Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • ZaltbommelDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Priesterwijding

zondag, 22 mei 2016

Op 21 mei, de wijdingsdag van mijn vriend Pieter Zimmerman waren vele priesters in de kathedraal. Bijzonder, want we hebben beiden op dezelfde middelbare school gezeten, op gymnasium Beekvliet in Sint Michielsgestel. Voor het eerst deed daar Monseigneur De Korte de priesterwijding. Wat vertelde hij?!

Geen mens staat aan de bron van zijn eigen diepste verlangen om te kunnen ontdekken wat ie echt wil in het leven. Het is een zoektocht, waarin Hij ons als eerste heeft liefgehad. Hij vertelde daarom van een zoekend leven en verwees naar het evangelie: over de apostelen die afscheid moesten nemen van Jezus: zij zouden niet blijven zoeken want ze waren gevonden: “niet alleen dienaren zijn jullie, maar vrienden heb ik jullie genoemd”...! Hij heeft je uitgekozen als vriend, om vruchten voort te brengen die blijvend mogen zijn.

Mozes

Pieter Zimmermann en Stefan ScheversIn de eerste lezing zocht Mozes steun. Hij dacht even: waar ben ik toch aan begonnen. Ik ben met velen in de woestijn net uit Egypte vertrokken en wat nu? Hij kon het niet alleen, dan zou hij bezwijken... Maar hij was toch uitverkoren? Ja, maar de stem van de Heer was te groots. Hij kreeg echt steun, toen hij zich liet vinden in zijn beperktheid? Hij bad, en werd gehoord. Er kwam hulp. Zeventig oudsten van het volk kwamen hem helpen en kregen in een tent midden in de woestijn, een deel van de Geest van de Heer waarmee Mozes behept was. Wanneer heb jij je na een lange zoektocht je laten vinden?! Herken je die zoektocht ook bij de ander? En hoor je die Stem?

Wat is priesterschap?

Wat is priesterschap? Het is dienaar zijn. Juist in de context van deze tijd. Wat betekent dat? Het is ingaan in de wereld die opgaat in haar wantrouwen als dienaar van de hoop. Waar de wereld opgaat in wantrouwen, door de grote denkers van de 19e en 20e eeuw... denkers als Darwin, Nietzsche en Freud... komt de vraag naar God niet meer naar voren als vanzelfsprekendheid, maar slechts nog als een optie! Hoe wordt deze beperkte optie in jouw leven dan toch liefde. Je zult verwondering wekken Pieter... door er zomaar te zijn... Priester zijn... wat is dat? Het is man van gebed zijn. Al te gemakkelijk verzuipen we in de zakelijkheid van alles wat te doen staat. Nee, blijf dichtbij Christus. Ga op in je relatie met God, want leven is relationeel. Behoed je voor de verleiding van de wereld en wordt geen pure technocraat.

‘Man van de Schrift’

Wat betekent dat... man van de Schrift zijn. Het is niet eerst technisch denken met grootse exegeten. Het is eerst jezelf laten voeden door het Woord. Leven met de Bijbel, is leven zoals Jezus in vertrouwdheid met God. Want als je de Schrift leert liefhebben en er vertrouwd mee bent, leer je de Heer van de Schrift steeds beter kennen. Leer via de Schrift Hem kennen en lees hem dan in de relationele context van de Geest. Lees de Schrift in de Geest waarin die geschreven is, want de Geest zelf zal je alles in ‘herinnering brengen’ wat Hij u heeft willen leren... Kijk maar naar Maria als model. Zij zei overschaduwd door de Geest in alle eenvoud: laat aan mij maar geschieden naar Uw Woord. Als vanzelf komt dan een politiek programma erbij in de jubelroep van het magnificat. De armen worden verheven en de rijken gaan heen met lege handen. De wereld op zijn kop.

Diaconaal priesterschap

vlnr: Pieter Zimmermann, Mgr. De Korte en Gideon van MeeterenHet gaat om diaconaal priesterschap. Als priester ben je allereerst tot diaken gewijd. Vergeet dat niet. Verbind je maar met Peerke Donders als rolmodel. Leef voluit, want “wat je aan de geringste hebt gedaan, heb je aan Mij gedaan”. Een reliek van Peerke Donders werd op deze wijdingsdag geplaatst bij zijn beeld in de Bossche kathedraal. Heel bijzonder, want ook Peerke was een ex-Beekvlieter. Dat wist Monseigneur de Korte niet. Maar toeval bestaat niet.

Pastor Stefan Schevers

 

overzicht van bijdragen:
donderdag, 25 juli 2019Vakantie
dinsdag, 18 juni 2019Sacramentsdag
zaterdag, 8 juni 2019Pinksteren
woensdag, 29 mei 2019Hemelvaartsdag
vrijdag, 17 mei 2019Stemadvies
woensdag, 24 april 2019Zoete Moeder
donderdag, 18 april 2019Notre Dame
zondag, 14 april 2019Goede Week
donderdag, 7 maart 2019Askruisje
woensdag, 11 juli 2018Een waslijst afgewerkt
dinsdag, 8 mei 2018Een vlieger vanaf Hemelvaart
maandag, 26 maart 2018Opstaan in het licht van Pasen
donderdag, 15 februari 2018Aswoensdag óf Valentijnsdag?
woensdag, 6 december 2017Een Coca Cola malloot of het Kerstkind?
donderdag, 2 november 2017Allerzielen
maandag, 26 juni 2017Terugblik op mijn priesterwijding
zaterdag, 20 mei 2017Afscheid
dinsdag, 25 april 2017Een afbeelding van Christus verscheuren!
vrijdag, 17 maart 2017Minderheidskerk
zondag, 5 maart 2017Leen mij
vrijdag, 17 februari 2017Carnaval
dinsdag, 27 december 2016Vakantie tussen Kerstmis en Oud-en-nieuw
vrijdag, 18 november 2016Doordeweekse viering
dinsdag, 25 oktober 2016Allerheiligen en Allerzielen
zondag, 21 augustus 2016Bijzondere vondst Hedel
dinsdag, 9 augustus 2016Voor het ouderschap zijn geen opleidingen
maandag, 6 juni 2016Laatste Mis Hedel
zondag, 22 mei 2016Priesterwijding
donderdag, 31 maart 2016Een nieuwe bisschop
dinsdag, 23 februari 2016Ik heb al Pasen gevierd!
 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer