Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel


link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Oud-pastoor Ammerzoden overleden

Begraven in Wijchen op vrijdag 26 augustus

gepubliceerd: maandag, 29 augustus 2016
Oud-pastoor Ammerzoden overleden

Pater Martin (Valentinus) van der Heijden, oud-pastoor van de parochie te Ammerzoden, is op zondag 21 augustus 2016 te Wijchen overleden. Bart van Helvoort, voorzitter van de Contact­groep Ammerzoden/Hedel, schreef onderstaande In Memoriam.

Pater Martin (Valentinus) van der Heijden

Geboren: 9 februari 1919 te Amsterdam
Overleden: 21 augustus 2016 te Wijchen/Alverna

Na zijn geboorte verhuisde Martin door het werk van zijn vader meerdere keren. Al vrij vroeg voelde hij, hij werd toen Tieske genoemd, zich thuis in de kerk. Als 4-jarige knaapje riep hij bij het zien van de bisschop die kwam vormen, keihard door het gebouw: ‘Sinterklaas’. De Lagere School heeft hij doorgebracht bij de Broeders van Maastricht en bij de broeders van Jean Baptiste de la Salle. Hij was bijzonder leergiering.

Na zijn gymnasiumstudie in Venray volgde in 1937 zijn intrede in de orde. Hij kreeg de kloosternaam Valentinus. Zijn roepnaam Tieske behoorde vanaf dat moment tot het verleden.

Op 19 maart 1944 werd hij priester gewijd. Daarna ging hij Moraaltheologie studeren aan de Katholieke Universiteit van Parijs. Dat heft hij succesvol afgerond. Daar leerde hij ook de Franse taal te beheersen. Daarna doceerde hij deze moraaltheologie in Toulouse en Pau. Hij werkte als assistent toen ook al veel in het plaatselijke pastoraat. Na de vooraf bepaalde periode van vier jaar kreeg hij er een mooi afscheid.

Toen hij terug was in Nederland heeft hij eerst drie jaar in Vorden doorgebracht als gardiaan. Daarna heeft hij op verschillende plaatsen gewerkt in het pastoraat: In de Robert Schotsstraat in Amsterdam, in Drachten, Hoek van Holland en voor ons het meest bekend in Ammerzoden. Hij deed dat overal met grote inzet en voelde zich daarin thuis. In Ammerzoden heeft hij 18 jaar gewerkt. Daar bewaarde hij heel goede herinneringen aan. Deze plaats heeft een blijvende plaats in zijn hart gekregen.

In 1991 stopte hij in Ammerzoden en verhuisde naar een tehuis in de Vermeerstraat in Nijmegen. Daar werd hij voortaan verzorgd. Hij voelde zich daar als een vis in het water. Hij kon er doen en laten wat hij wilde. Hij wandelde en fietste door de buurt en de streek. Hij las er vele boeken en was heel veel bezig met het opdoen van kennis van de historie.

Langzaam ging zijn gezondheid achteruit. Ook geestelijk kwamen er problemen. In 2012 verhuisde hij naar Huize la Verna in Wijchen. Daar is hij in de nacht van zaterdag 20 op 21 augustus gestorven.

Op vrijdag 26 augustus werd er voor Martin eerst een plechtige eucharistie­viering opgedragen in de kerk aan de Wijchense Heumenseweg. Zijn gehele familie, zijn medebroeders en een groot aantal belang­stellenden waren daarbij aanwezig. Familieleden vertelden over zijn leven. De jaren in Ammerzoden werden daarin dikwijls aangehaald.

Ook werd teruggedacht aan zijn bezoek, nu bijna 2 jaar geleden, aan de parochiekerk van Ammerzoden. Dat had nog een enorme indruk op hem gemaakt.

Na de eucharistie­viering begeleiden alle aanwezigen Martin naar zijn laatste rust­plaats op het kloosterkerkhof in Wijchen/Alverna.

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Disclaimer