Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommellink naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Zestigjarig jubileum Sint Martinuskerk Kerkdriel

gepubliceerd: donderdag, 18 juni 2015

“Voor mij is de Sint Martinus­kerk in Kerkdriel het mooiste kerkgebouw van de Bommelerwaard. In de veertien jaar dat ik er woonde en werkte, ben ik haar kwaliteiten meer en meer gaan ontdekken en waarderen.”

“De basilicastijl geeft een bijzondere sfeer aan het gebouw. De vierentwintig in steen uitgehouwen Bijbeltaferelen rond het priesterkoor zijn de moeite van het bekijken meer dan waard. De achtkantige doopkapel aan de zijkant van het gebouw en het prachtige orgel, vakkundig bespeeld door een briljant organist: Het zijn de vele rijkdommen van de geloofs­gemeen­schap die hier in de Sint Martinus­kerk samenkomt.” Bevindingen en ervaringen van wijlen pastor van den Brom. Hij verwoordde dit bijzonder treffend bij het vijftigjarig jubileum van deze kerk.

Als je voor het eerst een gebouw bezoekt, word je soms sterk getroffen door het vakman­schap en de liefdevolle zorg waarmee zo’n bouwwerk tot stand is gekomen. De Sint Martinus­kerk is een dergelijk gebouw en één van de fraaiste basilica kerken die in de jaren vijftig in de Bommelerwaard is gebouwd. Een waardig monument! De eigenlijke bouwopdracht dateert al van 1946. In maart 1952 werden de eerdere plannen met nieuwe energie opgepakt door de toenmalige bouwpastoor, die zijn streven in mei 1955 met succes bekroond zag. Een geheel herbouwde kerk met toren en al voor Kerkdriel.

Ongetwijfeld zijn er in de loop van deze zestig jaar veel parochianen die een bijzondere band hebben gekregen met deze Martinus­kerk. Zij gaven elkaar het jawoord. Honderden kinderen zijn er gedoopt. Zij vierden hun eerste communie en werden er gevormd. De kerkelijke feesten zijn er gevierd. Ook vieringen bij gelegenheid van jubilea waren talrijk. En in deze kerk hebben we ook van veel dorpsgenoten afscheid moeten nemen.

We maken een sprong naar het heden en belanden in januari 2013. Een belangrijk moment waarop de fusie van de zeven parochies in de Bommelerwaard een feit werd. In het kloppend hart van deze nieuwe parochie, de Heilige Franciscus­parochie, neemt de Sint Martinus­kerk een speciale plaats in. Zij is immers aangewezen als de centrale kerk.

De parochie Sint Martinus kan sinds jaar en dag rekenen op een grote groep trouwe vrijwilligers. Een tweehonderdtal parochianen zet zich, ieder op eigen wijze en met eigen talenten met veel enthousiasme in om gezamenlijk te werken aan een bloeiende en levende parochie­gemeen­schap. Zij worden in de jaarlijks terugkerende Vrijwilligers­viering op zondag 28 juni aanstaande extra in het zonnetje gezet.

Laten wij hopen dat dit jubileum een feest zal zijn, niet alleen voor de vrijwilligers in deze geloofs­gemeen­schap, maar voor iedereen die zich betrokken voelt. Natuurlijk staat de kerkdeur van de Sint Martinus­kerk wagenwijd open op zondag 28 juni om 11.00 uur. Iedereen is van harte welkom! Na deze viering is er een muzikaal optreden van DES en daarna een gezellig samenzijn met een feestelijk tintje in het parochie­centrum aan de Hertog Arnoldstraat 57b. Dat mag u zeker niet missen!

(geschreven door Gerry Verhoeven en verschenen op woensdag 17 juni 2015 in Het Carillon)

 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Disclaimer