Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel


link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Gedenkwaardige bijeenkomst

Herdenkingsplaquette Zaltbommel onthuld

gepubliceerd: zaterdag, 24 september 2016
foto: Wim Koopman
Gedenkwaardige bijeenkomst

De onthulling van een herdenkingsplaquette over de joodse Mary Wolff en drie verzetsstrijders uit de Tweede Wereld­oorlog Jan en Tilly Klingen en Louis Boelen vond Zaterdag 24 september plaats op de R.K. begraaf­plaats aan de Virieusingel te Zaltbommel.

Een grote groep belang­stellenden was aanwezig waaronder vele familieleden van Louis Boelen en Jan en Tilly Klingen. Jaarlijks komen zij bijeen tijdens de 4 mei herdenking bij het oorlogsmonument in Alem aan de Jan Klingenweg. Nu was dat op de sterfdag van de drie verzetsstrijders, dat maakte het voor beide families een zeer bijzondere bijeenkomst.

Kleinzoon Jan Klingen, vernoemd naar zijn opa Jan Klingen en de jarige Helianthe Dubbeld (kleindochter van Louis Boelen) verrichte de onthulling van de herdenkingsplaquette na de toespraak van burge­meester A. van den Bosch en het voordragen door Sita Struijke (14 jaar) van haar prachtige winnende gedicht “een vogel”.

Na de onthulling werd de taptoe geblazen en één minuut stilte in acht genomen, een indruk­wekkend moment waarbij de zon uitbundig aanwezig was.

Kleinzoon Jan Klingen gebruikte in zijn toespraak het woord trots. Hij had aan zijn eigen zoon gevraagd waarom hij meeging naar de onthulling? En stelde: “dat hij trots was op zijn overgrootvader omdat hij voor het verzet had gekozen”.

Ook werd er gesproken door Gerard Dubbeld en Lodewijk Boelen. Waardevol voor volgende generaties is dat in de afgelopen jaren veel onderzoek is gedocumenteerd over de verschrikkelijke gebeur­te­nissen op 23 en 24 september 1944 in Alem.

Als afsluiting werden er bloemen gelegd bij de graven van Mary Wolf door een vertegen­woor­diger van het Mikwe Zaltbommel, door de familie Boelen bij Louis Boelen en bij Jan en Tilly Klingen door de familie klingen. Pastor Bus legde bloemen bij het monument voor ongedoopte kinderen. In zijn toespraak ging hij in op de verschillende vormen van vrijheid vanuit je zelf.

De grote opkomst, de aangrijpende toespraken, een prachtig voorgedragen gedicht, het mooie weer en de dankbaarheid die de families uitte maakte de bijeenkomst tot een gedenk­waardig samenzijn. Dit sfeerbeeld is in de bijgaande fotoserie prachtig vastgelegd.

 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Disclaimer