Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Brief over de fusie

Dinsdag 2 oktober - Toelichtingbijeenkomst in Rossum

gepubliceerd: donderdag, 6 september 2012
Brief over de fusie

Deze week wordt in de zeven pa­ro­chies van de Bom­me­ler­waard een brief verspreid met meer in­for­ma­tie over de aan­ko­mende fusie. “In de bij­ge­voegde brief hebt u kunnen lezen over de gevolgen van de samen­voe­ging van onze zeven Bom­me­ler­waardse pa­ro­chies, tot één nieuwe Fran­cis­cus­pa­ro­chie.”

Behalve de beslis­sing dat per 1 januari 2013 de nieuwe H. Fran­cis­cus­pa­ro­chie zal wor­den opgericht, staat in de brief ook het voor­geno­men besluit over het gebruik van de kerk­ge­bouwen.

Tege­lijk met de brief van bestuur en pastores wordt een brief van waar­ne­mend pastoor Van den Hout verspreid met daarin een uit­no­di­ging voor een in­for­ma­tie­bij­een­komst op dins­dag 2 ok­to­ber in Rossum. Enkele leden van de bis­dom­staf zullen de voor­ge­no­men besluiten komen toelichten en alle pa­ro­chi­anen van de Bommeler­waardse pa­ro­chies zijn hierbij van harte uit­ge­no­digd.

Hier­on­der zijn de twee brieven toe­ge­voegd.

Sint Fran­cis­cus­paro­chie i.o.

Hertog Arnold­straat 57 B
5331 XG  Kerkdriel

Kerkdriel, 5 sep­tem­ber 2012

Aan de pa­ro­chi­anen van de zeven pa­ro­chies
van de Pas­to­rale Eenheid Bom­me­ler­waard,

An­der­half jaar gele­den heeft het bestuur van de Pas­to­rale Eenheid het besluit geno­men per 1 januari 2013 te fuseren tot “pa­ro­chie nieuwe stijl”, zoals be­schre­ven in het beleids­plan van de bis­schop “Groeien in geloof, geloven in groei”. In de voorbije maan­den heeft het (unie)bestuur die fusie voor­be­reid; u bent daarover geïn­for­meerd tij­dens  een gespreks­ronde in de zeven pa­ro­chies in het najaar van 2011, en in een brief, die op 12 juli van dit jaar is verspreid in de zeven pa­ro­chies.

In die brief laat het bestuur weten, dat het het eens gewor­den is over een voorstel aan de bis­schop over welke kerken in de nabije toe­komst gesloten moeten gaan wor­den, met het oog op een finan­cieel gezonde pa­ro­chie.

Een brief met het voorstel over de te sluiten kerken is op 6 juli 2012 naar de bis­schop verstuurd en kort daarna al heeft het bestuur een ant­woord van de bis­schop ont­van­gen.

De situatie in de Bom­me­ler­waard is niet zo een­vou­dig: aan de ene kant is (gelukkig!) in geen enkele pa­ro­chie sprake van acute finan­ciële problemen, maar ander­zijds hebben de zeven pa­ro­chie ge­za­men­lijk een tekort, dat ieder jaar groter wordt. Net als in andere pa­ro­chies zien we de ten­dens dat in­kom­sten dalen en uitgaven stijgen. Dat kan niet goed gaan op den duur! De bis­schop kiest ervoor om nu het nog kan in te grijpen (niet alleen in de Bom­me­ler­waard, maar “bisdombreed”) en waar nodig kerk­ge­bouwen te sluiten. Hij wil niet wachten tot het te laat is (lees: tot alle geld op, en er niets meer moge­lijk is).

Voor pa­ro­chi­anen is het sluiten van kerk­ge­bouwen heel ingrijpend: iedere kerk hier in de Bom­me­ler­waard heeft een ge­schie­de­nis van vele hon­der­den jaren. Bovendien, iedere kerk hier is in de goede zin van het woord een echte “dorps­kerk” (uitgezon­derd Zalt­bom­mel dat een “streek­paro­chie” is), dat wil zeggen, de kerk staat mid­den in de samen­le­ving van het eigen dorp, en is daar hecht mee verbon­den.

De bis­schop komt in zijn brief van 20 juli 2012 (van­wege de vakantie wordt de inhoud van deze brief nu pas verspreid) tot het volgende voor­ge­no­men besluit, op basis van het voorstel van het bestuur. Het is een “voor­ge­no­men besluit”, dat wil zeggen er kan nog over ge­spro­ken wor­den, er kan nog iets ge­wij­zigd wor­den, maar de bis­schop maakt wel dui­de­lijk dat er dan hele sterke argu­menten gevon­den zullen moeten wor­den.

Het voor­ge­no­men besluit luidt als volgt:

  1. De bis­schop wil de­fi­ni­tief per 1 januari 2013 de H. Fran­cis­cus­paro­chie in de Bom­me­ler­waard oprichten, die bestaat uit de zeven pa­ro­chies die nu de Pas­to­rale Eenheid Bom­me­ler­waard vormen.
  2. Als paro­chie­kerk (centrale kerk) wordt de H. Martinus­kerk in Kerkdriel aangewezen, tweede kerk in de Bom­me­ler­waard wordt de H. Martinus­kerk in Zalt­bom­mel.
  3. Het sluiten van kerk­ge­bouwen acht de bis­schop onvermij­de­lijk: per 1 juli 2013 zal de H. Wil­li­brordus­kerk in Hedel en per 1 sep­tem­ber 2013 zal de HH. Martinus- en Barbara­kerk in Rossum gesloten wor­den.
  4. De H. Hubertus­kerk in Alem krijgt per 1 mei 2013 een kapel­sta­tus, dat wil zeggen, dat hij niet meer in het weekend gebruikt wordt, maar vooralsnog wel be­schik­baar is voor bij­zon­dere vie­rin­gen (doop, eerste communie en vormsel, uit­vaar­ten, en andere bij­zon­dere gelegen­he­den).
  5. In 2015 zal – mede af­han­ke­lijk van de finan­ciële situatie van de nieuwe pa­ro­chie op dat moment – besloten wor­den over het al dan niet handhaven van de H. Wil­li­brordus­kerk in Am­mer­zo­den en de H. Martinus­kerk in Velddriel.
    De bis­schop zelf meent dat voor de kerk in de Bom­me­ler­waard over tien jaar twee kerk­ge­bouwen voldoende zullen zijn.
    De bo­ven­staande data zijn onder voorbehoud. Indien zich een aan­trek­ke­lijke moge­lijk­heid zou voordien om de genoemde kerken een herbestem­ming te geven, kan van deze data wor­den afgeweken.

De bis­schop wil zijn voorstel graag komen toelichten. Op dins­dag 2 ok­to­ber a.s. komt een dele­ga­tie van het bisdom naar de Bom­me­ler­waard. Om 20.00 uur is er dan een bij­een­komst in de HH. Martinus en Barbara­kerk van Rossum, waarvoor alle pa­ro­chi­anen van de zeven pa­ro­chies wor­den uit­ge­no­digd.

Een aparte uit­no­di­ging voor deze bij­een­komst is hier bij­ge­slo­ten. 

Tenslotte merkt de bis­schop in zijn brief op, dat het sluiten van kerk­ge­bouwen voor de betrokken pa­ro­chi­anen een heel pijn­lijk proces is. Dat vraagt van de pa­ro­chi­anen een ommezwaai in hun denken: niet meer vanuit de van­zelf­spre­kend­heid van het eigen kerk­ge­bouw, maar vanuit het besef wat we nu met elkaar een kerk moeten gaan opbouwen, die de hele Bom­me­ler­waard omvat.

Voor de plaatsen die (voorlopig) hun kerk­ge­bouw behou­den, wordt de vraag: hoe kunnen wij ons openstellen voor de pa­ro­chi­anen die hun eigen kerk­ge­bouw verliezen?

Voor de plaatsen waarin het kerk­ge­bouw gesloten wordt, wordt de vraag: hoe kunnen we – ook zon­der kerk­ge­bouw – met elkaar kerk zijn en eigen ker­ke­lijke ac­ti­vi­teiten blijven ontplooien (denk dan bij­voor­beeld aan: ouderen­vie­ringen, zieken­be­zoek, sacra­menten­voor­be­rei­ding, oecumene, ...).

“De kogel is door de kerk”, zou­den we kunnen zeggen. Er ligt een voor­ge­no­men besluit, dat nu in het bestuur en in de zeven pa­ro­chies be­spro­ken kan gaan wor­den. Na het overleg van 2 ok­to­ber zal het bisdom – op basis van de ont­van­gen reacties - een de­fi­ni­tief besluit nemen. Maar de nieuwe Heilige Fran­cis­cus­paro­chie gaat per 1 januari 2013 van start ook als er zich on­ver­wachte problemen voordoen bij de besluit­vor­ming aan­gaande de kerk­ge­bouwen.

Het moge dui­de­lijk zijn: de ko­men­de weken en maan­den zullen voor niemand van ons ge­mak­ke­lijk zijn. maar er is geen andere weg. We hopen daarbij ook op uw steun te kunnen rekenen, omwille van de toe­komst van de kerk in de Bom­me­ler­waard,

met vrien­de­lijke groet,

Bestuur en Pastores
van de Pas­to­rale Eenheid Bom­me­ler­waard

Sint Fran­cis­cus­paro­chie  i.o.

Hertog Arnold­straat 57 B
5331 XG  Kerkdriel

Kerkdriel, 5 sep­tem­ber 2012

Aan de pa­ro­chi­anen van de zeven pa­ro­chies
van de Pas­to­rale Eenheid Bom­me­ler­waard,

Beste mensen,

In de bij­ge­voegde brief hebt u kunnen lezen over de gevolgen van de samen­voe­ging van onze zeven Bom­me­ler­waardse pa­ro­chies, tot één nieuwe Fran­cis­cus­paro­chie.

De bis­schop heeft een voor­ge­no­men besluit geno­men over de fusie en de daaraan verbon­den nood­zaak kerken te sluiten.

Op dins­dag 2 ok­to­ber komen enkele leden van de bis­dom­staf naar de Bom­me­ler­waard om het voor­ge­no­men besluit toe te lichten, en met ons in gesprek te gaan over onze reacties en vragen.

Voor dit gesprek willen wij u graag uit­no­di­gen. Het zal plaats­vin­den in de kerk­ruim­te van de HH. Martinus- en Barbara­kerk, aan het Mgr. Bekkers­plein in Rossum. De bij­een­komst begint om 20.00 uur en we hopen de bij­een­komst te sluiten rond 22.00 uur.

U bent van harte welkom! Aanmel­ding vooraf is niet nodig. Mocht u onverhoopt verhin­derd zijn, dan kunt u uw vragen/opmer­kingen/sug­ges­ties ook schrifte­lijk door­ge­ven aan het alge­meen se­cre­ta­riaat.

Dat kan op bo­ven­staand post­a­dres of op het mail­a­dres: info@katho­liekbommeler­waard.nl

Hope­lijk tot ziens op 2 ok­to­ber in Rossum,

Namens het bestuur van de Pas­to­rale Eenheid,

R. van den Hout, waar­ne­mend pastoor





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer