Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel


link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Heilig Jaar van de Barmhartigheid

Vrijdag 8 december 2015 t/m zondag 20 november 2016

gepubliceerd: vrijdag, 13 november 2015

Paus Franciscus heeft een Heilig Jaar van de Barm­har­tig­heid uitgeroepen, beginnend op vrijdag 8 december 2015 (Hoogfeest van Maria Onbevlekte Ontvangenis, tevens 50 jaar na het afsluiten van Vaticanum II) en eindigend op zondag 20 november 2016 (Hoog­feest van Christus, Koning van het Heelal).

Zaterdag 11 april publi­ceerde de paus de Bull Misericordiae Vultus met de aan­kon­di­ging van het Heilig Jubeljaar van de Barm­har­tig­heid.

Logo voor het Jubeljaar

Het logo voor dit jubileum­jaar is ontworpen door de Sloveense jezuïet en kunste­naar Marko Ivan Rupnik. Het vermeldt het motto: ‘Barmhartig zoals de Vader’, ontleend aan het Lucas­evangelie (Lc. 6, 36 – “Weest barm­hartig, zoals uw Vader barmhartig is”)

Het logo toont een Christus­figuur met kruis­wonden die een verloren man op zijn schouders draagt, tegen de achter­grond van een kruis en drie blauwe ovalen in diverse tinten. Opvallend is dat het rechter­oog van de 'Goede Herder' en het linkeroog van de gedragen persoon in elkaar overlopen. Christus ziet met de ogen van Adam en Adam met de ogen van Christus. Iedere persoon ontdekt in Christus, de nieuwe Adam, zijn of haar eigen mense­lijk­heid en toekomst.

Opening heilige deur Sint-Jans­kathedraal ’s-Hertogen­bosch

Tijdens de viering van 10.00 uur op zondag 13 december 2015 zal in de Sint-Jans­kathedraal van ’s-Hertogen­bosch de start van het Heilig Jaar van de Barm­har­tig­heid worden gevierd met het openen van de heilige deur door Mgr. R. Mutsaerts.

Omdat op 8 december 2015 het jaar van Barm­har­tig­heid begint, zal de kerststal dit jaar in het teken van barm­har­tig­heid staan. Dit thema komt in de kerststal heel duidelijk tot uitdrukking door de poort van barm­har­tig­heid, de Heilige Deur, die de scheidslijn vormt van het Oude naar het Nieuwe Testament. In het gedeelte van het Nieuwe Testament zal de traditionele kerststal te zien zijn met Jezus, de geboorte van Gods Barm­har­tig­heid op aarde, Maria en Jozef, de herders, etc. Uiteraard komt er ook een grote icoon van het kersttafereel.

Geert Hüsstege bouwt dit jaar aan de kerststal in de Sint-Jans­kathedraal. Over de poort vertelt Geert: “De Heilige Deur in de Sint-Jan wordt op zondag 13 december tijdens de viering van 10.00 uur geopend. Hij zal dan het hele jaar van barm­har­tig­heid in de Sint-Jan blijven staan, ook als de kerststal weer is afgebroken. Deze Deur heeft een timpaan waarin de icoon van de Goede Herder wordt geplaatst.”

Meer informatie

 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Disclaimer