Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Letse invasie in Liempde

“De mensen die we in Brabant ontmoet hebben, zijn allemaal heel erg aardig”

gepubliceerd: donderdag, 23 juli 2015

“De mensen die we in Brabant ontmoet hebben, zijn allemaal heel erg aardig. En Liempde is een heel mooi, rustiek en prachtig dorp.” De zestien Letse gelovigen, onder wie de leden van de praise en Rockband Ex Animo uit de hoofdstad Riga die deze week in de pastorie in Liempde verblijven, voelen zich helemaal op hun gemak in het Brabantse. Afgelopen dagen brachten ze een bezoek aan parochies Tilburg, ’s-Her­to­gen­bosch, Eindhoven, Boxtel, Drunen en Kerkdriel.

De goede vrienden pastoor Jacques Grubben van de Heilig Hart­parochie en pastor Stefan Schevers uit Esch, werkzaam als pastor in de Franciscus­parochie in de Bom­me­ler­waard, hebben als organisatoren, samen met een werk­groep een afwisselend pro­gram­ma samengesteld voor jongeren uit Letland.

Ex Animo

“Met onze band Ex Animo treden we ook op in de ver­schil­lende plaatsen. We beschikken over een bus waar we al onze instrumenten in kunnen vervoeren”, vertelt gitarist Andris Mikulis van de band. “We spelen ver­schil­lende stijlen, waaronder ook rock­mu­ziek. Normaal gesproken bestaat de band uit vijftien leden, maar nu zijn we hier op reis met dertien volwassenen en drie kinderen.”

Linda, de vrouw van Andris, neemt de zangpartijen voor haar rekening. “lk hou van God en van zingen in de band. Die combinatie komt helemaal tot uiting in de muziek die wij spelen. Samen proberen we op eigentijdse wijze de blijde bood­schap uit te dragen en de mensen met onze liederen deelgenoot te maken van onze liefde voor God. Hij betekent alles voor mij. God beschermt ons en geeft ons vergiffenis. Dat is zoiets moois! We willen ons geloof zeker niet opdringen aan mensen, maar wel duidelijk maken dat hij heel veel voor je kan betekenen, in positieve zin.

Jammer dat het kerkbezoek hier de laatste decennia zo afgenomen is terwijl in Brabant zo veel gastvrije mensen wonen. Hoe komt het toch dat men hier veel minder open staat voor het geloof? Dat verbaast me echt. Gunta Ziemele, die in haar eigen land actief is als leider van een katho­liek jongeren­cen­trum, heeft het dorp Liempde inmiddels al verkend. Vooral de Heuvelse kerk was de- moeite waard. “Daar hebben we muziek gemaakt, waarbij voorbij­gangers spontaan naar binnen kwamen om een kijkje te nemen bij ons concert.”

‘Passioneel gelovig’

De meerderheid van de gelovigen in Letland is pro­tes­tants. “Ik denk dat 25 procent katho­liek is en zeventig procent pro­tes­tants. Maar we gaan heel goed met elkaar om, hoor”, lacht Andris. “Bij ons is het ook niet zo dat de katho­lie­ke kerken veel groter en uitbundiger zijn qua interieur dan de godshuizen van de pro­tes­tan­ten. Bovendien zijn veel meer jongeren ‘passioneel gelovig’.”

Tour door Europa

De leden van Ex Animo en de overige leden van de groep gelovigen zijn bezig met een lange reis.  In lijn met het verzoek van paus Franciscus én van hun aarts­bis­schop Zbignevs Stankevics trekken de Letten door Europa.

De Belgische leek-mis­sio­na­ris Joseph Bastin maakte tot vrijdag 17 juli, deel uit van het gezel­schap Bastin woont nabij het drielandenpunt in het Zuid-Limburgse Vaals in het bede­vaart plaatsje Moresnet-Chapelle en is goed bevriend met de Letten. “Ik verblijf regelmatig in Riga”, aldus Bastin. Hij geniet intens, van het samenzijn met deze enthousiaste, jonge, gelovige mensen en onze bezoeken aan de ver­schil­lende parochies in Brabant. Het is heel mooi en bijzonder om te zien hoe zij hun geloof uitdragen.”

(bron: artikel van Stefan Latijnhouwers in Brabants Centrum)

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer