Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Presentatie film - Leben? Oder Theater?

gepubliceerd: donderdag, 7 mei 2015
Bovengemiddeld - Charlotte Salomon
Bovengemiddeld - Charlotte Salomon

Op dinsdag 6 mei gaf pastor Stefan in het Parochie­cen­trum, voor een tiental geïn­te­res­seerden, een inleiding op de film “Leben? Oder Theater?” Hij vertelde hoe gefascineerd hij is door de bijzondere gouaches (een gouache is een schilderij met plakkaatverf op papier) van de Joodse kunstenares Charlotte Salomon (1917 – 1943). In 2000 ontmoette hij kort voor haar dood de stiefmoeder van Charlotte. Zij werd 102 jaar.

Charlotte Salomon was een kind van geassimileerde Joodse ouders en groeide op in Berlijn. Haar vader was daar arts. Toen Charlotte negen jaar was pleegde haar moeder zelfmoord. Enkele jaren later hertrouwde haar vader met de operazangeres Paula Lindberg.

Na de Kristall­nacht in 1939, vluchtte zij op advies van haar vader en stiefmoeder naar haar grootouders in Zuid Frankrijk. Daar adviseerde een arts Charlotte om te gaan schilderen. Zo ontstond de meer dan 1300 gouaches tellende reeks “Leben? Oder Theater?”. Zij ronde in 1942 dit omvangrijke expressionistische kunstwerk af. Het is een autobiografie in indringende beelden geworden, die begint met de zelfgekozen dood van haar tante Charlotte en eindigt met een dialoog tussen Charlotte en haar grootvader. De koffer met de kunstwerken werd later teruggevonden en de bezitter schonk de inhoud aan het Joods Museum in Amsterdam.

Omdat het in Vichy-Frankrijk voor Joden niet veilig was, vluchtte Charlotte samen met haar echtgenoot Alexander, een Joodse vluch­te­ling uit Oostenrijk, naar Parijs. Op 24 september 1943 werd Charlotte daar opgepakt en naar Auschwitz getransporteerd. In dit concentratiekamp werd ze op 10 oktober 1943 vermoord. Zij was op dat ogenblik vier maanden zwanger.

De indringende film “Leben? oder Theater? Ein Singespiel” laat Charlotte’s strijd tegen en over­win­ning op de dood zien. De dood die zich in de vorm van zelfmoord genesteld had in haar familie van moederskant. Haar grootvader vertelt op genadeloze wijze de waarheid over de dood van haar moeder. Charlotte vindt dat ze moet kiezen tussen zich voegen in de traditie of iets ‘buitengewoons te ondernemen’. Charlotte kiest voor het laatste.

Han van der Waal ofs.

 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer