Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • ZaltbommelDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Drie koningen en een Zalig Nieuwjaar...

zaterdag, 3 januari 2015

Een gezegend nieuwjaar wensen we elkaar. We wensen elkaar soms met wensdromen naar een beter leven. Echter de boodschap van de Kersttijd vieren we! En we blijven lang “navieren” tot en met drie koningen. Want een beter leven opbouwen in onze wereld gaat niet zomaar even. Het is iets wat zich ontvouwt, geleidelijk.

Maar er zijn “zoveel tranen deze kerstmis”, zei de paus in zijn toespraak. Hij roept politieke leiders op zich toe te wijden aan dialoog, het overwinnen van de verschillen en te bouwen aan een duurzame wijze van echt samenleven. Maar ook in het begin al duurde het langer dat politieke leiders aankwamen.“De wijzen uit het oosten…” ze kwamen pas een hele tijd later. Waren ze vertraagd door een groot onheil in het oosten?  Uiteindelijk zien de koningen, die het goed voor elkaar lijken te hebben, met eigen ogen, degene die hen werkelijk kent. Nu spreekt niet meer de logica van manipulatie, een zucht naar geld of de buitenkant om een imago te kopen. De logica van het recht van de sterkste is doorbroken in een kribbe.

Drie koningen buigen voor de weerloosheid van de schoonheid, van de waardigheid van de nieuwe mens die in je gelooft. Want ieder heeft een basis en een doel nodig in het leven, een besef waardoor de liefde die wij als medemensen elkaar vrij kunnen schenken, blijvende betekenis heeft.Eerst zien we met de arme herders in wat de betekenis is, van de verlosser als vredevorst. Als mensen op kraamvisite komen, begroeten ze het Kind. We geloven in de toekomst. Niemand mag meer gevangen blijven in een wereld van diepe angst, om niemand te zijn. Koning Herodes was wel verblind door woede. Hij zag slechts een mogelijke concurrent in de verlosser. Maar hij kwam ook niet op kraamvisite. Hij raakte gevangen in het geweld.

Ook ons wordt echter dagelijks geweld als meer realistisch gepresenteerd dan dit nieuwe verhaal van de kribbe. Geweld in computerspelletjes, op de TV en het laatste nieuws op internet. Door zoveel geweld op de media, zou je het haast gewoon gaan vinden dat je kunt vergeten dat pijn pijn doet. Maar misschien is toch de verheerlijking van geweld niet het meest gevaarlijke, maar het wegmoffelen van destructieve structuren van geweld.

De laatste tijd zien we veel in het nieuws het geweld in het midden oosten. Maar stel je voor, je bent een gewoon een gelovige katholiek in Syrië of Irak, en je voorouders woonde er al duizenden jaren. En je ziet de rest van een nu hele kleine minderheid weggevaagd worden. Dan huil je om je Irakese stad Ninive waar eens profeet Jona naar toe werd gestuurd. Mosul noemde het nu overwegend Islamitische Irak de stad. Maar de vele christenen zijn de oorspronkelijke naam blijven gebruiken. Het was hun stamplaats, maar nu nog slechts een hunkering.

Ze zijn weggevaagd met 250 000 mensen bestolen van haard en huis, radeloos overgeleverd aan vluchtelingenkampen of de dood. Ze staan bloot aan gedwongen bekeringen, zelfs kinderen. Echt vluchten kan niet, want dat had je dan al lang gedaan. Het kost je bovendien tienduizenden euro’s en die had je “veilig” op de bank staan. Maar waar is nu je pinpas, je auto, je paspoort en je rijbewijs? En toch hebben we kerstmis gevierd in die wereld. Het lijkt bijna teveel. Maar ook Jezus werd geboren in een stal… ver van huis en haard. Ook hij moest meteen daarna op de vlucht slaan en gaan vertrouwen op de gastvrijheid van een vreemd land, Egypte.

We vieren van het nieuwe jaar, vertellen verhalen van hoop en geven elkaar de beste wensen. Deze feesttijd blijft ook nu een basis, een verhaal van een op anderen gerichte zijn. Stilstaan bij wie je echt dierbaar zijn. Het vertelt ook van Iemand die omwille van de liefde de wereld nabij wenst te zijn. Kerstmis is het verhaal van een ongelooflijk geschenk, waardoor we ons uit onze binnenwereld laten roepen. Het betekent het opnemen van het weerloze kind in de kribbe, in je eigen wereld.. Het bevrijd ons van onze gerichtheid op eigen gewin. Want steeds meer voldoening krijg je als je je richt op anderen en hun welzijn.

Ik wens u allen een wereld waarin allen mogen leven met de verzekering van Gods onvoorwaardelijke liefde. Een zalig kerstfeest en een gezegend nieuwjaar.

Stefan Schevers

overzicht van bijdragen:
woensdag, 11 juli 2018Een waslijst afgewerkt
dinsdag, 8 mei 2018Een vlieger vanaf Hemelvaart
maandag, 26 maart 2018Opstaan in het licht van Pasen
donderdag, 15 februari 2018Aswoensdag óf Valentijnsdag?
woensdag, 6 december 2017Een Coca Cola malloot of het Kerstkind?
donderdag, 2 november 2017Allerzielen
maandag, 26 juni 2017Terugblik op mijn priesterwijding
zaterdag, 20 mei 2017Afscheid
dinsdag, 25 april 2017Een afbeelding van Christus verscheuren!
vrijdag, 17 maart 2017Minderheidskerk
zondag, 5 maart 2017Leen mij
vrijdag, 17 februari 2017Carnaval
dinsdag, 27 december 2016Vakantie tussen Kerstmis en Oud-en-nieuw
vrijdag, 18 november 2016Doordeweekse viering
dinsdag, 25 oktober 2016Allerheiligen en Allerzielen
zondag, 21 augustus 2016Bijzondere vondst Hedel
dinsdag, 9 augustus 2016Voor het ouderschap zijn geen opleidingen
maandag, 6 juni 2016Laatste Mis Hedel
zondag, 22 mei 2016Priesterwijding
donderdag, 31 maart 2016Een nieuwe bisschop
dinsdag, 23 februari 2016Ik heb al Pasen gevierd!
dinsdag, 26 januari 2016Zingen in de klas
maandag, 11 januari 2016Als moeten mogen wordt
donderdag, 26 november 2015Kloostergemeenschap die dreigde uit te sterven
woensdag, 11 november 201511 november - Heilige Martinus
maandag, 26 oktober 2015Waar zijn onze doden?
donderdag, 17 september 2015Misbruik van meisjes/jongens
woensdag, 19 augustus 2015Eerste H. communie in Avignon
donderdag, 6 augustus 2015Mee naar Kevelaer?
dinsdag, 30 juni 2015“Maar ik mag binnen­gaan in uw huis”
 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer