Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommellink naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Ga mee naar Riga

28 december t/m 1 januari VNB reis

gepubliceerd: woensdag, 28 september 2016

Nederlandse jongeren van 17 t/m 35 jaar oud dagen we uit om oud en nieuw te vieren met duizenden jongeren uit geheel Europa! Stap in een uitwis­se­lings­reis waarin je vertrouwt op de Letse gast­vrij­heid. Je gaat naar een stad waar vele Russen en de Letten letter­lijk samen­leven na een pijn­lijke geschiedenis.

De Lutherse, Rooms katholieke, de Russisch orthodoxe en de baptistische kerk kennen er ook een jarenlange samen­werking. In Riga stellen mensen hun huizen en kerken open voor jongeren.

Interessant is het dat er in Riga ook een Nederlands Lets jongeren­centrum is: house of unity, opgezet door twee Nederlandse jonge priesters (pastor Schevers en pastoor Grubben, zie www.pastoorke.nl). In dat huis wonen nu al vrijwilligers van Taize die zorgen voor een goede ontvangst.

Achtergrond informatie

De gemeen­schap van Taizé, nodigt tienduizenden jongeren tussen 17 en 35 jaar komen samen voor een nieuwe stap in de ‘pelgrimage van vertrouwen op aarde’ die broeder Roger eind jaren zeventig begon. Je logeert doorgaans in gastgezinnen en wordt opgenomen in deelt in het leven van een lokale geloofs­gemeen­schap, orthodox, Luthers, rooms katholiek of baptisten.

Dit zal de eerste Europese ontmoeting zijn aan de grens van de Baltische zee, in Letland. In Riga, met zijn lange Lutherse traditie, bestaan intensieve banden tussen de verschillende christelijke kerkgenoot­schappen.

Programma

In Riga word je ontvangen door lokale kerken en gastgezinnen. In deze kerken zul je dagelijks het ochtendgebed vieren en aansluitend deelnemen in gespreks­groepen met jongeren uit de hele wereld. De middaggebeden vinden plaats in de grotere kerken in het centrum van Riga. Het avondgebed zal zeer waar­schijn­lijk plaatsvinden met allen samen in de grote (sport)hal van ‘Arena Riga’.

Het middag­programma biedt de mogelijkheid om workshops te volgen over onder andere maat­schappelijke betrokkenheid, geloof en creativiteit.

Op 31 december zullen er bijeenkomsten per land plaatsvinden en ’s avonds vindt er een gebedswake plaats voor vrede in de wereld. De avond wordt afgesloten met een ‘landenfeest’ in je gastkerk. Op 1 januari is er na het ochtendgebed in je gastkerk een lunch met je gastfamilie. Daarna is het weer tijd om te vertrekken.

Praktische informatie

De kosten zijn € 399. Dit is ook inclusief de meeste maaltijden. Voor vragen mail je best naar Lynn Eekhof: lynneekhof@hotmail.com of taizeinnederland@live.nl

Flyers kunt u ook aanvragen via de VNB

Je vertrekt op 28 december met een ochtendvlucht met AirBaltic van Amsterdam naar Riga waar je aan het begin van de middag aankomt. Vanuit de luchthaven word je naar de ontmoetings­plaats van Taizé gebracht. Daar neem je deel aan het door Taizé georga­ni­seerde programma. Na afloop van de ontmoeting op 1 januari word je weer naar de luchthaven gebracht en vlieg je aan het einde van de middag terug naar Nederland.

Doel van de Europese ontmoeting

Het doel is samen een teken van hoop in tegenspoed te zijn. De aanwezigheid van vele jongeren uit Oost-Europa en West-Europa, en ook van andere continenten, zal een sterke aanmoediging zijn voor een ieder die zoekt om een open en solidair Europa te bouwen, en ook voor een ieder die hoopt het enthousiasme van een jong Europa hoopt te herwinnen.

Groet door RK aarts­bisschop Stankevičs

Riga zal jullie verwelkomen met een rijk historisch erfgoed, mooie kerken en warme oecumenische relaties. Als jullie geluk hebben, is er een goede kans op een echte winter. We zullen jullie zeker verwelkomen met vriend­schap en gastvrijheid. We verwachten dat jullie een verrijking brengen van jullie tradities en ervaring. Jullie dorst naar God, jullie openheid naar de pelgrimage van vertrouwen zal een nodige inspiratie vormen voor veel mensen in Letland. Zij verlangen ernaar met jullie de gezamenlijke liefde voor de Heer Jezus Christus te delen. Taizé biedt de mooiste manier om dit te doen ter ere van de grotere glorie van God. Daarom ben ik blij om te zeggen - tot volgend jaar in Riga!

Wat is Taizé?

Taizé is een plaatsje vlakbij Cluny in Frankrijk. Al jaren is hier een kloosterorde gevestigd met protestantse en katholieke broeders uit allerlei landen. Ze organiseren jaarlijks een pelgrimage van Vergouwen in een grote stad. De kerk in Taize zelf is doorgaans erg vol, iedereen zit op de grond. In het midden is een plek waar de broeders zitten. Tijdens de viering worden er Taizéliederen gezongen. In het midden van de dienst is er een stilte waarin ruimte is voor gebed. Ook wordt er een stukje gelezen uit de bijbel, dit gebeurt in verschillende talen. Het is één grote ontmoeting met jongeren vanuit alle uithoeken van de wereld.

Meer informatie

Video Taize in Riga

 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Disclaimer