Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Presentatie film - Leben? Oder Theater?

gepubliceerd: donderdag, 7 mei 2015
Bovengemiddeld - Charlotte Salomon
Bovengemiddeld - Charlotte Salomon

Op dins­dag 6 mei gaf pastor Stefan in het Pa­ro­chie­cen­trum, voor een tiental geïn­te­res­seer­den, een inlei­ding op de film “Leben? Oder Theater?” Hij ver­telde hoe gefasci­neerd hij is door de bij­zon­dere gouaches (een gouache is een schil­derij met plakkaatverf op papier) van de Joodse kunstenares Charlotte Salomon (1917 – 1943). In 2000 ontmoette hij kort voor haar dood de stief­moe­der van Charlotte. Zij werd 102 jaar.

Charlotte Salomon was een kind van geassimileerde Joodse ouders en groeide op in Berlijn. Haar vader was daar arts. Toen Charlotte negen jaar was pleegde haar moe­der zelfmoord. Enkele jaren later her­trouwde haar vader met de operazan­geres Paula Lind­berg.

Na de Kristall­nacht in 1939, vluchtte zij op advies van haar vader en stief­moe­der naar haar groot­ou­ders in Zuid Frank­rijk. Daar adviseerde een arts Charlotte om te gaan schil­de­ren. Zo ontstond de meer dan 1300 gouaches tellende reeks “Leben? Oder Theater?”. Zij ronde in 1942 dit om­vang­rij­ke expressionis­tische kunst­werk af. Het is een autobiografie in ind­ringende beel­den gewor­den, die begint met de zelfgekozen dood van haar tante Charlotte en ein­digt met een dialoog tussen Charlotte en haar groot­va­der. De koffer met de kunst­werken werd later terug­ge­von­den en de bezitter schonk de inhoud aan het Joods Museum in Am­ster­dam.

Omdat het in Vichy-Frank­rijk voor Joden niet veilig was, vluchtte Charlotte samen met haar echt­ge­noot Alexan­der, een Joodse vluch­te­ling uit Oos­ten­rijk, naar Parijs. Op 24 sep­tem­ber 1943 werd Charlotte daar opgepakt en naar Ausch­witz getranspor­teerd. In dit con­cen­tratie­kamp werd ze op 10 ok­to­ber 1943 vermoord. Zij was op dat ogen­blik vier maan­den zwan­ger.

De ind­ringende film “Leben? oder Theater? Ein Singespiel” laat Charlotte’s strijd tegen en over­win­ning op de dood zien. De dood die zich in de vorm van zelfmoord gene­steld had in haar familie van moe­ders­kant. Haar groot­va­der ver­telt op genade­loze wijze de waar­heid over de dood van haar moe­der. Charlotte vindt dat ze moet kiezen tussen zich voegen in de traditie of iets ‘bui­ten­ge­woons te ondernemen’. Charlotte kiest voor het laatste.

Han van der Waal ofs.

 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer