Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommellink naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Preek of buut???

gepubliceerd: maandag, 3 maart 2014
Preek of buut???

Het is maart 2014. In politiek Nederland is nogal wat te doen over ‘de zorg’. Verzorgingshuizen worden gesloten, de familie moet bijspringen in de zorg en de zorg­kosten rijzen de pan uit. In de evangelielezing in het weekend van Carnaval (Mattheus 6, 24 – 34) heeft Jezus het ook over ‘zorgen’. Voor emeritus-pastor van Bronkhorst was dat aanleiding om in plaats van een gedegen preek een buut te houden over de ‘zorg’. In de Carnavals­viering in Ammerzoden viel dat heel goed in de smaak. Daarom willen we u deze ‘buut’ niet onthouden.

Het is pas een paar weken geleden dat Prins Carnaval en zijn adjedant zich nogal zorgen maakten over de verzorging van de zielzorg met Vastenaovend. Het baarde hen zorg dat die zorg­trekkers uit het verzorgings­gebied van De Bommelerwaard niet wisten of er een kraamverzorgster was ingehuurd om ervoor te zorgen dat de pasgeboren Carnavalskrant zorgvuldig bezorgd zou worden bij hen die in zorgwekkende toestand in het verzorgingshuis waren opgenomen en aldaar, vanuit hun zorg, zich geen zorgen maakten voor de dag van morgen. De zorg­verzekering had intussen laten weten dat het voor hen een voorwerp van zorg was dat er zorg besteed zou worden aan het uitspreken van bezorgdheid voor hen die bezorgd zijn om op tijd voor het eten te zorgen. De prins dacht: ‘dat zal me een zorg zijn!’, de adjedant zei: ‘wie dan leeft, die dan zorgt’ en de geestelijk verzorger, die erbij gehaald was, sprak: ‘dat is iets van later zorg’.

Toen kwamen ineens de zieken- en bejaarden­verzorgster op de proppen samen met de kinder-verzorgster, de interieur­verzorgster, de bloemen­verzorgster en de dieren­verzorgster. Zij wilden in onze verzorgings­staat de zorg wel op zich nemen voor allen die in deze zorg­maat­schappij niet hoeven te zorgen voor geld, baby’s of kinderen. De zorgwet regelt immers wel dat alle mensen in zorg­centra er verzorgd uitzien door het inzetten van mensen met verzorgende beroepen. Die mensen gaan zorgvol en zorgzaam om met allen die in de zorgen zitten en daarom is er geen reden tot bezorgd­heid, want iedereen kan goed voor zichzelf zorgen. Dat neemt niet weg dat mensen die een zorgeloos leven leiden toch vastzitten aan allerlei vormen van zorg: tand- en mond-verzorging, voet- en lichaams-verzorging, gezichts­zorg, nagelzorg, haar­verzorging en hand­verzorging.

Maar goed dat er in de zorgsector zoveel mensen zijn om gestalte te geven aan de zorg­voorziening. Zij zorgen ervoor dat de meeste mensen geen zorg kennen en dat ze een zorgeloos leven kunnen leiden dankzij jeugdzorg, gezinszorg, buurtzorg, thuiszorg, kraamzorg, zieken- en ouderen-zorg. En wat voor zorgen maken we ons nog meer?

En als we alles gehad hebben, zeggen we: dank voor al uw goede zorgen!
Maar tegelijk vragen we: ‘Is er nog nazorg?’

Die Jezus van Nazareth zei het niet voor niets: “Maak je geen zorgen voor de dag van morgen. Die zorgt wel voor zichzelf! Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen zorg!”

Daarom Prins en adjedant en alle Carnavalvierders: vergeet een paar dagen alle zorgen, zorg voor een goede sfeer… en blijf oe eige, blijf wie ge bent! Alaaf!

B.v.Bronkhorst ofm., Hedel

 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Disclaimer