Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Verslag bijeenkomst 2 oktober

H.H. Martinus en Barbara te Rossum

gepubliceerd: donderdag, 11 oktober 2012
Verslag bijeenkomst 2 oktober

De avond wordt geleid door Corné Nikkels, bege­lei­der van de fusie.
Namens het Bisdom zijn aanwe­zig: Mgr. Mutsaerts (hulp­bis­schop) en de heer P. Broe­ders (directeur-econoom)
Er zijn ongeveer 200 pa­ro­chi­anen aanwe­zig.

Opening

De avond wordt geopend door pastoor Van den Hout, die een korte be­zin­ning houdt. Ver­vol­gens heet Corné Nikkels alle aanwe­zigen welkom en neemt de agenda van de avond door.

Mosterd­zaadje

Aan de hand van de parabels van het mosterd­zaadje en het graan dat ontkiemt als de boer slaapt, trekt mgr. Mutsaerts pa­ral­lel­len met de hui­dige situatie in de r.k. kerk. Hij legt hierbij de nadruk op de groei­kracht van het geloof.

Ver­vol­gens neemt de heer Broe­ders het woord en licht aan de hand van een pre­sen­ta­tie het bisdom­be­leid toe.

Groeien in geloof, geloven in groei

In 2008 is er door het Bisdom een nieuw beleid ont­wik­keld, ge­for­mu­leerd in de nota: “Groeien in geloof, geloven in groei”. Het doel is pa­ro­chies om te vormen tot centra van geloof, waar een leven­dige/sterke geloofs­ge­meen­schap bestaat rondom de centrale kerk waar de weke­lijks/dage­lijks de eucha­ris­tie wordt gevierd, waarin een ieder zijn plek kan vin­den, met daaromheen een veel­heid aan plaat­se­lijke groepen en ac­ti­vi­teiten.

Hier tegen­over staat dat door een tekort aan pries­ters, pa­ro­chi­anen, vrij­wil­li­gers en finan­ciële mid­de­len het open­hou­den van alle kerk­ge­bouwen onhoud­baar wordt.

Er moet naast het finan­cieel beheren van de pa­ro­chie ook aan­dacht zijn voor de pa­ro­chi­anen, het werken aan en het vormen van een gelo­vi­ge ge­meen­schap. Daarom moet er gesne­den wor­den in de hoge kosten voor gebouwen (zou maximaal 40% van de begro­ting mogen zijn), het aantal kerken, het terug­bren­gen van het aantal zon­dags­vie­ringen (ook van­wege de groten­deels lege kerken) en het aantal ver­ga­de­ringen.

Om hiertoe te komen wor­den grotere pas­to­rale en bestuur­lijke een­he­den gevormd. Er zullen veel kerk­ge­bouwen moeten sluiten. Multi­func­tio­neel gebruik van de kerk­ge­bouwen is daarbij geen optie. Er moet wor­den voor­zien in een zo goed moge­lijke geo­gra­fische sprei­ding. Hierbij kunnen kleine kernen helaas niet wor­den ontzien.

Dit vraagt van de pa­ro­chies een inzet tot het bun­de­len van de krachten en, reke­ning hou­dend met toe­koms­tige ont­wik­ke­lingen, een soli­da­ri­teit tussen de pa­ro­chies.

Wat betekent dat voor de Bom­me­ler­waard?

