een achtjarige studie klassieke theologie kwam in beeld vanwege de goede gesprekken de kleinschaligheid van de studie. Ik richtte me op de hermeneutiek: waarom denkt iemand zoals hij denkt? Dat vind ik oneindig boeiend, hoe zit iemand in elkaar? Deze vraag naar persoonlijke identiteit kunnen we verbreden met de vraag: hoe willen wij als gelovige gemeenschap naar de toekomst toe in elkaar zitten? Wat ‘produceert’ een succesvol ‘bedrijf’ kerk? Of mogen we leren er anders tegenaan te kijken? Ik persoonlijk denk dat we meer in huis hebben dan we denken. Als we beginnen ieders eigen talent te waarderen en van daaruit samen te bouwen aan een gemeenschap vol van betekenisvolle vrijwilligheid. Dan stellen we ons niet meer zozeer die verlammende vraag van wat is er nog en wat kunnen we nog? Dan kijken we naar wie we zijn en wat we samen willen bereiken.
Opgroeien in een Brabants dorp, het dorp Esch waar ik vandaan kom, dat heeft me getekend. De vele vormen van verwantschap en de familieverbanden leerde me dat thuis zijn vooral in de verbinding zit die mensen met elkaar aan het authentieke verbinden. In het dorp waar ik opgroeide, groeten mensen elkaar. Dat schijnbaar eenvoudige feit heeft me gevormd. Interesse in elkaar maakt het leven rijk, juist in een tijd van individualisering en isolatie door Corona. Ik ben op zoek naar kansrijke contacten die een vruchtbare verbinding vormen voor een geloofstraditie die we samen een nieuw gezicht geven in gemoedelijkheid.
Als kind haalde ik natuurlijk ook wel eens kattenkwaad uit, niets ergs, maar gewoon om de saaiheid van rolpatronen te doorbreken. Die houding heb ik nu ook nog, af en toe de boel eens wat opschudden en mensen uit hun vastgeroeste gewoonten halen: bruggen bouwen tussen mensen en de kerk. Bijzonder verbonden voel ik me met de natuurlijkheid van het oude boerenleven. Mensen die verweven zijn met hun omgeving hebben niet veel meer nodig dan dat. De Coronacrisis kan ons zelfs behulpzaam zijn onder het motto “less is more”. Geloven heeft voor mij met kwaliteit van leven te maken: op welke wijze ben ik van betekenis? We hoeven niet te leven in een concurrentiecultuur alsof ambities in het leven maakbaar zijn. We mogen dienstbaar zijn vanuit de Godgegeven talenten. Dan heb je voldoening in wat je doet. Jezelf kunnen zijn, zijn wat je doet, dat is voor mij van levensbelang.
Daarom ben ik blij met een stuk traditie. Van oudsher gingen we met het hele gezin keurig elke zondag naar de kerk. Maar hoe de kerkgang bewust te beleven vanuit de eigen vrijheid als een kostbaar moment, dat is de kunst. Ik zag mensen voor de kerk na de mis een sigaartje roken en wat napraten. Daar waar vieren en ontmoeten samengaan, daar ontstaat saamhorigheid.
Maar daarmee zijn we er nog niet. Samen betekent ook samen een weg gaan richting de toekomst. En die weg vraagt visie en inspiratie. We schrijven beleidsplannen, die nogal eens op een stoffige plank komen te liggen. Maar daar waar mensen werkelijk sparringpartners blijven van elkaar, daar springt steeds een nieuwe vonk over, dan raken mensen steeds gemotiveerd vanuit de vraag: wat beweegt mij en wat doe ik daarmee?
Mij beweegt een roeping om gestalte te geven aan een ideaal van inspirerende zorgzaamheid van Christus. U kent wel het beeld van “De Goede Herder” die een schaapje op de schouders torst. Als kind ging ik vaak logeren bij mijn opa en oma. Maar op een zekere dag kwam ik niet in slaap. Ik tuurde oneindig naar dat oude schilderij van de goede herder dat hing op dat enge krulligere behang van de slaapkamer. En ik werd geraakt door de onvoorwaardelijke zorg die eruit sprak en voelde me beschermd.
Onbewust vond ik rust en vrede in God. Die ervaring liet me niet meer los. Ik wil samen met u als leerling van Christus op weg om samen leerling te worden van de Geest die mensen bijstaat in hun onrust. Wat doen we met onze eigen kwetsbaarheid? Daar waar we wederzijds leren delen komen we tot geïnspireerde bewogenheid.
De eerste maal dat ik kennismaakte met het bestuur en het pastorale team merkte ik in Eersel dat deze cultuur van met elkaar delen waar je staat en wie je bent, werkelijk geleefd wordt: leven getekend door openheid zegt iets van het verlangen naar echte gemeenschap. Die gemeenschap bouwen we op als we samen proactief worden en hoopvol bouwen aan de toekomst. We mogen elkaar scherp houden en als leerlingen van Christus de goede Herder op weg gaan.
Daarbij hebben we dringend mensen nodig die creatief en pionierend in het leven staan. Ik ben er daar eentje van. Ik hoop in u iemand te ontmoeten waarmee we samen de pioniersgeest van Willibrordus, een gezicht geven. De toekomst van onze parochie is nu: met geloof, vertrouwen en moed gaan we samen verder.
Pastor Stefan Schevers