Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel


link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Vredestichter zijn... Taizé in Riga

gepubliceerd: donderdag, 16 oktober 2014
foto: Dace Salmane
Oecumenische Taizé-ontmoeting in de kerk van Riga, Letland
Oecumenische Taizé-ontmoeting in de kerk van Riga, Letland

Een reis maken is je inleven in de ander. Jongeren namen deel aan de oecumenische Taizé-ontmoeting in Riga. Het is een brug bouwen van vriend­schap. Met een paar jonge mensen uit Nederland namen we deel als vrijwilliger in de Taizé-ontmoeting. Meehelpen waar kan. Waarom eigenlijk?

Tijdens mijn theologiestudie ben ik geraakt door de enorme gastvrijheid van een klooster in het Franse Bourgondië. Duizenden jongeren trekken er naar de naastgelegen camping toe in de zomer. De broeders van Taizé trekken ook naar grote steden in Europa en dagen er mensen uit tot gastvrijheid, vertrouwen en eenvoud van leven: “heb je een paar vierkante meter over, dan kun je al een jongere ontvangen”. Jongeren delen hun twijfel en geluk alsof ze elkaar al jaren kennen.

Duizend jongeren, vooral uit Oost Europa, woonden in gastgezinnen in Riga. In de meditatieve Taizé-viering in de Sint Petrus­kerk te Riga, zaten we tweemaal per dag samen op de kale grond. We zongen eenvoudige Taizé-liederen. De Lutherse kerk kent deze traditie al langer. In de katholieke kerk is deze manier van vieren nog niet zo ingeburgerd. In Riga hielpen we deze keer namens de katholieke kerk met de vieringen voorbereiden, de kerk inrichten, een workshop geven. Zo konden we mooi vertellen over het uitwisselingsproject dat we daar een jaar geleden hebben opgestart: het huis van de eenheid. Dat is een door Letse jongeren opgeknapt appartement mid­den in Riga. Jongeren organiseren er nu zelf open activiteiten en tonen de stad aan Nederlandse gasten die in het huis verblijven. Het heeft nu een Nederlandse website: www.pastoorke.nl

Taizé meemaken is als het vieren van Pasen. Vrijdag trekken jongeren naar het kruis van Taizé. En zaterdag­avond wordt het paaslicht doorgegeven door kinderen. Een teken van nieuw vertrouwen. De abt van het klooster, frère Aloïs, sprak daar op de slot­avond over tegen de achtergrond van de oorlog in de Oekraïne: “Sommigen van jullie zijn diep bedroefd om de heersende conflicten in hun landen. We worden geconfronteerd met geweld, oorlog en ziekten. Als conflicten uitbreken, is het vaak al te laat. De spiraal van haat en wraak is heel moeilijk te doorbreken. De wonden zijn dan vaak te diep om vrede te vinden. Hoe kunnen we dus onze ogen openen, om samen zicht te krijgen op hoe conflicten tot stand komen? Conflicten tussen bevolkings­groepen liggen altijd op de loer, dus eerst zullen de harten moeten veranderen. Dit betekent voor ons, dat we steeds gevoeliger worden voor hen die gekwetst naast onze wegen liggen. Immers het vertrouwen in de oneindige liefde die God voor ieder mens heeft, is de bron van menselijke solidariteit. Ga niet onder in je bitterheid of vernedering. Onoplosbare situaties in de wereld doen juist een appèl op ons, om ons vertrouwen in Christus te verdiepen. Zonder een vernieuwd vertrouwen in Christus, zullen we niet in staat zijn om de keten van geweld te doorbreken. Vertrouwen wordt versterkt als we niet te snel reageren op harde woorden.

Het is de Heilige Geest, die in ons is, die ervoor zorgt, dat de bron van liefde en vrede stroomt in ons hart. Zeg ‘ja’ tegen het geheim van je hart, dat kan de aarde veranderen. Laten we daarom Maria's ja niet vergeten. Geen van haar buren zou ooit hebben vermoed dat door haar ja, Christus geboren werd onder ons. Ook wij kunnen onopvallend beginnen met ja te zeggen. We ontvangen dan de vrede van God in ons hart. Wees eerst zelf blij met de vrede van God, dan pas kunnen tirannen worden verdreven. De verrezen Heer, heeft haat, geweld en dood, overwonnen en komt ons tegemoet met: ‘Vrede zij met u’. Die vrede begint eerst dichtbij in onze dagelijkse relaties met onze dierbaren. Durf ik ‘instrument van vrede’ te worden?”

Wil je ook zelf een keer deelnemen aan zo’n ontmoeting.
Raadpleeg dan de website: www.taizé.fr

Of ga een keer mee naar een jongeren­viering in de stijl van Taizé: www.taizeindenbosch.nl

Stefan Schevers

 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Disclaimer