De finan­ciële stand van zaken in de PEB valt op dit moment nog mee. De ver­wach­tingen zijn echter min­der roos­kleu­rig. Het tekort zal in de ko­men­de jaren oplopen door een teruggang aan kerkbijdragen en eigen vermogen. Daarom is slui­ting van kerk­ge­bouwen onvermij­de­lijk.
Onder­bou­wing voor­ge­no­men besluit:

  • Kerkdriel is de grootste pa­ro­chie met de meeste actieve pa­ro­chi­anen, het heeft ook een betrekke­lijk guns­tige lig­ging ten opzichte van andere pa­ro­chies
  • Vanuit een sprei­ding van kerk­ge­bouwen valt te pleiten voor de volgende kernen: Kerkdriel, Zalt­bom­mel en Am­mer­zo­den
  • Volgens de finan­ciële prognose (wat is op termijn betaal­baar) zou­den alleen Kerkdriel en Zalt­bom­mel open kunnen blijven.
  • Velddriel is een kleine, maar rela­tief sterke geloofs­ge­meen­schap

Bij de keuze welke kerk­ge­bouwen gesloten moeten wor­den is reke­ning gehou­den met de staat van het on­der­houd, of er een actieve begraaf­plaats is, wat de moge­lijk­he­den zijn voor herbestem­ming en wat de uit­stra­ling is van het kerk­ge­bouw.

Prak­tisch houdt dit in dat Kerkdriel de centrale kerk wordt, Zalt­bom­mel wordt de tweede kerk, de kerken van Rossum en Hedel zullen wor­den gesloten, de kerk van Alem wordt een kapel­kerk waarbij echter geen uitgaven voor groot on­der­houd mogen wor­den gedaan.

In 2015 zal de stand van zaken rondom de kerken van Velddriel en Am­mer­zo­den wor­den heroverwogen.

Bij de slui­ting van een kerk­ge­bouw wordt de kerk ont­trok­ken aan de ere­dienst. Er kunnen dan geen uit­vaar­ten, dopen of andere vie­rin­gen meer plaats­vin­den in het gebouw. Het behoud van het gebouw is geen doel op zich. Bij verkoop van het kerk­ge­bouw moet dit minstens de waarde die het perceel ver­te­gen­woor­digt opbrengen. De opbrengsten van de verkoop gaan naar de pa­ro­chie, niet naar het Bisdom. Het weg­ge­ven van de kerk is geen optie, ook wil het bisdom niet dat er een groot hek rondom een ver­val­lende kerk staat. Omdat er een verruimd herbestem­ming­be­leid is vanuit het Bisdom zijn er meer moge­lijk­he­den, in beginsel wordt er bij verkoop uit­ge­gaan van een erfpacht­con­struc­tie.

Waar moet de nieuwe pa­ro­chie H. Fran­cis­cus voor staan?

De pa­ro­chie als thuis, ongeacht de keuze van het kerk­ge­bouw. Het verlies en de rouw om het ver­dwij­nen van de gelo­vi­ge ge­meen­schappen moet hier­bin­nen een plaats krijgen en er moet een thuis wor­den gebo­den. De pa­ro­chie blijft in alle plaatsen aanwe­zig via diverse vormen van pas­to­rale zorg hierbij zijn de vrij­wil­li­gers cruciaal.

Pauze

Reacties:

  • Is er in het voor­ge­no­men besluit nog ruimte voor aanpas­singen? De vraag is nu of in het uit­ein­delijke besluit van de bis­schop over de kerk­slui­tingen niet meer ruimte vanuit het bisdom kan wor­den gegeven om een de­fi­ni­tieve kapel­sta­tus voor de toe­komst te behou­den. Er moet meer onder­zoeks­ruim­te aan het bestuur wor­den gegeven be­tref­fen­de Am­mer­zo­den en Velddriel.
    Hierop komt niet een dui­de­lijk ant­woord.
  • Wanneer de zeven kerken apart nu niet in finan­ciële nood verkeren, waarom is er dan bij fusie wel sprake van finan­ciële problemen?
    Er is nu sprake van een beperkt verlies van alle ge­za­men­lijke pa­ro­chies. Er wordt reke­ning gehou­den met de finan­ciële prognoses zoals opge­steld door het Bisdom en lagere in­kom­sten uit gezinsbijdragen. Bezuinigen kan enkel door te besparen op personeel en gebouwen.
  • Hoe denkt men in de centrale kerk wel jon­ge­ren te kunnen trekken?
    Ook het bisdom heeft hier­voor niet een pasklare oplos­sing. Jon­ge­ren zijn bezig met andere on­der­wer­pen maar zoeken wel een plek waar zij andere jon­ge­ren kunnen ont­moe­ten die het­zelfde geloven als zij. Hier­voor moet het pas­to­raal team zelf ac­ti­vi­teiten ont­wik­ke­len.
  • Waarom is de bis­schop zelf niet geko­men om het besluit toe te lichten?
    De bis­schop is in dezen ver­te­gen­woor­digd door de hulp­bis­schop die in zijn naam spreekt.
  • Pa­ro­chie Rossum pleit bij monde van mevrouw van Doorn met klem voor het open­hou­den van hun pa­ro­chie. Er is geen sprake van finan­ciële tekorten en het gebouw is in goede staat. Daar­naast wijzen zij erop dat bij het sluiten van het kerk­ge­bouw een deel van de ge­meen­schapszin zal ver­dwij­nen. Ook is het al de tweede kerk­slui­ting die deze pa­ro­chie te ver­werken krijgt, de Hurwenense kerk is reeds enige jaren gele­den gesloten. De pa­ro­chie vraagt dan ook of de kerk niet behou­den kan blijven als kapel­kerk.
    Mgr. Mutsaerts geeft aan dat de sociale functie van de kerk inder­daad van groot belang is. Het hou­den van een kapel­func­tie voor de kerk in Rossum lijkt hem echter geen haal­ba­re kaart.
  • Vervoer van ouderen die zelf geen auto hebben?
    Pa­ro­chi­anen kunnen dit onderling regelen.
  • Wanneer er op korte termijn geen herbestem­ming gevon­den kan wor­den voor de kerk van Hedel kan deze dan open blijven tot er wel een herbestem­ming is gevon­den?
  • Waarom wor­den niet alle vijf kerken tege­lijk gesloten?
    Er is gekozen voor een fase­ring in de kerk­slui­ting om alle pa­ro­chies recht te doen.
  • Wat gebeurd er met de inventa­ris wanneer een kerk­ge­bouw wordt gesloten?
    Dit hangt af van een aantal factoren: cultuur­his­to­ri­sch belang en belang voor de pa­ro­chie. De inventa­ris (of een deel daar­van) kan wor­den gebruikt in een van de kerk­ge­bouwen die open­blij­ven, kan in een andere kerk elders in Neder­land een nieuwe bestem­ming vin­den of een museale bestem­ming krijgen. Wanneer de kerkinventa­ris niet van grote cultuur­his­to­ri­sche waarde is en Neder­land mag verlaten kan zij een nieuwe bestem­ming vin­den in het bui­ten­land. (Oekraïne, Do­mi­ni­caanse Republiek …)
  • Wat gebeurt er met het kerkhof bij slui­ting van het kerk­ge­bouw?
    Het kerkhof blijft open.
  • Waar moeten pa­ro­chi­anen van de sluitende kerken heen?
    Er is de afgelopen jaren al veel gewerkt aan ver­dere samen­wer­king tussen de pa­ro­chies, dit moet nu ver­der wor­den door­ge­zet. De erva­ring leert dat wanneer er geen nood­zaak is tot toe­na­de­ring men deze on­vol­doen­de zoekt.
  • Is er ook overwogen met een ander kerk­ge­noot­schap het gebouw te delen?
    Dit zou op zich moge­lijk zijn maar vormt geen oplos­sing van het probleem.

Oproep tot steun

Aan het einde van de bij­een­komst doet pastoor Van den Hout een oproep aan alle pa­ro­chi­anen om zich te willen blijven inzetten voor de nieuwe pa­ro­chie. Het slagen van de nieuwe pa­ro­chie kan alleen met steun van alle pa­ro­chi­anen.

De bij­een­komst wordt om 22.30 uur gesloten.





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer