Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Jubileum Tiny 40 jaar koster

gepubliceerd: zondag, 11 oktober 2015

Tijdens een feestelijke Eucha­ris­tie­viering in de Sint-Martinus­kerk van Zaltbommel is Tiny van Steenbergen flink in de bloemetjes gezet. Maar liefst 40 jaar heeft zij zich ingezet voor de Kerk in de Bom­me­ler­waard.

Piet de Lange, voorzitter van de Zaltbommelse contact­groep, sprak aan het einde van de Eucha­ris­tie­vie­ring tot de jubilaris.

Tiny 40 jaar koster in de onze parochie, dat is een lange periode! Als voorzitter van de contact­groep wil ik daarbij stilstaan.

Tiny, je begon in Hedel, 9 jaar was je daar koster. In 1992 nam je in Zaltbommel de taak officieel over van “Gerard van Keulen”. Daarvoor verving je Gerard 8 jaar zeer regelmatig.

Met elkaar heb je 4 decennia klaar gestaan voor onze geloofs­ge­meen­schap als koster. Daarnaast verzet je ook veel andere werkzaamheden als vrij­wil­lig­er in onze parochie.

Wat Tiny allemaal doet als vrij­wil­lig­er in haar rol als koster is haast niet te benoemen. Het koster zijn, heeft vooral te maken met het interieur van de kerk en zorgen dat alles geregeld en klaar ligt voor de voorganger bij een viering.

Vooral met Kerstmis is dat een enorm geregel, een hectische periode voor jouw, en ook voor Henk. Rond Kerst en Nieuwjaarsdag komen er z’n 2000 mensen samen hier in deze kerk, dat betekent nogal wat! Je zorgt dan voor een sfeervolle kerk, waarvan wij allemaal genieten. En dat geeft jouw Tiny weer voldoening en het is op zo’n moment een beetje jouw kerk. 

Niet te plannen zijn uitvaarten, gister­mor­gen nog. Dat komt er plotseling tussendoor, in een paar dagen moet er veel geregeld en afgestemd worden. Dat lukt je door je ervaring en je houd oog voor details.

Je zorgt ervoor dat er niets vergeten wordt. Uit eigen ervaring weet ik, hoe nuttig dat kan zijn. Gister­mid­dag was er ook nog een huwelijks­vie­ring in deze kerk, wat een drukte voor je. De rode loper is mooi blijven liggen. Dat geeft een feestelijke indruk, goed geregeld!

Tiny, en ook Henk, samen doen jullie heel veel voor de parochie. Vraag het Tiny en ze helpt je verder. Dat komt mede doordat je een doener bent en ook omdat je altijd klaar staat voor anderen. “Mensen helpen; van de wieg tot het graf”. Dat zijn je eigen woorden.

Dit alles doe je niet alleen, gelukkig hebben we heel veel vrij­wil­lig­ers die ook veel werk verzetten. Dat vraagt wel coördinatie. Dat Tiny, kan je uitstekend, je kan goed plannen, je bent heel direct, handelt snel en je benaderd gemakkelijk mensen. Dat kan ook omdat we veel trouwe en betrokken vrij­wil­lig­ers hebben die hier in de parochie goed de weg weten.

Het is wel duidelijk dat Tiny de spil is van de Parochie hier in Zaltbommel. En soms ook voor de gehele Franciscus­parochie, indien niemand op het secretariaat in Kerkdriel telefonisch be­schik­baar is. Daardoor ben je als een ‘spin in het web’ in onze parochie en is het lastig om iets te regelen buiten je om. We moesten er moeite voordoen om dingen vandaag buiten je om te regelen.

Het voorgaan in woord en communiediensten gaf je veel voldoening. Dat mocht helaas niet meer en toch bleef je je inzetten in de pastoraats­groep in de nieuwe Franciscus parochie. Bij de nieuwe parochie hoort een nieuw parochieblad en jij verzon de toepasselijke nieuwe naam ‘Franciscus tussen de Rivieren’.

Het beheer van het parochie­cen­trum, dat doe je vanaf 1988, ook alweer 27 jaar. En de laatste 11 jaar hebben jullie er met tevredenheid gewoond. Pastor Jos van Zeelst ging met emeritaat en Wim Laghuwitz kwam naar jullie toe in de Rembrandstraat om te polsen of jullie niet wilde verhuizen naar de pastorie. Henk wilde alleen, mits jullie konden verhuizen naar de achterkant van de pastorie. Nadat die vrijkwam zijn jullie verhuist. Het boven wonen zonder lift gaf met het ouder worden zijn beperkingen.

Afgelopen zomer zijn jullie verhuist naar de ‘Nije Hof’, een hele verandering voor jullie beide. Ook voor ons is het vreemd. Een leeg parochie­cen­trum, geen koffie meer boven om zomaar even aan te schuiven en wat zaken af te stemmen. Niemand die elke avond alles even naloopt; zijn alle lichten uit, is de verwarming uit zijn alle deuren op slot. Deze vanzelfsprekende dingen missen we nu!

Alles met elkaar vervul je Tiny, 40 jaar lang een onbetaalde dagtaak in voor onze parochie. Dat is bijzonder en Henk heeft je al die jaren onder­steund. Waarbij jij Henk je ook actief hebt ingezet als vrij­wil­lig­er voor de parochie. 

Uit dank­baar­heid zijn we hier samen om dit jubileum te vieren. Als blijk van waardering voor jullie jarenlange inzet voor onze parochie wil ik jullie namens de contact­groep een cadeau aanbieden, geniet samen van dit cadeau. Het is jullie van harte gegund.

Tenslotte wensen we jullie een plezierige receptie samen met kinderen, kleinkinderen en familie. En Tiny, we hopen dat je, je nog lang in kan en ook wilt inzetten voor onze parochie.

Nogmaals heel veel dank, en ik denk dat ik dit kan zeggen namens alle parochianen.

Piet de Lange,
Zaltbommel, 11 oktober 2015

Na de viering was er een drukbezochte receptie in het parochie­cen­trum waar Tiny en Henk de felicitaties in ontvangst namen.

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer