Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Gebedsdag voor de zorg voor de Schepping

Donderdag 1 september

gepubliceerd: dinsdag, 30 augustus 2016

Opnieuw nodigt paus Fran­cis­cus gelo­vi­gen uit om we­reld­wijd op don­der­dag 1 sep­tem­ber te bid­den voor de schep­ping. Vorig jaar werd deze wereld­ge­beds­dag voor de schep­ping voor het eerst in de Rooms-Katho­lie­ke Kerk gehou­den, aan­slui­tend bij een gewoonte die al lan­ger bestaat in de Orthodoxe kerken.

In juni 2015, bij de publi­ca­tie van de en­cy­cliek ‘Laudato si’, kon­digde paus Fran­cis­cus de jaar­lijks te hou­den gebeds­dag voor de schep­ping al aan. Hij onder­streepte dat respect en zorg voor het milieu horen bij de verant­woorde­lijk­heid en gelo­vi­ge inzet van iedere christen. De paus spreekt over een in­te­grale eco­lo­gie.

Wanneer het gaat om het milieu, spreekt de paus heel bewust over: de schep­ping. Op deze manier wordt het geloof tot uitdruk­king gebracht dat het leven van onze wereld een geschenk is van God die alles gemaakt heeft; dat God aan de oorsprong staat van ons leven; dat Hij aan de mensen de zorg voor de schep­ping heeft toe­ver­trouwd.

Ook spreekt de paus over het milieu als een ‘gemeen­schappe­lijk huis’. In dit licht dienen de rijkdommen van de wereld ten goede te komen aan alle mensen. Vanuit dit gelovig besef -met oog voor het alge­meen wel­zijn- wordt voort­du­rende soli­da­ri­teit gevraagd met alle mensen, vooral met hen die door armoede gebrek lij­den en die in nood zijn.

Zo bezien, heeft goede zorg voor de schep­ping ook alles te maken met vrede en vei­lig­heid in onze wereld. Niet voor niets schreef paus Bene­dic­tus XVI in 2010 bij gelegen­heid van de wereld­ge­beds­dag voor de vrede (ieder jaar op 1 januari): “Het milieu moet gezien wor­den als Gods gave aan alle mensen en het gebruik dat wij ervan maken brengt een gedeelde verant­woorde­lijk­heid met zich mee voor heel de mens­heid [..] Als we de schep­ping zien als een gave aan de mens­heid, helpt ons dat de roe­ping en de waarde van de mens te begrijpen”.

Paus Johannes Paulus II schreef bij gelegen­heid van de wereld­ge­beds­dag voor de vrede op 1 januari 1990 een bood­schap met de titel: “Vrede met God, vrede met heel de schep­ping”. In deze bood­schap riep hij op tot nieuwe soli­da­ri­teit: soli­da­ri­teit tussen alle lan­den, rijke én arme. De paus zag de problemen met betrek­king tot de eco­lo­gie als een ge­za­men­lijke verant­woorde­lijk­heid van heel de mens­heid. St. Fran­cis­cus werd genoemd als groot voor­beeld: “het ge­tui­ge­nis van Fran­cis­cus van Assisi laat zien dat we vanuit de vrede met God ons beter kunnen toeleggen op de vrede met de schep­ping, en dit is onlosmake­lijk verbon­den met de vrede tussen alle volken”, aldus paus Johannes Paulus II.

Met het oog op 1 sep­tem­ber aanstaande, bij gelegen­heid van de wereld­ge­beds­dag voor de schep­ping in het heilig jaar van barm­har­tig­heid (2016), zegt paus Fran­cis­cus dat het zorgen voor de schep­ping een daad van barm­har­tig­heid is aan ons gemeen­schappe­lijk huis. (SRKK)





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer