Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Geschiedenis Velddriel

gepubliceerd: donderdag, 13 oktober 2011

De eerste vermelding van katholiek leven in Velddriel komt uit de Middeleeuwen. Er is dan sprake van een kapel van de H. Antonius Abt. De priester die aan de kapel verbonden was, kon onderhouden worden uit de opbrengsten van de gronden die aan die kapel verbonden waren. Ook de school­meester werd uit die gelden betaald.

In de reformatietijd bleef de bevolking trouw aan het voorvaderlijke geloof. Dit kwam omdat er zo’n slechte weg was tussen Hedel en Velddriel. De protestanten uit Hedel hadden daardoor geen mogelijkheid om in hun buurdorp te komen preken. De Velddrielse school­meester begon trouwens, als er ‘protestantse predikers’ in het dorp kwamen, luidruchtig de rozenkrans te bidden.

Na de Franse Tijd kwamen er plannen om voor de Velddrielse katholieken een eigen parochie te stichten. Deze plannen werden op 16 november 1851 omgezet in daden. Velddriel werd een eigen parochie.

In 1856 werd de oude kapel gesloopt, waarna onder architectuur van H. v. Tulder een nieuwe kerk gebouwd werd. In 1858 werd het gebouw ingezegend. In 1945 bliezen de Duitsers de toren van dit gebouw op, waardoor het geheel onherstelbaar werd verwoest.

Eerst moest een noodkerk gemaakt worden. Het intensieve Velddrielse parochieleven met kerkelijke vieringen en processies kwamen zodoende weer op gang.
In 1953 verrees op deze puinhopen de huidige kerk. Deken Wehmeijer, al in de oorlog een standvastig geestelijk leider, was de bouwpastoor.

De kerk heeft een aangebouwde doopkapel, sacristie en een pastorie die via een overdekte gang vanuit de kerk bereikbaar is. Aanvankelijk was het de bedoeling om later alsnog een toren op de doopkapel te bouwen, maar vanwege funderingsproblemen is de toren uiteindelijk enkele meters verder geheel los van de kerk gebouwd. De toren is 38,5 meter hoog.


 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer