Dankwoord Leo van Beurden
Na het dankwoord van Will van Mer en Maria Poulisse kon missionaris Leo van Beurden natuurlijk niet achterblijven. We ontvingen een uitgebreide brief die we een mooi plekje geven op onze website.
Beste vrienden uit Maasdriel en al de medewerkers van de werkgroep ‘Geef ze ook een rondje’
Allereerst, alsnog voor iedereen een heel gezond, mooi en succesvol nieuwjaar. Als ik het afgelopen jaar even aan me voorbij laat gaan, dat moet ik zeggen dat er erg veel is gebeurd in het jaar 2020. Jullie weten vermoedelijk nog wel, dat ik rond kerst, verjaardag en nieuwjaar 2020 in het ziekenhuis heb gebivakkeerd. De dag voor Kerstmis kreeg ik plotseling een hevige pijn bij mijn darmen. En wat ik helemaal niet had verwacht, de volgende dag op kerstnacht moest ik naar de operatiekamer en daar hebben ze zonder mijn toestemming ruim een meter van mijn grote darm weggehaald. Iedereen zong over heilige nacht, maar ik voelde het als een beangstigende nacht. Maar alles is goed verlopen. Na 4 dagen op de Intensive Care mocht ik al verhuizen naar een gewone afdeling en na twee weken mocht ik beginnen met fysiotherapie en drie dagen later mocht ik alweer naar huis. Iedereen was dik tevreden. Maar nou bleek dat mijn stoelgang behoorlijk van streek was en eigenlijk is die nu nog niet helemaal in orde. Dat komt ofwel nog van de operatie of misschien ook wel van ongezond eten. Geen enkele dokter heeft er goed op geantwoord en ik krijg er ook geen medicijnen tegen. Maar ik kan er goed mee leven, alleen zegt iedereen dat ik magerder ben geworden. 7 kilo lichter. Ik wist niet dat ik zulke zware darmen had.
Daarna is alles weer min of meer normaal verlopen, ook al kwam tante Corona veel roet in mijn werkzaamheden gooien. Op 10 oktober wilde ik mijn zieke collega gaan bezoeken. Zoals gewoonlijk wilde ik met mijn 45 jarige Scooter naar hem toegaan. Maar hij stuurde zijn auto met chauffeur. Wist ik veel, ondanks mijn masker, dat misschien ook wel niet goed afsloot, en met de airco aan bleek dat de goede chauffeur Corona had. Gevolg na 3 dagen voelde ik me een beetje lamlendig. Eigenlijk voelde ik na twee dagen helemaal niets meer, maar op aanraden van mijn collega’s heb ik toch een swap proef gedaan samen met 10 collega’s. Ik was de klos. Positief: Corona. ’s Nachts om 10 uur met een ziekenwagen naar het ziekenhuis en na de nodige onderzoeken moest ik naar de corona/isolatie afdeling. En daar begon dan mijn 40 daagse retraite. Iedere keer dat ik getest werd, was de uitslag nog steeds positief, terwijl ik me zo gezond als een visje voelde. Iedere morgen heb ik een halfuur staan gymmen. Ik sliep onder toezicht van de verpleegsters als een os. Kon goed eten. Heb wat gemeen en veel gelezen en mijn leven overwogen. In ieder geval vreemd, maar ik heb me niet verveeld of eenzaam gevoeld. Eindelijk de 10e en 11e swaptest waren negatief. Dus ik, die al benoemd was als hoofd van de afdeling, mocht naar huis. Wel weer twee kilo lichter geworden.
Ik had me voorgenomen om het wat rustiger aan te doen, maar dat goede voornemen ging na een dikke maand toch weer voorbij. Maar Corona zorgt er wel voor dat ik het huis niet mag verlaten. Dus scholen bezoeken en vergaderen met het onderwijzend personeel kan niet doorgaan. Gelukkig had ik nog veel notulen van de scholen te lezen. Dus nog volop werk. Gelukkig is de computertechniek al heel erg ver ontwikkeld. Ik heb nu veel bijeenkomsten via zoom, dus vanachter mijn computer met bestuur of directie van de scholen. Al het onderwijs gebeurt hier nu online. Voor kinderen, ouders en leerkrachten geen gemakkelijke zaak. Het peil zakt behoorlijk, maar ik kreeg een goed idee. Misschien kunnen we ondanks of dankzij de corona wat meer aandacht gaan leggen op humaniora = kinderen opvoeden om een goed karakter en sociaal gevoel bij te brengen, hoewel dat alles ook online moet gebeuren. Dus ouders helpen in huis, discipline hebben bij thuiswerken en studeren, leren koken en het huis opruimen. Dat zijn dingen die ze normaal op school niet krijgen. Van het een komt het ander. Nu wil ik een humaniora afdeling gaan oprichten. Dat wil zeggen, gesteund door de ideeën van de nieuwe minister van onderwijs, ga ik de nadruk niet al te zwaar leggen op intellectuele vorming maar meer op morele gebruiken. Dus meer een houding attitude bijbrengen om wat meer aandacht te geven aan je medemens en maatschappij. ”What can I do for you”. “Mijn” kinderen zijn eerlijk, geen kortelingen. Ze zijn gedisciplineerd, attent voor elkaar, tolerant voor anders gelovigen, hebben liefde voor de natuur enzovoort. Ik wil straks de padvinderij weer nieuw leven inblazen en verantwoordelijkheid voor elkaar leren dragen. Ik heb in mijn hoofd zitten om een stuk grond te kopen waar kinderen kunnen bivakkeren en een soort outbound maken. En dan meteen ook via en van de natuur te leren. Indonesië heeft niet alleen geleerde mensen nodig voor morgen, maar vooral sociale mensen, die kunnen samenwerken met elkaar en de natuur. Maar ik moet er nog veel over praten en nadenken.
Ondertussen groeit Indonesië en ook de bevolking. We hebben nu al 270 miljoen inwoners. Niet ver van twee plaatsen waar ik scholen heb, zijn ze bezig om een internationale haven aan te leggen. Dat betekent veel nieuwkomers die daar gaan werken en wonen en ook buitenlanders. Dat heeft gevolgen voor mijn twee scholen daar. Die zijn nu al te klein, dus die moeten aan uitbreiding gaan denken. Mijn school in het stadje Subang is te klein. Dus ik ga een nieuwe lagere school met drie parallelklassen bouwen. Ik heb de bouwvergunning al binnen. Ja, vreemd, ik had me voorgenomen om te stoppen met bouwen, maar het bloed stroomt dan toch anders als we zelf plannen. De groei van de bevolking dwingt mij. Afijn, jullie horen er nog van.
Net ook pas een zoommeeting gehad met een Oxford instituut en die gaan mij helpen om op sommige scholen het Engels te bevorderen. Kinderen eisen dat ze goed Engels kunnen praten en niet alleen maar hun streektaal, het Sundanees. Dus nog ideeën en werk genoeg. Mensen vragen: Wanneer stop je met je werk? Och, ik doe het nog graag, ook al voel ik me soms een opa. Het is zinnig en goed werk voor de toekomst van mijn kinderen. Ik geloof niet dat ik voor niets doen in de wieg gelegd ben. Ik hoop overigens wel, net als jullie allemaal, dat tante corona snel vertrokken is en we weer normaal kunnen ademen, hoewel een stel veranderingen zullen wel blijven bestaan. Ik wens iedereen alle goeds toe voor de toekomst. Ik hoop eigenlijk om deze zomer in Holland te zijn, maar of dat kan is nog een grote vraag. Op het moment heeft én Indonesië én vele landen in Europa de grens gesloten. We zien wel. Allemaal de hartelijke groeten en bedankt voor de goede samenwerking en de vele goede wensen die ik ontvangen heb via computer of kaarten. Houdoe.
Stay healthy en hier, altijd met een masker op.
Leo van Beurden