Katholiek Bommelerwaard

Alem • Ammerzoden • Hedel • Heerewaarden • Hurwenen • Kerkdriel • Rossum • Velddriel • Zaltbommel
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Katholiek Bommelerwaard op Twitter volg Katholiek Bommelerwaard op Facebook

Focus op familiepastoraat

gepubliceerd: maandag, 2 september 2019
Focus op familiepastoraat

In een brief heeft bisschop Gerard de Korte onlangs de parochies in het bisdom van ’s-Her­to­gen­bosch uitgenodigd om zich in het werk- jaar 2019-2020 te concentreren op het familie­pas­to­raat. Het bisdom biedt een aantal ac­ti­vi­teiten aan die in het teken staan van gezins- en familie­pas­to­raat waar de parochies gebruik van kunnen maken.

Missionair pastoraat

De focus op familie­pas­to­raat sluit aan bij de oproep van de bisschop om als Kerk missionair te zijn. “Zonder een missionaire inzet zullen onze geloofs­ge­meen­schappen kleiner en kleiner worden”, schrijft hij. “Wij zijn geroepen om een levende gemeen­schap rondom Christus te vormen. Onze parochies zijn geloofs­ge­meen­schappen waar mensen hun vriend­schap met Christus vieren maar ook concreet gestalte geven in het alledaagse leven.”

De bisschop ziet kansen voor missionair pastoraat. “In Nederland zijn maar weinig overtuigde christenen, maar eveneens zijn er maar weinig atheïsten. De meeste tijdgenoten worden heen en weer geslingerd tussen religieuze onzekerheid én religieus verlangen. Tegen die achtergrond pleit ik voor heldere maar ook gastvrije en hartelijke parochies.”

In de parochie zouden zoekende mensen verwelkomd moeten worden om langzaam maar zeker Gods liefde in Christus te ontdekken, schrijft Mgr. De Korte. “Aangevuurd door Gods Geest kunnen zij dan stap voor stap de navolging van Christus gestalte geven. In veel van onze parochies zijn missionaire stappen gezet maar het is belangrijk om dit proces gaande te houden en vooral ook te intensiveren.”

Doorgeven geloof primair via gezinnen

Uit onderzoek blijkt dat het doorgeven van het geloof primair verloopt via gezinnen en families. De school en de parochie zijn daarbij vooral in onder­steunende zin belangrijk. “Het gelovig voorbeeld van vader en moeder maar ook van opa en oma zijn voor de gelovige vorming van kinderen van cruciaal belang”, constateert de bisschop.

In drie parochies zijn de laatste tijd extra pastorale krachten aangesteld met een specifieke zending voor missionair gezins- en familie­pas­to­raat. Parochies die de financiële middelen vrij kunnen maken, kunnen van het bisdom toestemming krijgen om ook dergelijke pastorale krachten aan te stellen.

Het bisdom biedt een aantal ac­ti­vi­teiten aan rond familie­pas­to­raat. Zo zijn parochies gevraagd om ‘best practices’ te delen van succesvol gezins- en familie­pas­to­raat. Die zullen een plek krijgen op de nieuwe website van het bisdom die in oktober online komt. Op 4 november is er een studiedag rond het sacrament van het huwelijk. Ook gaat eind september een groep van start waarin jonge echtparen (20-40 jaar) elkaar kunnen ontmoeten en hun relatie met God, met elkaar en met de Kerk kunnen verdiepen. Het biedt hen de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met andere echtparen over relatie, gezin en geloof.

Ac­ti­vi­teiten

Pastorale krachten met een specifieke zending voor familie- en gezins­pas­to­raat delen op een avond­bij­een­komst op 23 oktober hun ervaringen. Op 26 november staat een studie­bij­een­komst gepland over hoe parochies gezinnen kunnen begeleiden die op één of vaak meerdere leefgebieden in de knel raken. Daarbij ligt de nadruk op de specifieke rol van de kerk in de gehele keten van zorgaanbieders.

Verder staan onder meer een cursus voor huwelijksvoorbereiders en een studiedag rond relatie en huwelijk op de agenda. In juni wordt voor het eerst sinds 2012 een dag georga­ni­seerd voor alle misdienaars en acolieten uit het bisdom. In de herfst­va­kan­tie tenslotte, van 17 tot en met 25 oktober 2020 gaat het bisdom op bedevaart naar Lourdes. Ook die pelgrimage is gericht op gezinnen, tieners en jongeren.

Meer informatie

Voor meer informatie over het aanbod van het bisdom op het gebied van gezins- en familie­pas­to­raat kunt u contact opnemen met Manon van den Broek, bisschoppelijk gedelegeerde voor familie­pas­to­raat, via: mvdbroek@bisdomdenbosch.nl

 

(bericht overgenomen van de BisdomNieuwsbrief van augustus 2019)

 

 

Home

Nieuws

Agenda

Contact

Ik wil

 

Mijn kindje laten dopen
De Eerste H. Communie
Het H. Vormsel
Trouwen
Biechten
Ziekencommunie
Ziekenzalving
Uitvaart regelen
Misintentie opgeven
Meehelpen in de parochie
Inschrijven in de parochie
Adreswijziging doorgeven
Doneren
Een kerk gebruiken

Ik zoek

 

Adressen
Jeugdactiviteiten
Gezinsviering
Parochieblad
Kinderpagina
Catechese
Alphacursus
Koor
Begraafplaats
Misboekje
Op Trefwoord

Vieringen

 

Alle vieringen
Alem
Ammerzoden
Hedel
Kerkdriel
Rossum
Velddriel
Zaltbommel
Doopvieringen
Eerste H. Communie
Vormselvieringen
Ouderenvieringen
Oecum. vieringen
Intenties
Vaste vieringen

Sacrament

 

Doop
Eerste H. Communie
Vormsel
Biecht
Huwelijk
Ziekenzalving
Uitvaart

Algemeen

 

Geschiedenis
Franciscus
Pastoraal team
Bestuur
Pastoraatsgroep
Parochieblad
Adressen
Documenten
Tarieven
Veelgestelde vragen
Links
Sociale media
Privacy
Disclaimer