Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel








Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Wereldjongerendagen verslag

Van onze correspondent ter plekke

gepubliceerd: zaterdag, 30 juli 2016

Hier in Praag, op de WJD, hebben we aan de zon­dags­vie­ring mogen deel­ne­men met Mgr Hendriks. Hij bena­drukte het belang van de kleine daden van barm­har­tig­heid die gedaan wor­den door een blij­moe­dige gever. Het evan­ge­lie van de man die in de nacht aanbelt voor een brood... Het is mooi te beseffen dat je met een sprong van vreugde uit je bed mag gaan om altijd te helpen.

Mgr. Van den Hende bena­drukte vrij­dag in de Nederlanse catechese in Krakau, na Mgr. de Jong die het had over ver­ge­ving, de waarde van een instru­ment mogen wor­den van barm­har­tig­heid. Voel ik mij een instru­ment?

“Make me an instru­ment of your mercy”. Aangekeken wor­den en echt gezien wor­den, veran­dert je. De barm­har­tige Jezus van zuster Faustina kijkt je aan. Een stroom van bloed en water komt uit zijn doorstoken hart net als in het WJD logo.

De paus zegt: Jezus is het gezicht van de barm­har­tig­heid van de Vader. Begin dan je dag met een vreugde sprong en zeg eerst als Faustina: “Jezus ik ver­trouw op U”. Dan wordt het een goede dag.

Mis­schien denk je dat instru­ment zijn van Gods barm­har­tig­heid niet weg­ge­legd is voor je. Heb je het gevoel ik ben maar een (te) klein radertje. Paus Fran­cis­cus zegt in de en­cy­cliek Lumen Fidei, je niet te laten kleineren: “ik mag een instru­ment zijn!”.

Hij heeft zelf aan de hand van de roe­ping van tolle­naar Mattheus ervaren: miserando et eligendo. Er rust een barm­har­tige blik op mijn leven en ik wordt echt gezien en uit­ver­ko­ren. Besef dat God me uit bewogen­heid roept is al genoeg. Leef dan vanuit de werken van barm­har­tig­heid: M25. De zeven fysieke werken en de zeven gees­te­lij­ke werken.

Bij de kruis­weg zei de paus: “De Heer neemt de kwets­ba­re naakt­heid van zonde en schaamte over van Adam en Eva en van jou door zich­zelf te laten ontkle­den net voor de kruisi­ging. Leef dan met een zuiver hart dat over­stroomt van liefde, zei de Poolse kar­di­naal in de ope­nings­vie­ring. Want als de mens geen zuiver hart heeft, kun je ook niet werken aan een duurzame wereld. Want onzuiver­heid van hart geeft alle ver­vuiling in ons milieu. Het hangt samen.

Mgr. Van den Hende pleitte daarom voor waak­zaam­heid. Want de context van de werken van barm­har­tig­heid vormt in het evan­ge­lie. Met de ogen en de oren kan Jezus leren kijken naar de ander. Jezus maak mijn hart dan gelijk­vormig aan Uw hart... En kies vandaag wat je kunt doen!

Een daad van barm­har­tig­heid. Want “al wat je aan de minsten der Mijnen hebt gedaan heb je aan mij gedaan...”. Maak er geen tattoo van, maar handel in het verborgene. Spoor elkaar aan: jij bent een mens met een gezicht met een naam...

De Letse aarts­bis­schop sprak over het fun­dament van zelfver­trouwen in de ge­krui­sig­de. Zou hij je niet helemaal dragen als Jezus tot zoveel in staat was om jou? Durf het aan dan totaal arm met hem te wor­den, kies niet voor vei­lig­heid, maar voor echt­heid.

+ Stefan Schevers





 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer