Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Bodar door het land van Franciscus

Dinsdag 4, 11 en 18 maart om 16.30 uur op Nederland 2

gepubliceerd: maandag, 3 maart 2014
Bodar door het land van Franciscus

Als eerste paus in de ge­schie­de­nis koos Jorge Bergoglio voor de naam ‘Franciscus’, naar Franciscus van Assisi, de grote Italiaanse heilige uit de 13de eeuw. Over deze eerste bedelmonnik én kerkvernieuwer maakte RKK-televisie een drieluik: ‘Bodar door het land van Franciscus’.

Met de geboortegrond van Franciscus als decor, het haast hemelse Umbrië, volgt priester/kunsthistoricus Antoine Bodar het levensverhaal van de laat-middeleeuwse mensenvriend, vredestichter, prediker, dierenfluisteraar en mysticus. Hoe een brassend rijkeluiszoontje dé icoon werd van radicale armoede en grenzeloze liefde voor alles wat leeft.

Antoine Bodar: ‘Aan de hand van de plaatsen waar Franciscus heeft verbleven wordt de serie een meditatieve kijk op de historische figuur van Franciscus en zijn betekenis. Saai wordt het niet, er zal veel aandacht zijn voor de psychologie van deze echte man van vlees en bloed. Hij was iemand die van huis uit rijk was en voor de radicale armoede koos. Hij wilde een stoere ridder worden, maar werd uit­ein­de­lijk stichter van de adellijke troepen van de geest.’

Herfstig Umbrië

In de eerste week van november 2013 trok Bodar met een cameraploeg door het herfstige Umbrië, een bos-en rotsachtig gebied op ruim twee uur rijden van Rome. Zeven dagen achtereen maakten ze opnamen van prachtige natuur, oogverblindende kunst, wonderschone middeleeuwse stadjes en natuurlijk van de plekken die in het leven van Franciscus bepalend waren en acht eeuwen later jaarlijks door drie miljoen pelgrims en toeristen worden bezocht. Gelukkig viel de filmperiode niet in het hoogseizoen want de presentator stond een meditatief pro­gram­ma voor ogen; uitzendingen met een verstilde sfeer zonder toeristische pretenties of korte soundbites.

“Ik wilde Franciscus volgen in zijn voetstappen naar de plaatsen waar hij heeft vertoefd om zo zijn geestelijke ont­wik­ke­ling gestalte te geven als vingerwijzing voor ons.Van de zondigheid naar de verlichting dankzij de genade, daarna de droefheid en het lijden die ook bij het leven horen en uit­ein­de­lijk de vereniging met God, voor zover aan de mens gegeven. Bij Franciscus gebeurde dat op het eind van zijn leven. Hij ontving zelfs de stigmata, de vijf wondtekenen van Christus aan het kruis.”

Aflevering 1

In de eerste aflevering, getiteld ‘De rijke jongeling die zich bekeert en radicaal zijn roeping zoekt’, krijgt de kijker een beeld van de jonge Franciscus. Bodar: “Voor zijn bekering was hij een vrolijke nietsnut die behoorlijk de bloemetjes buiten zette en geld over de balk gooide. Deze kant van hem is in de geschiedschrijving vaak weg gelaten. En dat is jammer want je kunt de grote heilige die hij later is geworden niet los zien van de vroegere Franciscus. Het was een mateloze man, voor en na zijn bekering.”

Bezocht worden plekken als zijn geboortehuis, zijn doopkerk, steden als Perugia en Spoleto en natuurlijk het kerkje van San Damiano waar het kruisbeeld tot Franciscus sprak: herstel mijn kerk. Franciscus vatte dat aanvankelijk letterlijk op en ging kerkjes in de buurt restaureren.

Bodar door het land van Franciscus bij het RKK op Nederland 2.

  • Dinsdag 4 maart 2014, 15.35 - 16.00 uur
  • Dinsdag 11 maart 2014, 15.35 - 16.00 uur
  • Dinsdag 18 maart 2014, 15.35 - 16.00 uur

Bekijk hieronder de ‘promo’.

 

 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer