Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommellink naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Pastoor Van den Hout neemt bisschopszetel in bezit

Noordelijkste bisdom heeft weer een bisschop

gepubliceerd: zaterdag, 3 juni 2017
foto: Frame LIVE uitzending KRO
Pastoor Van den Hout neemt bisschopszetel in bezit

Tijdens een plechtige Eucharistie­viering in de Sint Jozef­kathedraal te Groningen is dr. C.F.M. van den Hout tot bisschop gewijd en heeft hij de Bisschopszetel van Groningen-Leeuwarden in bezit genomen.

In de volgepakte kathedraal waren de 700 gelukkigen die een toegangskaart hadden kunnen bemachtigen plus vele bisschoppen en priesters getuige van de inbezit­name van de ruim een jaar vacante bisschopszetel van Bisdom Groningen-Leeuwarden. Ook pastor Stefan Schevers, diaken Sacha Steijaert, pater Bertus Bus en enkele parochianen waren naar het Noorden getrokken.

Overweging

Eigenlijk had hij gedacht dat hij in een situatie van krimp weer gewoon pastoor in Brabant zou worden. Alle hens aan dek. Maar verrassend genoeg is hij vanaf dit weekend bisschop in het Noorden. Hij zei te geloven in de eenheid van kerk en geloof. Geloven is doorgegeven. Het past binnen een levende context. Het gaat erom reëel te zijn. Niet al te overdreven verwachtingen, maar ook ons niet te veel vastklapen aan wat nog wel hebben. Geduldig verdragen, gewoon doen wat we moeten doen in de situatie die ons gegeven is.

Ron heeft een anker in zijn wapen staan. Kardinaal Eijk ging erop in. Hij verwees naar de Bijbel, naar de hebreeënbrief waar de notie hoop gezien wordt als “een anker van onze ziel”. We mogen koers houden in de wisselvalligheden en krimp. De hoop is sterker. Hij beval in die lijn ook aan elkaar geen verwijten te maken over en weer. Leef liever vanuit geduld waarmee we toewerken aan een nieuwe kerk.

Curriculum Vitae

Dr. van den Hout promoveerde in de theologie, gespecialiseerd in de exegese van het Oude Testament, met een proef­schrift over de Profeet Zacharias. Hij is een gewaardeerd docent Hebreeuws, Judaica en exegese van het Oude Testament aan verschillende priester­opleidingen in Nederland, onder meer aan het Sint-Jans­centrum.

Met Mgr. Van den Hout wordt een tweede oud-student van het Sint-Jans­centrum bisschop in Nederland. Mgr. Mutsaerts, overigens een wijdingsgenoot van Mgr. van den Hout, studeerde één jaar aan onze opleiding en was er later ook gedurende korte tijd conrector. Mgr. Van den Hout behoort tot de eerste groep priester­studenten die de hele opleiding aan het Sint-Jans­centrum volgden na de oprichting in 1987.

(de fotoserie bestaat uit enkele screenshots van de live uitzending door de KRO)

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Disclaimer